Ο δημοφιλής ηθοποιός Νίκος Γαλανός απεβίωσε σε ηλικία 80 χρονών. Τον τελευταίο καιρό έδινε σκληρή μάχη με τον καρκίνο. Σύμφωνα με πληροφορίες, άφησε την τελευταία του πνοή στην κατοικία του. 

Γοητευτικός σταρ του σινεμά ήδη από τη δεκαετία του 1970, ο Νίκος Γαλανός γεννήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 1945 στην Αθήνα. Το πραγματικό του όνομα ήταν Νίκος Σουπιωνάς. Σπούδασε υποκριτική στη Σχολή του Κωστή Μιχαηλίδη και κατάφερε να ξεχωρίσει γρήγορα χάρη στο ταλέντο και τη γοητεία του.

Advertisement
Advertisement

Έκανε το θεατρικό του ντεμπούτο το 1967 στον θίασο της Τζένης Καρέζη. Η Καρέζητον ανακάλυψε, όταν ο Γαλανός παρακολουθούσε μια πρόβα στο θέατρό της. Το 1972 άρχισε η συνεργασία του με τον θίασο της Αλίκης Βουγιουκλάκη.

Έπαιξε στις παραστάσεις «Βασίλισσα Αμαλία», «Ωραία μου Κυρία», «Θεατρίνα», «Πειρασμός» και «Καμπαρέ». Στη συνέχεια, συνεργάστηκε με τον θίασο Μουσούρη και το Εθνικό Θέατρο, ενώ ακολούθησε η επιστροφή του στο Ελεύθερο Θέατρο.

Τη δεκαετία του ’80 συνεργάστηκε με πολλούς θιάσους, ενώ την περίοδο 1995-96, ήταν ο τελευταίος συμπρωταγωνιστής της Αλίκης Βουγιουκλάκη στη δεύτερη σεζόν του θεατρικού έργου «Η Μελωδία της Ευτυχίας». Η τελευταία εμφάνιση του στο θέατρο ήταν το 2001, στο έργο «Πόλεμος και Ειρήνη» με τον θίασο της Μιμής Ντενίση.

Νίκος Γαλανός Φίνος Φιλμ

Η πρώτη εμφάνιση του στη μεγάλη οθόνη το 1962 στην ταινία «Οργή», ενώ μικρούς ρόλους είχε και στις ταινίες «Κραυγή», «Τα Δάκρυα είναι Καυτά» και «Ο Ουρανοκατέβατος».

Η μεγάλη στιγμή στο σινεμά ήρθε το 1968, όταν ο Νίκος Φώσκολος τον επέλεξε για να πρωταγωνιστήσει στην ταινία της Φίνος Φιλμ «Η Λεωφόρος του Μίσους» στο πλευρό της Μαίρης Χρονοπούλου. Με τη μεστή και δυναμική ερμηνεία του, κατάφερε να γοητεύσει τον Φιλοποίμενα Φίνο και να αποτελέσει, μαζί με τη Νόρα Βαλσάμη, το νεανικό δίδυμο που αγαπούσε ιδιαίτερα. Παρέμεινε στη Φίνος Φιλμ μέχρι το 1972, γυρίζοντας συνολικά 12 ταινίες. 

Στις αρχές της δεκαετίας του 1970 πρωταγωνίστησε μαζί με την Αλίκη Βουγιουκλάκη στην ταινία «Ένα αστείο κορίτσι», ενώ ακολούθησαν κι άλλοι σημαντικοί ρόλοι σε ταινίες, όπως «Ορατότης μηδέν» (1970), «Ο Αστραπόγιαννος» (1970), «Η Αλίκη Δικτάτωρ» (1972) και «Η αμαρτία της ομορφιάς» το 1972 που σημείωσε μεγάλη επιτυχία.

Advertisement
Νίκος Γαλανός – Αλίκη Βουγιουκλάκη Φίνος Φιλμ

Η τελευταία του κινηματογραφική εμφάνιση ήταν το 2013 στην ταινία «Η Αγάπη Έρχεται στο Τέλος» σε σκηνοθεσία Βασίλη Κεχαγιά. Σημαντική υπήρξε και η παρουσία του στην ελληνική τηλεόραση, με συμμετοχές σε πολλές τηλεοπτικές παραγωγές, όπως «Ο Θάνατος του Τιμόθεου Κώνστα», «Απαγορευμένη Αγάπη», «Κλεμμένα Όνειρα». Τελευταία εμφάνιση του στη μικρή οθόνη ήταν στη σειρά «Η γη της ελιάς».

Ο Νίκος Γαλανός έκανε δύο γάμους. Ο πρώτος, σε ηλικία 18 ετών, κράτησε μόλις πέντε μήνες, ενώ ο δεύτερος, σε ηλικία 35 ετών, με την ηθοποιό Κατερίνα Μαραγκού, είχε αντίστοιχη διάρκεια.

Μενδώνη: Αγαπήθηκε δίκαια από το κοινό, που είδε στο πρόσωπό του έναν από τους διαχρονικούς σταρ της οθόνης

Πληροφορούμενη την απώλεια του Νίκου Γαλανού, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Advertisement

Με θλίψη πληροφορήθηκα την απώλεια του Νίκου Γαλανού, που κλείνει μια δημιουργική σταδιοδρομία έξι δεκαετιών στο σανίδι, τη μεγάλη και τη μικρή οθόνη. Ο Νίκος Γαλανός έγινε γνωστός από τους πρωταγωνιστικούς του ρόλους σε ταινίες της ύστερης φάσης της ακμής του εμπορικού ελληνικού κινηματογράφου για να διαπρέψει, στη συνέχεια, και στην τηλεόραση. Αγαπήθηκε δίκαια από το κοινό, που είδε στο πρόσωπό του έναν από τους διαχρονικούς σταρ της οθόνης.

Η αναγνωρισμότητά του, όμως, κάθε άλλο παρά τον εμπόδισε να ξεδιπλώσει τα αδιαμφισβήτητα υποκριτικά του προσόντα στη σκηνή, σε μια ευρύτατη γκάμα απαιτητικών ρόλων, από όλο το φάσμα του ρεπερτορίου. Η εξωτερική εμφάνιση και η έμφυτη γοητεία του συνδυάστηκε πάντοτε με την αφοσίωσή του στην Τέχνη, τη διαρκή καλλιέργεια των εκφραστικών μέσων του, αλλά και την αναζήτηση και την επίτευξη της υποκριτικής ωριμότητας για να διαπλάσει έναν πρωταγωνιστή που αφήνει διακριτό αποτύπωμα και στην Τέχνη, αλλά και στην αποδοχή από το κοινό.

Στην οικογένειά του, τους φίλους του και τους συναδέλφους του απευθύνω ειλικρινή συλλυπητήρια.

Advertisement