Για το πρώτο πιάτο ημέρας της χρονιάς επιλέγουμε μια συνταγή με ψάρι καθώς η εβδομάδα που πέρασε την τιμητική του είχε το κρέας.

Έτσι λοιπόν μαγειρεύουμε, καπνιστό σολομό με σάλτσα φάβας τον οποίο θα σερβίρουμε με ψιλοκομμένο κρεμμύδι και φρέσκο δυόσμο ή άνηθο.

Advertisement
Advertisement

Καλή όρεξη.

Μερίδες: 4

Προετοιμασία: 20 λεπτά

Μαγείρεμα: 45 λεπτά – 1 ώρα

Υλικά

300 γρ. καπνιστό σολομό ή καπνιστή πέστροφα, κομμένα σε λεπτές φέτες

Advertisement

1/3 φλιτζάνι του τσαγιού φάβα, κατά προτίμηση Σαντορίνης, πλυμένη πολύ καλά

50 ml ελαιόλαδο

1 κ.σ. χυμό λεμόνι και 1/2 κ.γ. από το ξύσμα

Advertisement

1-2 κ.σ. φύλλα φρέσκου δυόσμου ή άνηθου ψιλοκομμένα

2 κ.σ. ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε ψιλά καρέ

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Advertisement

Εκτέλεση

Σε μια μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε τη φάβα με 1 έως 2/3 φλιτζάνια τσαγιού νερό και τη βάζουμε σε δυνατή φωτιά.

Μόλις πάρει μια βράση, μετριάζουμε την φωτιά και ξαφρίζουμε σχολαστικά για τα πρώτα 10 λεπτά.

Advertisement

Στη συνέχεια, χαμηλώνουμε την φωτιά τόσο ώστε να κοχλάζει το υγρό απαλά, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να λιώσει καλά η φάβα, να μην ξεχωρίζουν οι κόκκοι της και να έχει πιεί μεν τα υγρά της, αλλά να μην έχει στεγνώσει εντελώς – πρέπει να είναι κάπως ζουμερή.

Advertisement

Χτυπάμε στο μούλτι τη ζεστή φάβα με το λάδι, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού, αλάτι και πιπέρι. Δοκιμάζουμε την γεύση αν την θέλουμε πιο ξινή.

Κολλάμε στην επιφάνεια της πηχτής σάλτσας ένα κομμάτι διάφανης μεμβράνης, για να μην κάνει κρούστα και την αφήνουμε να κρυώσει.

για το σερβίρισμα

Advertisement

Τακτοποιούμε σε ένα πιάτο τις φέτες σολομού ή πέστροφας και είτε τις περιχύνουμε με την σάλτσα φάβας είτε την βάζουμε σε μπολάκι χωριστά στο πλάι.

Ρίχνουμε από πάνω το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το φρέσκο μυρωδικό.

Tip

Αν θέλουμε ρίχνουμε και λίγο ωμό αγουρέλαιο.

Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο, τεύχος #56» σε συνταγή Νένας Ισμυρνόγλου.