ΠΟΛΙΤΙΚΗ
29/10/2019 16:08 EET

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση μετατρέπει ξανά την Ελλάδα σε κομπάρσο των διεθνών εξελίξεων

Πυρά της Κουμουνδούρου κατά της ΝΔ για την «αφωνία» στο ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών.

EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
χφσ

Την αφωνία της κυβέρνησης για τις εξελίξεις αναφορικά με την συμφωνία των Πρεσπών ύστερα από τις δηλώσεις Ζάεφ, επισημαίνουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα προαναγγέλλουν διεθνείς πρωτοβουλίες από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι παρακολουθητής των εξελίξεων και μετατρέπει ξανά την Ελλάδα σε κομπάρσο των κρίσιμων διεθνών εξελίξεων», υπογραμμίζουν και προσθέτουν ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να μείνει αδρανής σε αυτές τις εξελίξεις. Αξιοποιώντας τα διπλωματικά κεκτημένα της περιόδου της διακυβέρνησής του, θα αναλάβει όλες τις απαραίτητες διεθνείς πρωτοβουλίες για να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας».

Ειδικά για το θέμα του ονόματος της Βόρειας Μακεδονίας και του erga omnes στην Κουμουνδούρου είναι δεικτικοί. «Οσο για τον φόβο ορισμένων, αυτών που δεν ψελλίζουν καν το όνομα της Βόρειας Μακεδονίας, ότι μπορεί να επιστρέψουν οι γείτονες στην προηγούμενη συνταγματική ονομασία, ας μην ανησυχούν. Χάρη στις προσπάθειες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η Συμφωνία των Πρεσπών εξασφάλισε την erga omnes εφαρμογή του ονόματος και μάλιστα με αναθεώρηση του Συντάγματος. Κάτι που δεν διεκδίκησε καν, καμιά προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση», τονίζουν.

Η εκτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ εγκλωβισμένη στις εσωτερικές της ισορροπίες, από τη μία πλέον λέει ανοιχτά ότι πρέπει να τηρηθεί απαρέγκλιτα η Συμφωνία των Πρεσπών και από την άλλη για να μην έχει εσωκομματικές αντιδράσεις είναι παντελώς απούσα από τις εξελίξεις με την άρνηση έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας».

Ειδικότερα επισημαίνουν τις αντιφάσεις της ΝΔ και των κυβερνητικών στελεχών. «Ενώ δηλώνουν ότι στηρίζουν την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, έχουν αφήσει στη Δανία, την Ολλανδία και την Ιταλία την πρωτοβουλία των κινήσεων», σημειώνουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτουν: «είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα ο Ζόραν Ζάεφ βρίσκεται στη Ρώμη για να συζητηθεί η προσπάθεια επανεκκίνησης της ενταξιακής διαδικασίας. Αυτή είναι μια πρωτοβουλία που πρώτη θα έπρεπε να έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση, η οποία όμως το μόνο που έχει κάνει μέχρι στιγμής, είναι να πει στους ευρωβουλευτές της ΝΔ να κρυφτούν όταν η συντριπτική πλειοψηφία του Ευρωκοινοβουλίου ψήφιζε υπέρ της άμεσης έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Ενώ, τέλος, στελέχη της κυβέρνησης ασκούν κριτική στη στάση της Γαλλίας, την ίδια στιγμή αναπαράγουν τα επιχειρήματά της για διασύνδεση της υποψηφιότητας της Βόρειας Μακεδονίας με την Αλβανία».