ΔΙΕΘΝΕΣ
28/12/2020 11:04 EET | Updated 28/12/2020 11:07 EET

Πέθανε η Μανουκούρα, το σπάνιο λευκό κίουι - Θρήνος στη Νέα Ζηλανδία

Το πτηνό που δεν μπορεί να πετάξει είναι από τα αρχαιότερα στον κόσμο. Η Μανουκούρα ήταν ηρωίδα παιδικών βιβλίων και αγαπημένο λούτρινο πολλών παιδιών.

Handout via Getty Images

Ο θάνατος ενός εξαιρετικά σπάνιου και ιδιαίτερα αγαπητού λευκού κίουι, προκάλεσε θλίψη μέσα στις γιορτές σε πολλούς κατοίκους της Νέας Ζηλανδίας. 

Τα κίουι είναι ένα είδος πουλιού που δεν μπορεί να πετάξει και απαντάται μόνο στη Νέα Ζηλανδία ενώ  σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι ένα από τα αρχαιότερα πτηνά στον κόσμο και είδος υπό εξαφάνιση. 

Το κίουι, Μανουκούρα, γεννήθηκε σε συνθήκες αιχμαλωσίας το Μάιο του 2011 και έφερε ένα  σπάνιο γενετικό γνώρισμα που του χάριζε και το λευκό χρώμα στο τρίχωμά του.

Η Μανουκούρα έγινε το σύμβολο του κέντρου άγριας ζωής Pūkaha αλλά και μιας μεγάλης εκστρατείας για την διάσωση των κίουι ενώ στη Νέα Ζηλανδία η μορφή της κυριαρχεί σε λούτρινα παιχνίδια, παιδικά βιβλία με ζωγραφιές, αναμνηστικά άλμπουμ κλπ. 

Το πτηνό, όπως αναφέρει ο Guardian, είχε διακομιστεί στο νοσοκομείο Wildbase του Πανεπιστημίου Μάσεϊ στις αρχές Δεκεμβρίου καθώς παρατηρήθηκε πως έχανε βάρος. 

Οι κτηνίατροι εντόπισαν ένα μη γονιμοποιημένο αβγό που αδυνατούσε να το γεννήσει. Αν και η εγχείριση για την αφαίρεσή του ήταν επιτυχής η υγεία του πτηνού συνέχισε να επιδεινώνεται τις επόμενες εβδομάδες. 

 

Η Μανουκούρα πέθανε τελικά την Κυριακή και ο θάνατός της ανακοινώθηκε τη Δευτέρα με ανάρτηση στο προφίλ που διατηρεί στο Instagram το κέντρο άγριας ζωής Pūkaha όπου οι υπεύθυνοι γράφουν «Θα λείψει πολύ».

Η Μανουκούρα ήταν το πρώτο από τα τρία λευκά κίουι που εκκολάφθηκαν στο Pūkaha την περίοδο  2011-12 και η γέννησή της προκάλεσε και αύξηση το αριθμού των επισκεπτών στο κέντρο άγριας ζωής.

Τον πρώτο χρόνο της ζωής του, το πτηνό θεωρείτο πως ήταν αρσενικό αλλά τελικά διαπιστώθηκε πως ήταν θηλυκό.

Το 2012 έγινε η Μανουκούρα έγινε και ηρωίδα σε παιδικό βιβλίο της διάσημης συγγραφέως Joy Cowley ενώ δύο χρόνια αργότερα έγινε πρωτοσέλιδο για τον ξυλοδαρμό ενός υποψήφιου συντρόφου της.

Αφήνει πίσω της τον αδερφό της Μαπούνα που ζει επίσης στο κέντρο άγριας ζωής Pūkaha.

pukaha.org.nz
pukaha.org.nz

Πηγή: The Guardian