CULTURE
30/01/2019 17:59 EET

Πέθανε ο συνθέτης Χριστόδουλος Χάλαρης

Το σημαντικό έργο που αφήνει πίσω του

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 72 χρονών, ο συνθέτης και μουσικολόγος Χριστόδουλος Χάλαρης.

Ακούραστος ερευνητής της βυζαντινής μουσικής, υπέγραψε κύκλους τραγουδιών μεταξύ των οποίων τα έργα «Ακολουθία» (σε στίχους Γιάννη Κακουλίδη), «Δροσουλίτες» (σε στίχους Νίκου Γκάτσου), «Τα παιδιά» (σε στίχους Γιάννη Λογοθέτη), «Ερωτόκριτος», αλλά και τη μουσική για την ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Ο Μεγαλέξαντρος» (1980), ενώ σπουδαία παρακαταθήκη είναι το τρίτομο έργο του «Η ιστορία της αρχαίας ελληνικής και της βυζαντινής μουσικής».

Είχε γεννηθεί στις 21 Νοεμβρίου 1946 και μεγάλωσε στην Κρήτη, σε οικογένεια παραδοσιακών ερασιτεχνών μουσικών υψηλού επιπέδου. 

Έκανε μαθήματα βυζαντινής μουσικής με τον Απ. Βαλληνδρά και από το 1964 εγκαταστάθηκε στο Παρίσι και σπούδασε Μαθηματικά, Κυβερνητική και Μουσικό Αυτοματισμό (École Pratique des Hautes Etudes).

Το 1969 επέστρεψε και άρχισε να ερευνά σε βάθος τη βυζαντινή μουσική. Η διδακτορική του διατριβή (Πανεπιστήμιο Βενσέν) είχε ως θέμα τη δομική ανάλυση της βυζαντινής μουσικής.

Από το 1970 ήταν μέλος του Παρισινού ‘Κέντρου Μαθηματικών Σπουδών Μουσικού Αυτοματισμού’.

Όταν επέστρεψε, ίδρυσε την ‘Ορχήστρα παλαιών παραδοσιακών και πρωτότυπων Οργάνων’ (κατασκευάζοντας πολλά από αυτά τα όργανα μόνος του) και παρουσίασε στην Ελλάδα και το εξωτερικό την ‘Κοσμική βυζαντινή μουσική’.

Στη δεκαετία του 1980 δημιούργησε τη δισκογραφική Εταιρεία ‘Οrata’, η οποία είχε στον κατάλογό της σημαντικά έργα της βυζαντινής περιόδου, που ηχογραφήθηκαν υπό την εποπτεία του και συνάντησαν ικανή διεθνή αποδοχή. (Ο ίδιος διέθεσε μεγάλο μέρος του χρόνου και των πόρων του για να ανακαλύψει και να αποκρυπτογραφήσει – ως έργο ζωής – χειρόγραφα μεσαιωνικής βυζαντινής μουσικής, που βρίσκονται στην κατοχή του).

Επίσης, δημιούργησε στη Θεσσαλονίκη Μουσείο αρχαίων και βυζαντινών οργάνων, τα οποία επανακατασκεύασε με τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια μέσα από παραστάσεις αγγείων και άλλες διαθέσιμες πηγές.

Έγραψε μουσική για 8 αρχαία έργα (τραγωδίες και κωμωδίες) και για το μεσαιωνικό δράμα «Η θυσία του Αβραάμ». Τιμήθηκε για το έργο του «Ρωμανός ο Μελωδός» με το βραβείο μουσικής στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (1978).

Αναλυτική Δισκογραφία:

Τροπικός της Παρθένου (1973)
Ακολουθία (1974)
Τα Παιδικά (1974)
Δροσουλίτες (1975)
Ερωτόκριτος (1976)
O Μεγαλέξαντρος (1980, η μουσική της ταινίας)
Πάθη απόκρυφα (1986, 2 LP)
Οι Μελωδοί του πάθους (1986, 2LP)
Φωτογραφία (1986, η μουσική της ταινίας)
Δήμων ωδές, Αρχαία, Βυζ. Μουσική (1988, 5LP)
Πανδώρα: Αστική μεταβυζαντινή κοσμική μουσική (Ι,ΙΙ,ΙΙΙ- 1990,91,93, 3CDs)
Κοσμική βυζ. μουσική (1-5, 1989-92, 5 CDs)
Συμποτικά (Ι και ΙΙ, 1990-91, 2 CDs)
Ακριτικά (Ι και ΙΙ, 4 CDs, 1990-91)
Βυζαντινοί μαΐστορες (Ι και ΙΙ: 6 CDs, 1991)
Ελλήνων ωδές, Ι (1992, 3 CDs)
Γαμήλια» (1992, 2 CDs)
Μουσική της αρχαίας Ελλάδος (1992, 3CDs)
Μουσικές του Αιγαίου Πελάγους, Ι,ΙΙ,ΙΙΙ (1992-93, 3 CDs)
Κλέφτικα (1993, 2 CDs)
Ελληνικές ελεγείες (1993, CD)
Μουσικές του Έρωτα (1993, CD)
Ανθολογία μεσαιωνικής βυζ. μουσικής, Ι-ΙΙ (1993, 2 CDs)
Ελληνικά μεσαιωνικά τραγούδια, Ι (1993, CD)
Ενόργανα, Ι (1994, CD).