ΔΙΕΘΝΕΣ
17/04/2019 16:44 EEST | Updated 17/04/2019 21:23 EEST

Περού: Αυτοκτόνησε ο πρώην πρόεδρος της χώρας πριν τη σύλληψή του

Και δεύτερος πρώην πρόεδρος στην εντατική λόγφω του ίδιου σκανδάλου.

ASSOCIATED PRESS

Ο πρώην πρόεδρος του Περού, Αλαν Γκαρσία, αυτοπυροβολήθηκε στο λαιμό στιγμές πριν τον συλλάβει η Αστυνομία, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσινα, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ και πηγές προσκείμενες στις Αρχές.

Οι αξιωματικοί τον μετέφεραν στο νοσοκομείο, όπου υπέκυψε στα τραύματά του λίγο αργότερα. Τον θάνατό του επιβεβαίωσε ο νυν πρόεδρος της χώρας Μάρτιν Βιθκάρα ενώ στο έξω από το νοσοκομείο συγκεντρώθηκαν υποστηρικτές του.

ASSOCIATED PRESS

Ο Γκαρσία κατηγορούταν ότι είχε λάβει μίζες από βραζιλιάνικη κατασκευαστική εταιρεία, αν και ο ίδιος το αρνείται.

Οι αστυνομικοί επρόκειτο να τον συλλάβουν με αφορμή αυτές τις κατηγορίες, όμως ο Περουβιανός πολιτικός προέβη στην αυτοκτονία πριν προλάβουν να του περάσουν χειροπέδες.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, ο αυτόχειρας ζήτησε από τους ενστόλους να κάνει ένα τηλεφώνημα και πήγε σε διπλανό δωμάτιο, όπου αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι.

Mariana Bazo / Reuters

Ο Γκαρσία ήταν πρόεδρος του Περού από το 1985 έως το 1990 και επανεξελέγη το 2006, παραμένοντας σε αυτό το αξίωμα έως το 2011.

Οι ανακριτές λένε ότι κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας του δωροδοκήθηκε από την εταιρεία Οντεμπρεχτ για έργο κατασκευής γραμμής μετρό στην πρωτεύουσα Λίμα

Η εταιρεία παραδέχτηκε ότι κατέβαλε το ποσό των 23 εκατομμύριων δολαρίων σε δωροδοκίες στο Περού από το 2004. Ο Γκαρσία είχε δηλώσει ότι ήταν θύμα πολιτικής δίωξης.

Στην εντατική δεύτερος πρώην πρόεδρος

Ο έτερος πρώην πρόεδρος του Περού, Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι, ο οποίος έχει προφυλακιστεί στο πλαίσιο των ερευνών για το ίδιο σκάνδαλο διαφθοράς, μεταφέρθηκε κατεπειγόντως σε νοσοκομείο, καθώς παρουσίασε υψηλή πίεση.

Ο Κουτσίνσκι «μεταφέρθηκε στην Αγγλοαμερικανική Κλινική επειδή παρουσίασε υψηλή αρτηριακή πίεση» είπε ο βουλευτής Χιλμπέρτ Βιολέτα, ο ασκών χρέη προέδρου στο κόμμα του πρώην προέδρου. Μιλώντας στον ραδιοσταθμό RPP είπε επίσης ότι ο 80χρονος πολιτικός νοσηλεύεται στην εντατική.

Ο «PPK», όπως τον αποκαλούν οι Περουβιανοί από τα αρχικά του ονόματός του, ανέλαβε την προεδρία το 2016. Δύο χρόνια αργότερα παραιτήθηκε –ο πρώτος πρόεδρος της χώρας που εγκαταλείπει το αξίωμα– λόγω της εμπλοκής του στο σκάνδαλο της βραζιλιάνικης κατασκευαστικής εταιρείας Οντεμπρεχτ. 

Ο όμιλος αυτός υποστηρίζει ότι κατέβαλε περίπου 5 εκατομμύρια δολάρια σε εταιρείες συμβούλων που συνδέονταν άμεσα με τον Κουτσίνσκι την εποχή που ήταν υπουργός, μεταξύ 2004-13.

Ο Κουτσίνσκι συνελήφθη και προφυλακίστηκε την περασμένη Τετάρτη.

(με πληφορορίες από ΑΠΕ,BBC)