ΔΙΕΘΝΕΣ
24/09/2020 08:27 EEST | Updated 24/09/2020 08:28 EEST

Περισσότερο μεταδοτικό το στέλεχος του κορονοϊού στο δεύτερο κύμα πανδημίας

Ερευνα δείχνει ότι ο ιός αλλάζει προκειμένου να αποφύγει την ανοσοαπόκριση του ανθρώπινου σώματος.

ASSOCIATED PRESS

Η πρώτη μελέτη για την ανάλυση της δομής του κορονοϊού στα δύο κύματα διασποράς σε μια μεγάλη πόλη διαπίστωσε ότι ένα πιο μεταδοτικό στέλεχος του ιού κυριαρχεί στα πρόσφατα δείγματα, ανέφεραν ερευνητές από το νοσοκομείο Methodist του Χιούστον την Τετάρτη.

Συνολικά εξετάστηκαν περισσότερα από 5.000 γονιδιώματα από ιούς που ανακτήθηκαν στην πρώτη φάση της πανδημίας στο Χιούστον - μια πόλη των 7 εκατομμυρίων με ανθρώπους διαφόρων εθνικοτήτων - και από το τρέχον κύμα λοιμώξεων.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι σχεδόν όλα τα στελέχη του κορονοϊού στο δεύτερο κύμα είχαν μια μετάλλαξη, γνωστή ως D614G, η οποία έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τον αριθμό των «ακίδων/κορυφών» του ιού που έχει σχήμα κορώνας.

Radoslav Zilinsky via Getty Images

 

Οι κορυφές είναι αυτές που επιτρέπουν στον ιό να συνδέεται με κύτταρα και να τα μολύνει, αυξάνοντας έτσι την ικανότητα του μεταλλαγμένου ιού να μολύνει ακόμη περισσότερα κύτταρα.

Οι ερευνητές του Χιούστον δήλωσαν ότι οι ασθενείς που είχαν μολυνθεί με το ποικιλόμορφο στέλεχος είχαν σημαντικά υψηλότερες ποσότητες του ιού κατά την αρχική διάγνωση.

Ωστόσο, δεν εντόπισαν πολλά στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι οι μεταλλάξεις αυτές στον ιό τον έχουν καταστήσει πιο θανατηφόρο, σημειώνοντας ότι η σοβαρότητα της νόσου COVID-19, συνδέεται στενότερα με τις υποκείμενες ιατρικές καταστάσεις και τη γενετική των ασθενών.

Ανέφεραν, επίσης, ότι ορισμένες περιοχές της πρωτεΐνης των ακίδων - ο πρωταρχικός στόχος των εμβολίων κατά του κορονοϊό που βρίσκονται τώρα σε εξέλιξη - έδειξαν αρκετές μεταλλάξεις, πιθανώς υποδεικνύοντας ότι ο ιός αλλάζει προκειμένου να αποφύγει την ανοσοαπόκριση του σώματος.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ο κορονοϊός μεταλλάσσεται και εξελίσσεται καθώς προσαρμόζεται στους ανθρώπινους ξενιστές του.

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost