Πέτσας για ΑΟΖ: Ιστορικής σημασίας βήμα η συμφωνία Ελλάδας - Ιταλίας

«Το Διεθνές Δίκαιο είναι με το μέρος μας» το μήνυμα του κυβερνητικού εκπροσώπου στην Τουρκία – Τι είπε για τα αυξημένα κρούσματα κορονοϊού.
ASSOCIATED PRESS

Ο Στέλιος Πέτσας ξεκίνησε την ενημέρωση του προς τους πολιτικούς συντάκτες χαρακτηρίζοντας ιστορικής σημασίας βήμα τη σημερινή συμφωνία της Ελλάδας με την Ιταλία για την ΑΟΖ.

Αμέσως μετά όμως αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ενημέρωσης για την αντιμετώπιση της έξαρσης των κρουσμάτων του κορονοϊού, καθώς τις τελευταίες ημέρες καταγράφηκε σημαντική αύξηση τους. «Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να παρέμβει όπου χρειαστεί», ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τονίζοντας ότι «δεν μας εφησυχάζει η γενικά καλή εικόνα», ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ακόμα και κάποιου τοπικού lockdown, αν αυτό κριθεί απαραίτητο. «Αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο κ. Πέτσας. Για παράδειγμα, αναφερόμενος στο θέμα της Ξάνθης, όπου υπήρξαν πολλά κρούσματα, ενημέρωσε ότι τις τελευταίες ημέρες έγιναν 3.013 τεστ και ότι σήμερα το απόγευμα- και μετά τη μελέτη των επιδημιολογικών δεδομένων- αναμένεται η εισήγηση της Επιτροπής Ειδικών για το τι πρέπει να γίνει στην περιοχή.

Όπως ανέφερε ο κ. Πέτσας, συνολικά έχουν γίνει 226.000 τεστ το τελευταίο διάστημα και η Ελλάδα ετοιμάζεται για το επόμενο μεγάλο βήμα, το άνοιγμα των εποχικών καταλυμάτων, ενώ από την 1 Ιουλίου ανοίγουν όλα τα αεροδρόμια της χώρας.

Χαρακτηρίζοντας ως «καμπανάκι κινδύνου» τα όσα έγιναν τις τελευταίες ημέρες με τις συναθροίσεις πολιτών σε μπαράκια, όπως συνέβη στη Μύκονο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στην απόφαση της κυβέρνησης να συνεχίσει τους εντατικούς ελέγχους. Ήδη σε 259 ελέγχους διαπιστώθηκαν 54 παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 24.000 ευρώ.

Σχετικά με την καθημερινή ενημέρωση των πολιτών, ο κ. Πέτσας εξήγησε ότι δεν θα γίνεται όπως το προηγούμενο διάστημα από τους κκ Τσιόδρα και Χαρδαλιά, αλλά με τη μορφή καθημερινών ανακοινώσεων, ενώ σχετικά με τη διεξαγωγή τεστ, δηλαδή πόσα, πότε, που και πως θα γίνονται, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι αναμένεται τις επόμενες ημέρες ενημέρωση από τις Υπουργείο Υγείας.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τις δηλώσεις Ερντογάν για έρευνες από την τουρκική πλευρά με τη συνοδεία πολεμικών πλοίων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στο τρίπτυχο που χαρακτηρίζει την ελληνική τακτική: «Το Διεθνές Δίκαιο είναι με το μέρος μας, οι σύμμαχοι είναι στο πλευρό μας και έχουμε τη δύναμη να προασπίζουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», υπογράμμισε ο κ. Πέτσας, στέλνοντας έτσι ένα μήνυμα και προς την Άγκυρα.

Δημοφιλή