Πετρέλαιο: Σταθερά στα 76 δολάρια το βαρέλι παρά τις διαφωνίες Ρωσίας - Σ. Αραβίας

Η αγορά δεν φαίνεται να επηρεάζεται από τα αντικρουόμενα μηνύματα που στέλνουν Μόσχα και Ριάντ ενόψει τις νέας συνάντηυση στις 3 - 4 Ιουνίου.
Anadolu Agency via Getty Images

Σταθερές παραμένουν οι τιμές του πετρελαίου στα 76 δολάρια το βαρέλι, ενόψει της νέας συνάντησης των χωρών του ΟΠΕΚ+ στη Βιένη στις 3 και 4 Ιουνίου.

Σύμφωνα με το Reuters, οι τιμές παρέμειναν σε γενικές γραμμές σταθερές με την αγορά να μην επηρεάζεται από αντικρουόμενα μηνύματα για την προσφορά από τη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία και την ισχυροποίηση του δολαρίου.

Έτσι, το αργό Brent αυξήθηκε κατά 6 σεντς στα 76,32 δολάρια το βαρέλι σήμερα το πρωί, ενώ το αμερικανικό West Texas Intermediate σημείωσε άνοδο 18 σεντς στα 72,01 δολάρια το βαρέλι.

Οι δείκτες αναφοράς υποχώρησαν περισσότερο από 2 δολάρια το βαρέλι χθες Πέμπτη, αφού ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ υποστήριξε ότι δεν αναμένονται επιπλέον μειώσεις στην παραγωγή από τις χώρες του ΟΠΕΚ+ .

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε δηλώσει την Τετάρτη ότι οι τιμές της ενέργειας πλησιάζουν σε «οικονομικά δικαιολογημένα» επίπεδα, υπονοώντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει άμεση αλλαγή στην παραγωγική πολιτική του ομίλου.

Αντίθετα, ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπα Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, που θεωρείται ο ηγέτης του ΟΠΕΚ, προειδοποίησε τους πωλητές να «προσέχουν» γεγονός που αποκωδικοποιήθηκε από ορισμένους αναλυτές ως προειδοποίηση για επιπλέον περικοπές της παραγωγής.

Χαμηλή η ζήτηση

Στο μεταξύ, το αμερικανικό δολάριο ενισχύθηκε περεταίρω για πέμπτη συνεδρίαση γεγονός που αποδεικνύει ότι παρά την ασυμφωνία για την αύξηση του ορίου χρηματοδότησης στις ΗΠΑ και τον επιθετικό κύκλο αύξησης των επιτοκίων από την Federal Reserve, η οικονομία παραμένει ανθεκτική

Ένα ισχυρό δολάριο ωστόσο, καθιστά τα εμπορεύματα που διαπραγματεύονται στο νόμισμα πιο ακριβά για όσους κατέχουν άλλα νομίσματα, μειώνοντας τη ζήτηση, κάτι που ρυθμίζει σε σημαντικό βαθμό τις τιμές του πετρελαίου.

«Υπάρχουν πολλαπλές ενδείξεις ότι η παγκόσμια ζήτηση δεν θα πλησιάσει τις προβλέψεις του προηγούμενου έτους. Η Κίνα, η οποία αποτελεί περίπου το ήμισυ των περισσότερων εκτιμήσεων, φαίνεται όλο και πιο απίθανο να φτάσει τις προβλέψεις για το 2023», ανέφερε η Citigroup σε σημείωμα πελατών.

Ο Suvro Sakar, επικεφαλής αναλυτής ενέργειας στην DBS Bank υποστηρίζει ότι «θα δούμε μερικούς από αυτούς τους αριθμούς ζήτησης να μειώνονται στο εγγύς μέλλον και αυτό θα συνεχίσει να επηρεάζει το κλίμα της αγοράς πετρελαίου».

Από τη θετική πλευρά, οι προμήθειες του Μαΐου από τον ΟΠΕΚ+ και τη Ρωσία έχουν μειωθεί μετά την προηγούμενη συμφωνία για περαιτέρω περικοπές της παραγωγής.

Από την περασμένη εβδομάδα, τα μέλη του ΟΠΕΚ+ που συμφώνησαν σε προηγούμενες περικοπές μείωσαν τις εξαγωγές τους κατά 1,5 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα (bpd), ενώ οι ρωσικές εξαγωγές μειώθηκαν κατά 400.000 bpd από τις αντίστοιχες κορυφές τους στις 25 Απριλίου, με τις συνολικές εξαγωγές από τους παραγωγούς της συμμαχίας OPEC+ 1,4 εκατομμύρια bpd μηνιαίως έως τις 23 Μαΐου, ανέφεραν σε σημείωμα οι αναλυτές της JP Morgan.

Δημοφιλή