Πετρέλαιο: Η Ασία γυρίζει την πλάτη στη Σαουδική Αραβία και στρέφεται σε άλλες αγορές

Τα ευρωπαϊκά διυλιστήρια έχουν αγοράσει ποσότητες ρεκόρ από τα ΗΑΕ και το Ομάν με το Ριάντ, να μην πετυχαίνει το στόχο της αύξησης των τιμών.
via Associated Press

Η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου της κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, σε μια προσπάθεια να αυξήσει τις τιμές του, ενδέχεται να γυρίσει μπούμερανκ για το Ριάντ.

Κι αυτό, γιατί μετά την Κίνα και την Ινδία, πολλά Ασιατικά κράτη στέφοντας ήδη στη Ρωσία και την Αφρική για να αγοράσουν φτηνό αργό.

Σύμφωνα με το Bloomberg, τουλάχιστον τρία μεγάλα ασιατικά διυλιστήρια πρόκειται να μειώσουν τις εισαγωγές Σαουδαραβικού πετρελαίου τον Ιούλιο και να αξιοποιήσουν την αγορά spot για φθηνότερα φορτία.

Οι αγορές που βρίσκονται πλέον στην ακτίνα ενδιαφέροντος των Ασιατικών αγορών είναι αυτές του Περσικού Κόλπου, κυρίως του Κουβέιτ, των ΗΠΑ και της Βραζιλίας.

Η Σαουδική Αραβία αύξησε τις επίσημες τιμές πώλησής του πετρελαίου της σε όλες τις περιοχές για τον Ιούλιο, μετά τη συνάντηση των χωρών του ΟΠΕΚ+ στις αρχές Ιουνίου.

Μια απόφαση που εξέπληξε τους εμπόρους καθώς έρευνα αγοραστών στην Ασία λίγες μέρες πριν από τη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+ έδινε προσδοκίες για επιπλέον αποκλιμάκωση των τιμών, με τους εμπόρους να μειώνουν τις αγορές τους προσδοκώντας σε ακόμη μεγαλύτερη πτώση των τιμών.

«Αυτή η κίνηση (της Σ. Αραβίας) έρχεται σε αντίθεση με την αγορά και κάνει πλέον το ρωσικό πετρέλαιο ιδιαίτερα ελκυστικό λόγω της χαμηλής τιμής του», δήλωσε η Gao Mingyu, επικεφαλής αναλυτής ενέργειας της SDIC Essence Futures Co.

Μικρή η επίπτωση στις μεγάλες αγορές

Αν και ο βασικός στόχος του Ριάντ ήταν να προκαλέσει αύξηση στις παγκόσμιες τιμές του πετελαίου, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να συμβαίνει. Το Brent είναι μειωμένο κατά 2%, λίγο πάνω από τα 75 δολάρια το βαρέλι και κοντά στα επίπεδα της περασμένης εβδομάδας, ενώ η τιμή του αμερικανικού αργού σημείωσε πτώση 2,3% στα 70,5 δολάρια.

Παράλληλα, και η μείωση της παραγωγής πετρελαίου δεν αναμένεται, να επηρεάσει σημαντικά μεγάλες αγορές όπως η Ευρώπη, η Κίνα και η Ινδία σύμφωνα με τους εμπόρους.

Τα ευρωπαικά διυλιστήρια έχουν αγοράσει μια ποσότητα ρεκόρ spot φορτίων από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ομάν για τον Ιούλιο, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί και τον Αύγουστο.

Η Unipec μόλις αγόρασε ένα φορτίο αργού αμερικανικού, το οποίο έχει παρόμοια ποιότητα με τα βαρέλια της Σαουδικής Αραβίας.

Από την πλευρά τους, αρκετά κινεζικά διυλιστήρια είχαν επίσης παραγγείλει πετρέλαιο πριν τις ανακοινώσεις, αν και ενδέχεται να μην είναι σε θέση να αλλάξουν τον ζητούμενο όγκο λόγω συμβατικών υποχρεώσεων.

Η αγορά της Ινδίας έχει στραφεί ήδη τα τελευταία δύο χρόνια στο ρωσικό πετρέλαιο αγοράζοντες τεράστιες ποσότητες και έχοντας μειώσει τις προμήθειες από την Σαουδική Αραβία», δήλωσε ο Mukesh Surana, διευθύνων σύμβουλος της Ratnagiri Refinery and Petrochemicals Ltd.

Δημοφιλή