Πυροσβεστική: 33 δασικές φωτιές το τελευταίο 24ωρο. Εννέα συλλήψεις από τις 22/7 για εμπρησμό

Το μεγαλύτερο μέρος της αναζωπύρωσης στη Λέσβο έχει οριοθετηθεί ανέφερε οο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος.
|
Αναζοπύρωση στη πυρκαγιά της Λέσβου. Περιοχή Βρίσα -Πολιχνίτος Τετάρτη 27 Ιουλίου 2022 (ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ/EUROKINISSI)
Αναζοπύρωση στη πυρκαγιά της Λέσβου. Περιοχή Βρίσα -Πολιχνίτος Τετάρτη 27 Ιουλίου 2022 (ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ/EUROKINISSI)
Eurokinissi

Την τελευταία εβδομάδα εκδηλώθηκαν 1.185 πυρκαγιές εκ των οποίων 345 δασικές και 840 αστικές ενώ 33 δασικές φωτιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο δήλωσε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Επιπυραγός Ιωάννης Αρτοποιός, στο πλαίσιο ενημέρωσης.

Το μεγαλύτερο μέρος της αναζωπύρωσης στη Λέσβο έχει οριοθετηθεί ανέφερε ακόμα ο κ. Αρτοποιός ενώ πρόσθεσε ότι είναι ενεργό το βόρειο μέτωπο σε δύσβατη περιοχή. Όπως είπε λόγω των ισχυρών ριπών ανέμου το μεσημέρι υπήρξε νέο μέτωπο προς το χωριό Βρίσα οπότε και στάλθηκε μήνυμα για εκκένωση μέσω 112 για προληπτική απομάκρυνση πολιτών ενώ 2 ηλικιωμένοι που παρέμειναν στον οικισμό απεγκλωβίστηκαν από πυροσβεστικές κι αστυνομικές δυνάμεις.

Σχετικά με τη φωτιά στη Δαδιά ο κ. Αρτοποιός είπε ότι υπάρχει καλή εικόνα στο νότιο και νοτιοδυτικό μέτωπο ενώ σε ό,τι αφορά την υπόλοιπη περιοχή υπάρχουν διάσπαρτες μικροεστίες τα λεγόμενα καντηλάκια. Στην περιοχή επιχειρούν 320 πυροσβέστες, 13 πεζοπόρα τμήματα, 75 οχήματα, 5 αεροσκάφη και 11 ελικόπτερα.

Σε εξέλιξη είναι η φωτιά στην περιοχή Τσακατούρα, στα Γρεβενά.

Συνεχίζει να καίει η πυρκαγιά στη Βάλια Κάλντα, στην θέση Τσακατούρα της ΠΕ Γρεβενών, τοποθεσία Αυγό, όπως την γνωρίζουν οι περισσότεροι στην περιοχή.

Το ανάγλυφο της περιοχής είναι τέτοιο, που δεν διευκολύνει την προσέγγιση των εναέριων μέσων. Η φωτιά δεν είναι έρπουσα, με αποτέλεσμα η κατάσβεσή της να γίνεται ακόμη δυσκολότερη.

Η φωτιά ξέσπασε το περασμένο Σάββατο σε πολύ δύσβατο σημείο και, παρά την προσπάθεια που γίνεται από εναέρια μέσα και πεζοπόρα τμήματα, δεν έχει γίνει εφικτή η κατάσβεσή της.

Επίσης σύμφωνα με την Πυροσβεστική πριν από λίγο, ξέσπασε πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση στον Βάκο Ροδόπης. Επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Ο κ. Αρτοποιός έκανε επίσης γνωστό ότι το τελευταίο διάστημα και συγκεκριμένα από 22/7 συνελήφθησαν 9 άτομα για εμπρησμό είτε από πρόθεση είτε από αμέλεια.

Συνελήφθησαν την Τρίτη, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας από ανακριτικούς υπαλλήλους της Δ.Α.Ε.Ε. και της Π.Υ. Ελευσίνας, ένας άνδρας και μια γυναίκα περίπου 50-55 ετών, ως υπαίτιοι πρόκλησης εμπρησμού από αμέλεια σε αγροτοδασική έκταση, στην περιοχή Μικρό Κατερήνι της Μάνδρας Αττικής.

Για το περιστατικό επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο κι ενημερώθηκε σχετικώς η αρμόδια Εισαγγελική Αρχή.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο για Αττική και άλλες 4 περιφέρειες της χώρας

ΧΑΡΤΗΣ ΠΡΟΒΛΕΨΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ (27/7)
ΧΑΡΤΗΣ ΠΡΟΒΛΕΨΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ (27/7)
γενικη γραμματεία πολιτικής προστασίας

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr), για αύριο Πέμπτη 28 Ιουλίου 2022, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

Περιφέρεια Αττικής
Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φθιώτιδας)
Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Αρκαδίας)
Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΠΕ Έβρου συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σαμοθράκης)
Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Πηγή: ertnews, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πήγαινε στην αρχική σελίδα