Πέθανε ο διάσημος φωτογράφος Έλιοτ Έργουιτ σε ηλικία 95 ετών

Απαθανάτισε τον Νίξον, την Μέριλιν Μονρόε, τη Τζάκι Κένεντι να κρατά τη σημαία από το φέρετρο του συζύγου της, αλλά και καθημερινές στιγμές της Νέας Υόρκης.
(AP Photo/Desmond Boylan)
(AP Photo/Desmond Boylan)
via Associated Press

Πέθανε σε ηλικία 95 ετών ο διάσημος Αμερικανός φωτογράφος Έλιοτ Έργουιτ, ο οποίος κατέγραψε επί επτά δεκαετίες σημαντικές στιγμές της δημόσιας ζωής στις ΗΠΑ, αλλά και της καθημερινότητας στη Νέα Υόρκη, όπως τη βίωσε στο Upper West Side της Νέας Υόρκης όπου ζούσε επί 60 χρόνια.

Ο Έργουιτ απεβίωσε «ήσυχα στο σπίτι του, περιτριγυρισμένος από την οικογένειά του» αναφέρει σε ανακοίνωση το πρακτορείο Magnum, του οποίου ήταν μέλος από το 1953 και πρόεδρος του για τρία χρόνια τη δεκαετία του 1960.

Ο Έργουιτ που εργάστηκε αρχικά ως φωτορεπόρτερ, εξέδωσε περισσότερα από 20 βιβλία και παρουσίασε τη δουλειά του σε πολυάριθμες ατομικές εκθέσεις μεταξύ άλλων στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης, το Ινστιτούτο Τέχνης του Σικάγο, το Musée d’Art Moderne στο Παρίσι και το Barbican στο Λονδίνο.

Στις σημαντικές στιγμές που απαθανάτισε περιλαμβάνεται η περιβόητη διαμάχη το 1959 μεταξύ του τότε αντιπροέδρου των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον και του Σοβιετικού πρωθυπουργού Νικήτα Χρουστσόφ.

Το 2017, στα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση της Ρωσίας, μίλησε στο BBC για το πώς ήταν να βλέπεις δύο παγκόσμιους ηγέτες να διαφωνούν κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. «Εντυπωσίαζαν - έπαιζαν για το κοινό τους» είπε για τη στιγμή.

Ο Έργουιτ ήταν γνωστός για τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες που απεικονίζουν τους δρόμους της πόλης, καθώς και για φωτογραφίες δημοσίων προσώπων, του προέδρου των ΗΠΑ Τζον Φ. Κένεντι, των ηθοποιών Μαρλέν Ντίτριχ, Μέριλιν Μονρόε και Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ. Το 1960, σε ηλικία 32 ετών, κατέγραψε διαφημιστικά πλάνα για το κλασικό γουέστερν The Misfits με τη Μέριλιν Μονρόε, τον Μοντγκόμερι Κλιφτ και τον Κλαρκ Γκέιμπλ.

Η ανθρωπιστική προσέγγιση του στο ρεπορτάζ του έδωσε την ευκαιρία να εργαστεί σε επιδραστικά αμερικανικά περιοδικά, καθώς και σε διεθνείς εκδόσεις και οργανισμούς τουρισμού.

«Είναι δύσκολο να αποτιμηθεί ο αντίκτυπος που είχε ο Έλιοτ Έργουιτ στο Magnum και στον κόσμο της φωτογραφίας» έγραψε η σημερινή πρόεδρος του πρακτορείου, Κριστίνα ντε Μίντελ. «Οι εικόνες του βοήθησαν να χτίσουμε τη γενική μας κατανόηση για το ποιοι είμαστε ως κοινωνία και ως άνθρωποι και έχουν εμπνεύσει γενιές φωτογράφων παρά τις αλλαγές στη βιομηχανία και τις τάσεις».

«Ο συνδυασμός της περιστασιακής και χιουμοριστικής προσέγγισής του στη φωτογράφιση και της εμμονικής αφοσίωσής του, τον έκαναν έναν μοναδικό καλλιτέχνη που χάσαμε σήμερα προς μεγάλη θλίψη» πρόσθεσε η Ντε Μίντελ, σύμφωνα με το CNN.

Γεννημένος ως Έλιο Ρομάνο Έργουιτζ στο Παρίσι στις 26 Ιουλίου 1928 πέρασε τα πρώτα παιδικά του χρόνια στο Μιλάνο. Η οικογένειά του ήταν Ρωσο-Εβραϊκής καταγωγής και έφυγαν από την Ευρώπη για τις ΗΠΑ το 1939 λίγο προτού ξεκινήσει ο Β′ Παγκόσμιος Πόλεμος.

Εγκαταστάθηκαν στο Λος Άντζελες, όπου ο Έργουιτ έκανε μαθήματα φωτογραφίας στο Los Angeles City College. Μετακόμισε στη Νέα Υόρκη το 1948 και εργάστηκε ως θυρωρός στο New School for Social Research με αντάλλαγμα την εγγραφή του σε μαθήματα κινηματογράφου εκεί, σύμφωνα με το Magnum Photos.

Το 1951 επιστρατεύτηκε στον αμερικανικό στρατό και ανέλαβε καθήκοντα φωτογραφίας ενώ βρισκόταν στην Ευρώπη. Στο Παρίσι, επισκέφτηκε το γραφείο Magnum Photos και συνάντησε τον Ρόμπερτ Κάπα, τον διάσημο πολεμικό φωτογράφο, ο οποίος αργότερα τον κάλεσε να γίνει μέλος της ομάδας.

Ο Έργουιτ έκανε επίσης μια σειρά από ταινίες ντοκιμαντέρ, καθώς και 18 κωμωδίες για το HBO τη δεκαετία του 1980 και κυκλοφόρησε μονογραφίες, συμπεριλαμβανομένων των “Improbable Photographs” του 1965 και του “Personal Exposures” του 1989.

Το 2015, το Κέντρο Χάρι Ράνσομ στο Όστιν του Τέξας, απέκτησε τη φωτογραφική του συλλογή από το 1946 έως το 2010, η οποία συνολικά ανέρχεται σε σχεδόν 50.000 εκτυπώσεις. Ένα χρόνο αργότερα, το κέντρο εγκαινίασε την αναδρομική έκθεση «Around the World» βασισμένη στη συλλογή.

Ο Έργουιτ εργαζόταν μέχρι τα 90 του. «Η φωτογραφία είναι πολύ απλό πράγμα. Απλώς αντιδράς σε αυτό που βλέπεις και βγάζεις πολλές, πάρα πολλές φωτογραφίες», έλεγε στον Guardian το 2020, σε ηλικία 92 ετών, με αφορμή ένα νέο πρότζεκτ στο οποίο παρουσιάστηκε μια από τις διάσημες ασπρόμαυρες φωτογραφίες του, ένα ζευγάρι πλαστικά γάντια που κρέμονται από ένα σκοινί για άπλωμα, σε μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης που αφορούσε τον προστατευτικό εξοπλισμό για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας.

Έργα του Έλιοτ Έργουιτ εκτίθενται αυτή την περίοδο και μέχρι τον Μάρτιο του 2024 στο La Sucrière στη Λυών της Γαλλίας.

Ο Έλιοτ Έργουιτ παντρεύτηκε και χώρισε τέσσερις φορές, απέκτησε έξι παιδιά, δέκα εγγόνια και τρία δισέγγονα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ, The Guardian

Δημοφιλή