Πέθανε ο μακροβιότερος ασθενής με κορoνοϊό - Είχε συμπτώματα 613 ημέρες

Ο 72χρονος εισήχθη στο νοσοκομείο λόγω του κορονοϊού τον Φεβρουάριο του 2022 και δεν κατάφερε να αναρρώσει ποτέ.
izusek via Getty Images

Πέθανε στο Άμστερνταμ, σε ηλικία 72 ετών, ο μακροβιώτερος ασθενής με κορονοϊού. Ο άνδρας είχε εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα καθώς υπέφερε από ένα εξαιρετικά μεταλλαγμένο νέο στέλεχος που τον κράτησε στο κρεβάτι για 613 ημέρες δηλαδή για σχεδόν 20 μήνες.

Ο 72χρονος εισήχθη στο νοσοκομείο λόγω του κορονοϊού τον Φεβρουάριο του 2022 και δεν κατάφερε να αναρρώσει ποτέ, μέχρι που κατέληξε τον περασμένο Οκτώβριο, αναφέρει το Gulf News.

Η μόλυνση με «υψηλά ιικά φορτία» πιστεύεται ότι είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ποτέ από την ιατρική κοινότητα. Οι θεράποντες ιατροί είχαν διευκρινίσει στον ασθενή ότι μια σοβαρή κατάσταση του ανοσοποιητικού συστήματος και ο καρκίνος σήμαιναν ότι δεν είχε αρκετά λευκά αιμοσφαίρια ή αντισώματα για να αντιμετωπίσει ο οργανισμός του τον ιό.

Οι περισσότεροι άνθρωποι όταν νοσήσουν με κορονοϊό αναρρώνουν μετά από μερικές ημέρες. Στην περίπτωση του 72χρονου, τόσο τα εμβόλια όσο και η επαναλαμβανόμενη ιατρική θεραπεία που του χορηγήθηκε δεν μπόρεσαν να τον θεραπεύσουν. Χρειάστηκε να εισαχθεί στο νοσοκομείο αρκετές φορές λόγω των έντονων συμπτωμάτων του.

Ο ασθενής, του οποίου το όνομα δεν έγινε γνωστό κατέληξε να έχει προσβληθεί από μία μοναδική νέα υπερ- παραλλαγή, η οποία έκανε συνεχώς νέες μεταλλάξεις για μεγάλο χρονικό διάστημα μέσα στο σώμα του. Ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι μετέδωσε τον ιό και σε άλλα άτομα. Ο άντρας, πέθανε το φθινόπωρο του 2023 λόγω υποτροπής μιας υποκείμενης διαταραχής του αίματος.

Η φοιτήτρια Ιατρικής Magda Vergouwe, από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ στην Ολλανδία, θα παρουσιάσει την περίπτωση του 72χρονου στο Παγκόσμιο Συνέδριο ESCMID αυτόν τον μήνα.

Όπως είπε: «Η διάρκεια της μόλυνσης σε αυτή την περίπτωση είναι ακραία».

«Αυτή η περίπτωση υπογραμμίζει τον κίνδυνο επίμονων λοιμώξεων SARS-CoV-2 σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα», είπαν οι συγγραφείς. «Τονίζουμε τη σημασία της συνεχούς γονιδιωματικής επιτήρησης της εξέλιξης του SARS-CoV-2 σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα με επίμονες λοιμώξεις».

Οι επιστήμονες που μελετούν γονιδιωματικά δεδομένα που συλλέχθηκαν από δείγματα λυμάτων ανέφεραν ενδείξεις ατόμων στην κοινότητα που αποβάλλουν βαριά μεταλλαγμένους κορονοϊούς για περισσότερα από τέσσερα χρόνια. Τέτοιες επίμονες λοιμώξεις μπορεί επίσης να προκαλούν στους ασθενείς μακροχρόνια συμπτώματα Covid, προτείνει έρευνα.

Δημοφιλή