Ποιος ήταν ο πρώην κιθαρίστας των Fleetwood Mac, Danny Kirwan που πέθανε σε ηλικία 68 ετών

RB via Getty Images

O Danny Kirwan, ο πρώην κιθαρίστας των Fleetwood Mac, ο οποίος συμμετείχε σε πέντε από τα άλμπουμ του συγκροτήματος, πέθανε την Παρασκευή σε ηλικία 68 ετών.

Ο Mick Fleetwood, ο οποίος τον είχε φέρει στο συγκρότημα όταν ο Kirwan ήταν μόλις 18 ετών, το 1968, επιβεβαίωσε την είδηση του θανάτου του μέσα από τη σελίδα του συγκροτήματος στο Facebook, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί στα αίτια. Τα άλμπουμ στα οποία συμμετείχε ο Kirwan ήταν τα: «Then Play On» (1969), «Blue Jam at Chess/Fleetwood Mac in Chicago» (1969), «Kiln House» (1970), «Future Games» (1971) και «Bare Trees» (1972), πριν απολυθεί το 1972 λόγω του προβλήματος που είχε με το αλκοόλ, τις ναρκωτικές ουσίες και τις διαπροσωπικές σχέσεις με τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος.

Κατά τις δεκαετίες 1980 και 1990, πέρασε μια περίοδο μοναχικότητας και ήταν άστεγος. «Πέρασα δύσκολα αλλά δεν είμαι και τόσο κακός», δήλωσε σε συνέντευξή του στην Independent το 1993. «Τα καταφέρνω και μάλλον είμαι άστεγος, αλλά ποτέ δεν είχα ένα κανονικό σπίτι από τις πρώτες ημέρες της περιοδείας με το συγκρότημα. Δεν μπορούσα να τα χειριστώ όλα ψυχολογικά και έπρεπε να φύγω. Δεν μπορώ να συμβιβαστώ».

«Δεχτήκαμε με θλίψη την είδηση του θανάτου του Danny Kirwan στο Λονδίνο. Ο Danny ήταν μια τεράστια δύναμη στα πρώτα μας χρόνια. Η αγάπη του για τα blues τον έκανε να αποδεχτεί την πρόταση να γίνει μέλος μας το 1968, ενώ οι Fleetwood Mac έγιναν το σπίτι του για αρκετά χρόνια. Η πραγματική κληρονομιά του Danny, στο μυαλό μου, θα μείνει για πάντα στη μουσική που έγραψε κι έπαιξε τόσο όμορφα ως θεμέλιος λίθος των Fleetwood Mac. Ευχαριστούμε Danny. Θα μας λείψεις», έγραψε το συγκρότημα σε ανακοίνωση στο Facebook.

Για τη συμβολή του στους Fleetwood Mac, ο Kirwan ήταν ένα από τα οκτώ μέλη του συγκροτήματος-μαζί με την Stevie Nicks, τον Lindsey Buckingham, τον Mick Fleetwood, τον Peter Green, τον McVie, την Christine McVie και τον Jeremy Spencer- που είδαν τα ονόματά τους να εισάγονται στο Rock and Roll Hall of Fame το 1998. Ο Kirwan δεν είχε παραστεί στην τελετή βράβευσης.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το Rolling Stone, People και Vulture)