Πού μπορούμε να βάλουμε δωρεάν μικροτσίπ στο κατοικίδιό μας

Υπηρεσίες αγάπης σε αδέσποτα και δεσποζόμενα στο Καταφύγιο του Σωκράτη.
Από το Καταφύγιο του Σωκράτη του δήμου Αθηναίων
Δήμος Αθηναίων
Από το Καταφύγιο του Σωκράτη του δήμου Αθηναίων

Δεν είναι τυχαία η ονομασία Καταφύγιο του Σωκράτη στον χώρο προσωρινής φιλοξενίας αδέσποτων ζώων του Δήμου Αθηναίων. Το όνομα προέρχεται από τον πιο «εμβληματικό» αδέσποτο σκύλο της πόλης που σκοτώθηκε από αυτοκίνητο.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων στις 4 Οκτωβρίου, το Καταφύγιο του Σωκράτη άνοιξε αυτές τις μέρες τις πόρτες του σε όλους όσοι αγαπούν τα ζώα.

Το μεσημέρι της Δευτέρας, εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού επισκέπτονται το Καταφύγιο και προσφέρουν τροφές στα ζώα που φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις. Οι εκδηλώσεις, ωστόσο, ξεκίνησαν το περασμένο Σάββατο, όταν εθελοντές επισκέφθηκαν το Καταφύγιο και με τη συμβολή της Lizilia pet bathing & grooming περιποιήθηκαν τα ζωάκια. Χθες, Κυριακή, οι πόρτες ήταν ανοιχτές από τις 12 το μεσημέρι, δίνοντας τη δυνατότητα σε επισκέπτες να γνωρίσουν από κοντά τα ζώα του Καταφυγίου -χορηγία της L’ Artigiano. Σε όλη τη διάρκεια του Οκτωβρίου θα πραγματοποιούνται δωρεάν ηλεκτρονικές σημάνσεις (τοποθέτηση microchip) σε δεσποζόμενα ζώα δημοτών της Αθήνας που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Οπως μας αναφέρει ο Δήμος Αθηναίων, το Καταφύγιο διαθέτει έναν άνετο χώρο προαυλισμού και είναι πλήρως εξοπλισμένος, προκειμένου τα αδέσποτα να είναι ασφαλή και να ζουν σε αξιοπρεπείς συνθήκες. Φυλάσσεται όλο το 24ωρο, ενώ καθημερινά απασχολούνται πέντε άτομα τόσο για την καθαριότητα, όσο και για την κοινωνικοποίηση των σκύλων, προσπάθεια που γίνεται σε συνεργασία με εθελοντές εκπαιδευτές, αλλά και απλούς πολίτες που αγαπούν τα ζώα. Μέσα στο καταφύγιο έχει δημιουργηθεί από την ομάδα της Urban Act και τον καλλιτέχνη “Life in Colour” ένα γκράφιτι με τον Σωκράτη, ως φόρος τιμής προς όλα τα αδέσποτα ζώα που βρίσκονται στο δρόμο.

Επιπλέον, ο Δήμος Αθηναίων, έχει δημιουργήσει την ιστοσελίδα www.animalscityofathens.gr, μέσω της οποίας οι πολίτες ενημερώνονται για τα ζώα που είναι διαθέσιμα προς υιοθεσία. Στόχος είναι τα αδέσποτα που φιλοξενούνται στο Καταφύγιο του Σωκράτη, να υιοθετηθούν και να αποκτήσουν το δικό τους ασφαλές καταφύγιο.

Οπως ακόμα ενημερώνει ο Δήμος, οι άνθρωποι της Διεύθυνσης Αστικής Πανίδας, αλλά και εθελοντές βρίσκονται καθημερινά σε πολλά σημεία της πόλης για να στειρώνουν, να περιθάλπουν και να φροντίζουν τους μικρούς τετράποδους φίλους μας.

Μέχρι σήμερα έχουν υιοθετηθεί 520 σκύλοι και 75 γάτες και έχουν πραγματοποιηθεί 1.160 στειρώσεις, ενώ έχει παρασχεθεί ιατρική φροντίδα (συμπεριλαμβανομένων και των στειρώσεων) σε 800 σκυλάκια και 1.500 γατάκια.

Επίσης, έχουν δημιουργηθεί οι σελίδες: Αστική Πανίδα Δήμου Αθηναίων στο Facebook, Animals_CityofAthens στο Instagram και στο Tik Tok ως @animals_cityofathens, ενισχύοντας έτσι τους τρόπους επικοινωνίας του πολίτη με την Υπηρεσία, αλλά και το Μητρώο Εθελοντών, στο οποίο έχουν ήδη εγγραφεί περισσότεροι από 850 εθελοντές.

Η δημοτική αρχή υλοποιεί ένα πρόγραμμα τοποθέτησης μικρών σπιτιών για αδέσποτες γάτες, το οποίο σταδιακά επεκτείνεται σε όλο και περισσότερες γειτονιές της πόλης. Ήδη έχουν τοποθετηθεί 20 σπιτάκια, αλλά και 65 ταΐστρες και ποτίστρες, έτσι ώστε τα αδέσποτα ζώα να προστατεύονται από το κρύο και να βρίσκουν καθημερινά τροφή και νερό.

Το Καταφύγιο του Σωκράτη βρίσκεται στην οδό Αγίου Πολυκάρπου 69 και Χαρτεργατών.