Πιάτο ημέρας: Κριθαράκι με σπαράγγια και γραβιέρα Κρήτης

Θα προσθέσουμε λευκό κρασί, ζωμό κοτόπουλο και χυμό λεμόνι.
haoliang via Getty Images

Μαγειρεύουμε κριθαράκι με σπαράγγια και τριμμένη γραβιέρα Κρήτης για το πιάτο ημέρας.

Θα προσθέσουμε λευκό κρασί, ζωμό κοτόπουλο και χυμό λεμόνι.

Καλή όρεξη.

Μερίδες: 4

Προετοιμασία: 15′

Μαγείρεμα: 25′

Υλικά

300 γρ. κριθαράκι ψιλό

1 ματσάκι σπαράγγια (12-14 τεμάχια)

70 ml λευκό κρασί

1 λίτρο ζωμό κοτόπουλο

200 γρ. γραβιέρα Κρήτης, τριμμένη

100 ml ελαιόλαδο ή όσο χρειάζεται για να καλύψει τον πάτο της κατσαρόλας

χυμός από ½ λεμόνι

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα σπαράγγια, κρατάμε τις κορφές και κόβουμε τον κορμό σε λεπτές φέτες.

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο να ζεσταθεί, σοτάρουμε για 2-3 λεπτά τις κορφές σπαραγγιών και μετά τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις κρατάμε στην άκρη.

Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το κριθαράκι και ανακατεύουμε, έτσι ώστε το ελαιόλαδο να πάει παντού. Σβήνουμε με το κρασί και όταν το κριθαράκι «πιεί» όλο το κρασί, προσθέτουμε λίγο-λίγο το ζωμό όπως κάνουμε στο ριζότο, μέχρι να χυλώσει.

Εν τω μεταξύ, σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε σε καυτό νερό τα λεπτοκομμένα σπαράγγια, τα μεταφέρουμε με τρυπητή κουτάλα σε μπλέντερ και τα πολτοποιούμε μέχρι να γίνει ένας λείος πουρές.

Όταν είναι έτοιμο το κριθαράκι, το αποσύρουμε από τη φωτιά και ροσθέτουμε τον πουρέ σπαραγγιών και τις κορυφές που κρατήσαμε και ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε τη γραβιέρα, αλάτι, πιπέρι και το χυμό λεμονιού.

Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο, τεύχος #49» σε συνταγή Νίκου Καραθάνου.