«Πίσω από τον τοίχο»: Στο σύμπαν του χορογράφου Δημήτρη Παπαϊωάννου

«Δεν είναι ούτε βιογραφία, ούτε μια ταινία για τον χορό».
Still
Still
Νεφέλη Σαρρή

«Ο δημιουργός και η ομάδα του αγωνίζεται να στήσει μια παράσταση: ο Δημήτρης Παπαϊωάννου ετοιμάζει το “Still Life”, ένα έργο απέριττο, βουβό, σχεδόν ασπρόμαυρο.

Στην αρχική μου ανάγκη να εξερευνήσω το σύμπαν του Έλληνα καλλιτέχνη σύντομα προστέθηκαν κι άλλες. Θέλησα να κάνω ένα ντοκιμαντέρ που να αγκαλιάζει τον κόσμο του Παπαϊωάννου. Μια ταινία επεξηγηματική που να δείχνει στους θεατές τι υπάρχει πίσω από μια τέτοια παράσταση, διατηρώντας παράλληλα την γοητεία της σκηνικής τέχνης του Παπαϊωάννου και την μαγεία της δημιουργικής διαδικασίας καθαυτής.

Το “Πίσω από τον τοίχο” δεν είναι ούτε βιογραφία, ούτε μια ταινία για τον χορό. Ο θεατής όμως έχει την ευκαιρία, παρατηρώντας τον καθοδηγητή την ώρα που εργάζεται, να μάθει κάτι περισσότερο γι’ αυτόν, γιατί ο Δημήτρης Παπαϊωάννου είναι πίσω από κάθε σύνθεση, πέτρα, τοίχο».

Το ντοκιμαντέρ της Νεφέλης Σαρρή «Πίσω από τον τοίχο» που συλλαμβάνει με πρωτοποριακό τρόπο το όραμα και την φιλοσοφία του Δημήτρη Παπαϊωάννου πάνω στην δουλειά του, έρχεται για περιορισμένες on demand μεταδόσεις στην πλατφόρμα της viva.gr.

Από τις 24 Μαρτίου έως τις 4 Απριλίου, το κοινό στην Ελλάδα και το εξωτερικό, θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει μέσω διαδικτύου, στα ελληνικά, αλλά και με αγγλικούς υπότιτλους, το ιδιαίτερο ντοκιμαντέρ πάνω στον Έλληνα σκηνοθέτη, χορογράφο, περφόρμερ και εικαστικό, Δημήτρη Παπαϊωάννου.

Δεν πρόκειται όμως για ένα τυπικό πορτρέτο, καθώς, παρακολουθώντας την προετοιμασία του πιο μυστηριώδους και λιτού έργου του, με τίτλο «Still Life», η ταινία επικεντρώνεται στο όραμα και στην φιλοσοφία του δημιουργού του, στον τρόπο εργασίας του και στην καθημερινότητά της, στους αφοσιωμένους συνεργάτες του. Το «Πίσω από τον τοίχο» επιχειρεί έναν παραλληλισμό μεταξύ της δημιουργικής διαδικασίας και του μύθου του Σισύφου, τονίζοντας ότι ζωή και εργασία των μεγάλων καλλιτεχνών δεν διαχωρίζονται.

Σενάριο/ Σκηνοθεσία: Νεφέλη Σαρρή

Παραγωγός: Ιωάννα Μπολομύτη

Executive producer: Πάνος Παπαχατζής

Συμπαραγωγός: Νεφέλη Σαρρή

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Alfonso De Munno Gallardo

Μοντάζ: Γιάννης Τσιτσόπουλος

Ήχος: Δημήτρης Κουκουβάνης

Σχεδιασμός ήχου/ Πρωτότυπη μουσική: Roberta DAngelo

Μιξάζ: Κώστας Φυλακτίδης

Εμφανίζονται οι Δημήτρης Παπαϊωάννου και μεταξύ άλλων, οι Όλια Λαζαρίδου, Βίκυ Μαραγκοπούλου, Αμαλία Μουτούση, Λίνα Νικολακοπούλου, Αργύρης Πανταζάρας, Άρης Σερβετάλης, Ντίνα Τσίχλη, Προκόπης Αθαθοκλέους, Παυλίνα Ανδριοπούλου.

Υποψηφιότητες και Βραβεύσεις

21o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (πρεμιέρα)

Master of Art Film Festival, Βουλγαρία (Best Documentary in Music & Dance)
6o Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας (2ο Βραβείο Ελληνικής Ταινίας Μεγάλου Μήκους & Βραβείο ηχοληψίας)

Montreal International Wreath Awards Film Festival, Καναδάς

25ο φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας

37th Bellaria Film Festival, Ιταλία

6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

Info

Διάρκεια: 68 λεπτά

Δημοφιλή