Πετρέλαιο: Σημαντική πτώση κοντά στα 75 δολάρια το βαρέλι - Οι παράγοντες που την προκαλούν

Η Κινεζική οικονομία, η απόφαση των ΗΠΑ να μειώσουν τις πλατφόρμες εξόρυξης και η διαμάχη Ρωσίας Σ. Αραβίας οι κυριότεροι παράγοντες

Σημαντική υποχώρηση πάνω από 1% καταγράφουν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου παγκοσμίως, μετά τα κέρδη της περασμένης εβδομάδας όπου το Brent σημείωσε άνοδο 2,4% και το WTI 2,3%.

Το αργό πετρέλαιο Brent υποχώρησε 78 σεντς, ή 1%, για να διαπραγματευτεί στα 75,83 δολάρια το βαρέλι νωρίς σήμερα το πρωί, ενώ στη συνέχεια υποχώρησε έως και 1,27 δολάρια στα 75,34 δολάρια.

Το αμερικανικό αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate (WTI) μειώθηκε κατά 76 σεντς, ή 1,1%, στα 71,02 δολάρια και τώρα διαπραγματεύεται στα 70,63 δολάρια μειωμένο κατά 1,15%.

Η κινεζική οικονομία σε ρόλο ρυθμιστή

«Η αβεβαιότητα σχετικά με την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας προκάλεσαν το selloff μετά από μια διήμερη ανάκαμψη στις αγορές πετρελαίου που πυροδοτείται από την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας να αυξήσει τα επιτόκια », δήλωσε στο Reuters η Tina Teng, αναλύτρια της CMC Markets. .

Ορισμένες μεγάλες τράπεζες μείωσαν τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη του Κινεζικού ΑΕΠ για το 2023 για την Κίνα, μετά τα στοιχεία του Μαΐου που έδειξαν μεγάλη αστάθεια στην κινεζική οικονομία η οποία δυσκολευεται ν αβρει τα «πατήματά της» μετά τον COVID-19.

Η Κίνα αναμένεται να μειώσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού αύριο Τρίτη, για να στηρίξει την οικκονομία της και να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη.

Πηγές του Reuters αναφέρουν ότι η Κίνα θα προσπαθήσει να τονώσει την οικονομίας της φέτος, αν και οι ανησυχίες για το χρέος και τη φυγή κεφαλαίων θα διατηρήσουν σε χαμηλά επίπεδα την καταναλωτική ζήτηση ενώ μικρή θα είναι καιη ανάπτυξη του ιδιωτικού της τομέα.

Ωστόσο, η απόδοση των διυλιστηρίων της Κίνας αυξήθηκε τον Μάιο στο δεύτερο υψηλότερο σύνολο που έχει καταγραφεί, συμβάλλοντας στην ενίσχυση των κερδών της περασμένης εβδομάδας καθώς οι αμερικανικές πετρελαικές εταιρείες μείωσαν για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2020, τον αριθμό των πλατφορμών εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου που λειτουργούσαν για έβδομη συνεχή εβδομάδα.

Η ένταση Ρωσίας - Σ. Αραβίας εντός του ΟΠΕΚ+

Ο αριθμός των εξέδρων πετρελαίου και φυσικού αερίου, ο δείκτης της μελλοντικής παραγωγής, μειώθηκε κατά 8 με αποτέλεσμα να λειτουργούν 687 πλατφόρμες, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2022.

Ένας επιπλέον παράγοντας για την μείωση των τιμών είναι η «σύγκρουση» μεταξύ Ρωσίας και Σαουδικής Αραβίας στους κόλπους του ΟΠΕΚ+ να συμφωνήσουν για το επίπεδο της παραγωγής με τη Rosneft κατηγορεί τις χώρες του ΟΠΕΚ ότι επικεντρώνονται στις εξαγωγές και όχι στην παραγωγή πετρελαίου.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο ΟΠΕΚ+ είχε συμφωνήσει να μειώσει την παραγωγή μετά την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας, του μεγαλύτερου παραγωγού του ΟΠΕΚ, να μειώσει επιπλέον 1 εκτ βαρέλια την παραγωγής της για να αυξήσει τις τιμές.

Δημοφιλή