Πλάτωνας: Ιταλοί ερευνητές ισχυρίζονται ότι εντόπισαν τον ακριβή χώρο ταφής του

Η έρευνα βασίζεται σε πάπυρο του Φιλόδημου του Επικούρειου που απανθρακώθηκε από την έκρηξη του Βεζούβιου, τον οποίο «διάβασε» βιονικό μάτι.
Pascal Deloche via Getty Images

Έρευνα του Ιταλικού Ιδρύματος Ερευνών, η ανακοίνωση της οποίας έγινε στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Νάπολης, ισχυρίζεται ότι πάπυροι του Ερκολάνο, αποκαλύπτουν το ακριβές σημείο ταφής του Πλάτωνα.

Σύμφωνα με την έρευνα, επικεφαλής της οποίας είναι ο Ιταλός παπυρολόγος Γκρατσιάνο Ρανόκια, ο Πλάτωνας ενταφιάστηκε στην «Ακαδημία» που φέρει το όνομά του στην Αθήνα, σε κήπο πλησίον του «ναού των Μουσών».

Η σημαντική αυτή ανακάλυψη, οφείλεται σε νέα ανάγνωση παπύρου του Φιλόδημου του Επικούρειου, ο οποίος περιέχει την Ιστορία της «Ακαδημίας».

Οι πάπυροι του Ερκολάνο- σύμφωνα με το πρακτορείο Ansa, πρόκειται για τους πάνω από 1.800 κυλίνδρους που ανακαλύφθηκαν τον 18ο αιώνα στη Βίλα των Παπύρων στην αρχαία ρωμαϊκή πόλη Herculaneum, που απανθρακώθηκαν όταν η βίλα χτυπήθηκε από την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ. που κατέστρεψε την Πομπηία- «αναγνώσθηκαν» από βιονικό μάτι, το οποίο, παρά την κατάσταση τους, κατάφερε να ανακαλύψει τις νέες πληροφορίες. Η έρευνα ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια και θα ολοκληρωθεί το 2026.

Το βιονικό μάτι εντόπισε χίλιες νέες λέξεις, σε σύγκριση με την προηγούμενη, η οποία είχε γίνει το 1991, δηλαδή 30% επιπλέον κείμενο.

Οι Ιταλοί ερευνητές προσθέτουν ότι από την νέα αυτή ανάγνωση «προκύπτει πως ο Πλάτωντας πωλήθηκε ως δούλος ήδη το 404 π. Χ., όταν οι Σπαρτιάτες κατέκτησαν την Αίγινα, ή, ως εναλλακτική περίπτωση, το 399 π. Χ. , αμέσως μετά τον θάνατο του Σωκράτη». Μέχρι τώρα, για το συγκεκριμένο συμβάν γινόταν πάντα αναφορά στο 387 π.Χ. και στην περίοδο κατά την οποία ο Πλάτωνας βρισκόταν στις Συρακούσες της Σικελίας.

Ο πάπυρος του Ερκολάνο περιέχει και άλλα σημαντικά ιστορικά στοιχεία, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο. Πρόκειται για αναφορές στην τελευταία νύχτα του Πλάτωνα πριν από τον θάνατό του, στην διαφθορά του Μαντείου των Δελφών από τον Ηρακλείδη και στην ακριβή απόδοση του ονόματος του φιλοσόφου Φίλωνα του Λαρισαίου, ο οποίος απεβίωσε στην Ιταλία, εξαιτίας πανδημίας, το 83 π.Χ..

Η Ακαδημία του Πλάτωνα καταστράφηκε από τον Ρωμαίο δικτάτορα Σύλλα το 86 π.Χ.

Δημοφιλή