ΠΟΛΙΤΙΚΗ
27/04/2020 13:28 EEST

Πέτσας: Σταδιακά και συγκροτημένα η μετάβαση στη νέα κανονικότητα

Σε φάσεις η μετάβαση με συνεχή αξιολόγηση των δεδομένων - Πως θα ανοίξουν οι επιχειρήσεις και πότε θα επιτραπούν οι λειτουργίες στις εκκλησίες – Μεταφέρεται ο εορτασμός της εργατικής Πρωτομαγιάς.

ASSOCIATED PRESS
"Covid -19 μείνε μακριά. Προστατέψτε οικογένεια και φίλους από τον κορονοϊό". Σύνθημα στο υπό κατασκευή γήπεδο ποδοσφαίρου της ΑΕΚ. 
ASSOCIATED PRESS
A woman walks in front of graffiti against coronavirus, written by soccer fans near the under construction stadium of the AEK soccer club in Athens, Wednesday, April 8, 2020. The COVID-19 causes mild or moderate symptoms for most people, but for some, especially older adults and people with existing health problems, it can cause more severe illness or death. (AP Photo/Thanassis Stavrakis)

Ξεκαθαρίζοντας ότι η κατάσταση θα αξιολογείται συνεχώς, ο Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε μέρος του κυβερνητικού σχεδιασμού για την σταδιακή άρση των περιορισμών από τις 4 Μαϊου και μετά. Το ολοκληρωμένο σχέδιο θα ανακοινώσει αύριο Τρίτη 28/4 ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αμέσως μετά οι αρμόδιοι υπουργοί θα εξειδικεύσουν το πως ακριβώς θα εφαρμοστεί αυτός ο σχεδιασμός. Το σίγουρο είναι ότι θα γίνεται σε φάσεις, προκειμένου να μελετώνται τα δεδομένα και να αξιολογείται η κατάσταση. Οπότε δεν αποκλείεται στην πορεία να υπάρξει κάποια αλλαγή στο αρχικό πλάνο ή να εφαρμοστούν εκ νέου κάποιοι από τους περιορισμούς.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο οποίος χρησιμοποίησε τον όρο «νέα κανονικότητα», για όλα τα «βήματα» που θα γίνουν θα προβλέπονται συγκεκριμένα μέτρα, όπως τήρηση αποστάσεων, εφαρμογή κανόνων υγιεινής και γενικότερα θα ακολουθηθούν οι συστάσεις των ειδικών. Πάντως ο κ. Πέτσας απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες για την επαναλειτουργία των σχολείων και παρέπεμψε στις αυριανές ανακοινώσεις της κυβέρνησης.

Από όσα έχουν γίνει γνωστά έως τώρα, από τις 4 Μαϊου θα αρθούν οι περιορισμοί στις μετακινήσεις, δηλαδή δεν θα είναι απαραίτητη η αποστολή sms ή συμπλήρωση κάποιου εντύπου για να μετακινηθεί ένας πολίτης. Η δυνατότητα μετάβασης του όμως σε κάποιον άλλο νομό ή σε κάποιο νησί θα δοθεί σε επόμενη φάση, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος διασποράς του κορονοϊού αμέσως μόλις αρθούν οι πρώτοι περιορισμοί. Σε επόμενη φάση θα επιτραπεί και η λειτουργία στους ναούς, παρουσία πιστών. Νωρίτερα όμως όμως θα δοθεί η δυνατότητα άσκησης ατομικής λατρείας στις εκκλησίες.

Τα πρώτα καταστήματα που θα ανοίξουν θα είναι τα κομμωτήρια και αυτά του λιανικού εμπορίου. Μετά από ένα διάστημα κάποιων ημερών ώστε να αξιολογηθεί η εφαρμογή των μέτρων αποκλιμάκωσης των περιορισμών, θα ακολουθήσει η επιστροφή των μαθητών στο σχολείο –χωρίς να διευκρινίσει ο κ. Πέτσας αν θα προηγηθούν κάποιες εκπαιδευτικές βαθμίδες και ποιες θα είναι αυτές.

Αμέσως μετά θα επαναλειτουργήσουν οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις και οι επιχειρήσεις εστίασης.

Θα ακολουθήσει το άνοιγμα ξενοδοχειακών μονάδων 12μηνης λειτουργίας ενώ προς το τέλος Ιουνίου ή αρχές Ιουλίου θα δοθεί η δυνατότητα ανοίγματος των εποχικών καταλυμάτων.

Με δεδομένο ότι τα μέτρα –άρα και η απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων πάνω των 10 ατόμων- ισχύουν έως τις 4 Μαϊου, για φέτος προβλέπεται μία διαφορετική εργατική Πρωτομαγιά, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, διευκρινίζοντας ότι θα μπορεί να εορταστεί το πρώτο Σάββατο μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.