ΔΙΕΘΝΕΣ
23/04/2020 15:45 EEST

Πυρκαγιά στο μεγαλύτερο εθνικό πάρκο της Πολωνίας - Στις φλόγες 60.000 στρέμματα

Ειρωνικό αν σκεφτεί κανείς ότι στη χώρα γιόρταζαν την Ημέρα της Γης, την Τετάρτη.

Reuters

Περίπου 6.000 εκτάρια (60.000 στρέμματα) του εθνικού πάρκου Μπίρμπζα έχουν τυλιχθεί στις φλόγες ενώ εκατοντάδες πυροσβέστες παλεύουν να θέσουν υπό έλεγχο την φωτιά.  Πρόκειται για το 10% του πάρκου.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος ανέφερε πως η φωτιά πιθανότατα προκλήθηκε από αγρότες που αποπειράθηκαν να κάψουν χόρτα παράνομα.  Την κατάσταση δυσχεραίνει το γεγονός πως η Πολωνία βιώνει μια από τις χειρότερες ξηρασίες των τελευταίων δεκαετιών.  Πέρυσι, η χώρα ανακοίνωσε ένα σχέδιο 14 δισεκατομμυρίων για την καταπολέμησή της. 

«Αυτή τη στιγμή δεν γίνεται η φωτιά να πυροδοτήθηκε από μόνη της, δεν είναι μέσα καλοκαιριού ούτε υπάρχουν καύσωνες ή θύελλες», σχολίασε ο διευθυντής του πάρκου, Αντρζέι Γκριγκόρουκ. 

«Την άνοιξη υπάρχει έκρηξη ζωής. Αδύνατον να υπολογίσουμε την ζημιά. Είναι τραγωδία, δεν περιγράφεται», ανέφερε από την πλευρά της, η Γιανίνα Αγκνιένσκα Ζαχ, που εργάζεται ως ξεναγός στο πάρκο. «Μπορεί να χρειαστεί να παλεύουμε με την φωτιά για μήνες».  

4

Η φωτιά μαίνεται καθώς ο κόσμος την Τετάρτη γιορτάζει την Ημέρα της Γης, μια ετήσια εκδήλωση για την προστασία του περιβάλλοντος.

 

Το εθνικό πάρκο Μπίερμπζα βρίσκεται βορειοανατολικά της χώρας, κοντά στα σύνορα με την Λευκορωσία και είναι γνωστό για τους βάλτους και τους υγροτόπους τους, όπου κατοικούν πολλά είδη πτηνών, κάστορες και ελάφια.

 

(Mε πληροφορίες από Reuters, BBC

Sponsored Post