Πες «μπράβο» στον εαυτό σου!

Αυτή η δημοσίευση αναρτήθηκε στην κλειστή πλέον Πλατφόρμα Αρθρογράφου Huffpost. Οι συνεργάτες αρθρογράφοι έχουν τον έλεγχο της δουλειάς τους και αναρτούσαν δημοσιεύσεις ελεύθερα στον ιστότοπό μας. Εάν θεωρείτε πως πρέπει να επισημάνετε αυτήν την καταχώριση ως καταχρηστική, στείλτε μας ένα e-mail.

Φίλοι μου, τις τελευταίες ημέρες ένοιωθα ότι έχω τόσα πολλά να κάνω και ότι δεν έκανα όλα όσα θα ήθελα, αν και η μέρα τελείωνε μετά από πολλές ώρες εργασίας και δράσης. Ήταν ένα συναίσθημα που μου προκαλούσε μια μικρή απογοήτευση και άγχος.

Ως Life Coach, αποφάσισα να κάνω κάτι για να ξεπεράσω αυτά τα αρνητικά συναισθήματα. Αναρωτήθηκα «τι θα μου έλεγα εάν ήμουν ο coach του εαυτού μου;»

Θα μου έλεγα, λοιπόν, να σκεφτώ και να καταγράψω όλα όσα είχα καταφέρει να κάνω καλά και με την ποιότητα που ήθελα. Τέτοιου είδους «ασκήσεις» με τη σκέψη, τις συνάντησα για πρώτη φορά όταν ξεκίνησα να σπουδάζω νευρο-γλωσσικό προγραμματισμό (NLP) κι έτσι έμαθα πως μπορούμε να διαχειριζόμαστε τις σκέψεις μας με τρόπο που μας ωφελεί, που μας προσφέρει τα μέγιστα αποτελέσματα. Τα γραπτά μένουν και μας βοηθούν να συνειδητοποιήσουμε καλύτερα τι νοιώθουμε, που βρισκόμαστε και ενδεχομένως που θέλουμε να φτάσουμε. Ξεκίνησα να γράφω από την αρχή της φετινής χρονιάς. Σημείωσα τις μικρές και μεγαλύτερες επιτυχίες, τις διαπροσωπικές σχέσεις που έχτισα, τις προοπτικές που δημιούργησα. Όλα αυτά για τα οποία κόπιασα και τελικά τα είδα να παίρνουν σάρκα και οστά. Μέσα σε λίγα λεπτά μόνο, γέμισα δυο σελίδες με τέτοιες καλές στιγμές και άφησα ακόμα δυο σελίδες κενές για να συμπληρώσω τα επόμενα που θα σκεφτώ και θα δημιουργήσω.

Το συναίσθημά μου άλλαξε εντελώς. Η απογοήτευση μετατράπηκε σε χαρά, έγινε επιβράβευση, έγινε δύναμη και ακόμα μεγαλύτερη αισιοδοξία για τη συνέχεια.

Πόσο σημαντικό είναι να συνειδητοποιούμε τα καλά πράγματα που κάνουμε καθημερινά; Να λέμε «μπράβο» στον εαυτό μας; Για να μας πουν οι άλλοι μπράβο, χρειάζεται να πιστέψουμε πρώτα εμείς ότι το αξίζουμε και να το πούμε στον εαυτό μας. Κι έχουμε όλοι μας – όλοι μας ανεξαιρέτως – τόσες πολλές «νίκες» και θαύματα που κάνουμε καθημερινά μέσα στους διάφορους ρόλους της ζωής μας. Συχνά ξεχνάμε ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο, ενώ στην πραγματικότητα, τίποτα από όσα κάνουμε σε καθημερινή βάση δεν είναι δεδομένο. Δεν αναγνωρίζουμε τις προσπάθειές μας, δεν μας επιβραβεύουμε. Δεν μιλάμε όμορφα στον εαυτό μας, βάζουμε εμπόδια που υπάρχουν μόνο μέσα στο μυαλό μας, ξεχνάμε να μας ενθαρρύνουμε. Συχνά γινόμαστε ο πιο αυστηρός κριτής του εαυτού μας, ενώ αξίζουμε να είμαστε ο μεγαλύτερος υποστηρικτής μας.

Ας δούμε μαζί μια άσκηση που θα σας βοηθήσει να συνειδητοποιήσετε όλα τα καλά που κάνετε και που έχετε πετύχει στη ζωή σας . Βρείτε το χώρο και το χρόνο που θα σας εμπνεύσει για να απελευθερώσετε τις σκέψεις σας. Πάρτε χαρτί και μολύβι και ξεκινήστε από την αρχή της χρονιάς ή διαλέξτε όποιο χρονικό διάστημα προτιμάτε. Καταγράψτε όσα καλά πράγματα έχετε πετύχει, μικρά και μεγάλα, ακόμα κι αν δεν σας φαίνονται αρχικά τόσο σπουδαία. Όλα όσα κάνατε και ωφέλησαν εσάς, την οικογένειά σας, την εργασία σας, άλλους ανθρώπους, την κοινωνία. Βάλτε στόχο να γράψετε τουλάχιστον είκοσι πράγματα και αφήστε κενό χώρο καθώς είναι σίγουρο ότι θα σκεφτείτε και θα πετύχετε πολλά περισσότερα στη συνέχεια.

Είμαι βέβαιη ότι θα γράψετε μια μεγάλη λίστα. Πώς αισθάνεστε τώρα που συνειδητοποιείτε ότι καταφέρατε όλα αυτά; Τι μπορείτε να κάνετε για να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας το πόσο άξιος/α είστε; Αν επιβραβεύσετε τον εαυτό σας καθημερινά, θα δείτε ότι θα έχετε τη δύναμη να κάνετε όλο και περισσότερα. Η αλλαγή στον τρόπο που σκέφτεστε, στον τρόπο που συμπεριφέρεστε στον εαυτό σας, μπορεί να δημιουργήσει τα θαύματα που θέλετε να δείτε στη ζωή σας!

Στις επιτυχίες σας,

Πες μπράβο στον εαυτό σου
Πες μπράβο στον εαυτό σου