Ο ακαδημαϊκός Μανόλης Κορρές κι οι ιστορίες «από μάρμαρο και ξερολιθιά» στην Τράπεζα της Ελλάδος

Στο πλαίσιο των Καταθέσεων Πολιτισμού της ΤτΕ.
Μανόλης Κορρές
Μανόλης Κορρές
Τράπεζα της Ελλάδος

«Ιστορίες από μάρμαρο και ξερολιθιά στα αλώνια του χρόνου» είναι το θέμα της συνομιλίας του ακαδημαϊκού, ομότιμου καθηγητή αρχιτεκτονικής ΕΜΠ, Μανόλης Κορρέ με τη δημοσιογράφο Μαίρη Αδαμοπούλο

Η συζήτηση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων «Καταθέσεις Πολιτισμού», η οποία θα διεξαχθεί στο Κεντρικό Κατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος (2 όροφος - Αίθ. Γενικών Συνελεύσεων - Πανεπιστημίου 21), την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 και ώρα 18:30.

Μανόλης Κορρές

O Μανόλης Κορρές γεννήθηκε στην Αθήνα το 1948. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (1972) και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πολυτεχνείο του Μονάχου (1975-1977). Είναι διδάκτωρ του Freie Universität του Βερολίνου (1991) και του ΕΜΠ (1992), στο οποίο δίδαξε ως αναπληρωτής καθηγητής (1999) και πρωτοβάθμιος καθηγητής (2006-2015), αρχαία αρχιτεκτονική, ιστορική τοπογραφία και αναστήλωση. Παράλληλα έχει διδάξει στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, στα Πανεπιστήμια Pennsylvania και Berkeley των ΗΠΑ, και σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ασίας.

Έχει συμμετάσχει στη μελέτη, συντήρηση, αναστήλωση και ανάδειξη πολλών ιστορικών μνημείων σε ολόκληρη την Ελλάδα. Ειδικότερα στην Αθήνα, εργάστηκε στο Ερέχθειο, στο Ιερό του Διονύσου, στο Διονυσιακό Θέατρο στις νότιες κλιτύες της Ακρόπολης (υπεύθυνος έργου 1980-1983). Πολύτιμη και διεθνώς αναγνωρισμένη είναι η συμβολή του στην αναστήλωση του Παρθενώνα, καθώς κατά το διάστημα 1983-1999 διετέλεσε υπεύθυνος εργασιών αναστήλωσης και ανάδειξης του μνημείου.

Είναι τακτικό μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, αντεπιστέλλον μέλος του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου του Βερολίνου και της Koldewey Gesellschaft.

Έχει τιμηθεί με το Χρυσό Μετάλλιο της Ακαδημίας της Ρώμης (2013), το Αργυρό Μετάλλιο της Γαλλικής Ακαδημίας Αρχιτεκτονικής (1995), το Χάλκινο Μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών (1989), το βραβείο Alexander von Humboldt (2003), το Premio Internazionale di Archeologia, città di Ugento (Premio Zeus, 2006) και το Παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος (1998).

Είναι τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από το 2017.

Χρήσιμες πληροφορίες

Όλες οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα Γενικών Συνελεύσεων του Κεντρικού Καταστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος (2ος όροφος) στην Αθήνα, με ώρα έναρξης τις 18:30. Είσοδος: Πανεπιστημίου 21. Η συμμετοχή είναι ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας και η είσοδος θα είναι δυνατή από τις 17:45. Για την είσοδό σας στην Τράπεζα της Ελλάδος είναι απαραίτητο να έχετε μαζί σας την αστυνομική σας ταυτότητα ή άλλο επίσημο έγγραφο ταυτοποίησης.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Δημοφιλή