ΠΟΥ: Τα κρούσματα φυματίωσης αυξήθηκαν για πρώτη φορά εδώ και χρόνια

Μετά την COVID-19, η φυματίωση είναι η πιο θανατηφόρα μολυσματική ασθένεια στον κόσμο.
via Associated Press

Ο αριθμός των ατόμων που μολύνθηκαν από φυματίωση, αυξήθηκε παγκοσμίως για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη.

Η υπηρεσία υγείας του ΟΗΕ ανέφερε ότι περισσότεροι από 10 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο νόησαν από φυματίωση το 2021, μία αύξηση της τάξεως του 4,5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Περίπου 1,6 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν. Ο ΠΟΥ πρόσθεσε ότι περίπου 450.000 κρούσματα αφορούσαν άτομα που είχαν μολυνθεί από φυματίωση ανθεκτική στα φάρμακα, δηλαδή 3% περισσότερες από ό,τι το 2020.

Ο Δρ. Mελ Σπίγκελμαν, πρόεδρος της μη κερδοσκοπικής συμμαχίας TB Alliance, είπε ότι ”χάθηκε” πάνω από μια δεκαετία προόδου στην καταπολέμηση της φυματίωσης με την εμφάνιση της COVID-19 το 2020.

«Παρά τα κέρδη σε τομείς όπως η προληπτική θεραπεία, εξακολουθούμε να υστερούμε σχεδόν σε κάθε δέσμευση και στόχο μας σχετικά με τη φυματίωση».

Ο ΠΟΥ κατηγόρησε επίσης τον κορονοϊό για μεγάλο μέρος της αύξησης της φυματίωσης, λέγοντας ότι η πανδημία «συνεχίζει να έχει καταστροφικές επιπτώσεις στην πρόσβαση στη διάγνωση και τη θεραπεία της φυματίωσης». Ανέφερε ότι η πρόοδος που σημειώθηκε προ 2019, έκτοτε «επιβραδύνθηκε, ακινητοποιήθηκε ή αντιστράφηκε».

Καθώς λιγότερα άτομα διαγιγνώσκονται με την εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια, περισσότεροι ασθενείς μεταδίδουν εν αγνοία τους τη φυματίωση σε άλλους σε κρούσματα που μπορεί να μην έχουν εντοπιστεί σε χώρες που διαθέτουν όχι τόσο εξελιγμένα συστήματα υγείας.

Ο ΠΟΥ ανέφερε πάντως, ότι ο αριθμός των ατόμων που ταυτοποιήθηκαν πρόσφατα με φυματίωση μειώθηκε από 7 εκατομμύρια το 2019 σε 5,8 εκατομμύρια το 2020.

Ο ΠΟΥ τόνισε επίσης ότι οι περιορισμοί της COVID-19, συμπεριλαμβανομένων των lockdowns και των πρωτοκόλλων φυσικής απόστασης, παρεμπόδισαν επίσης τις θεραπείες κατά της φυματίωσης και μπορεί να οδήγησαν ορισμένους ανθρώπους να παραλείψουν να πάνε σε υγειονομικές εγκαταστάσεις φοβούμενοι μήπως κολλήσουν κορονοϊό. Οι αξιωματούχοι πρόσθεσαν ότι η ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας ήταν επίσης ένας παράγοντας, λέγοντας ότι περίπου οι μισοί ασθενείς με φυματίωση και οι οικογένειές τους αντιμετωπίζουν «καταστροφικό συνολικό κόστος» λόγω της θεραπείας τους. Ο ΠΟΥ ζήτησε από περισσότερες χώρες να καλύψουν όλα τα έξοδα διάγνωσης και θεραπείας της φυματίωσης.

Μετά την COVID-19, η φυματίωση είναι η πιο θανατηφόρα μολυσματική ασθένεια στον κόσμο. Προκαλείται από βακτήρια που συνήθως επηρεάζουν τους πνεύμονες. Τα μικρόβια μεταδίδονται κυρίως από άτομο σε άτομο στον αέρα, όπως όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει ή φτερνίζεται.

Η φυματίωση επηρεάζει κυρίως τους ενήλικες, ιδιαίτερα αυτούς που υποσιτίζονται ή έχουν άλλες παθήσεις όπως HIV. Πάνω από το 95% των κρουσμάτων εντοπίζονται σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΠΟΥ, μόνο ένα στα τρία άτομα με φυματίωση ανθεκτική στα φάρμακα λαμβάνει θεραπεία.

«Η ανθεκτική στα φάρμακα φυματίωση είναι ιάσιμη, αλλά ανησυχητικά, τα κρούσματα αυξάνονται για πρώτη φορά εδώ και χρόνια», δήλωσε η Δρ Χάνα Σπένσερ, η οποία συνεργάζεται με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα στη Νότια Αφρική. «Είναι επείγον να κλιμακωθούν τώρα πιο σύντομες, ασφαλέστερες και αποτελεσματικές θεραπείες».

Η Δρ. Σπένσερ ζήτησε να μειωθούν οι τιμές της θεραπείας της φυματίωσης, έτσι ώστε ένα πλήρες πρόγραμμα θεραπείας να μην κοστίζει περισσότερο από 500 $.

Ο ΠΟΥ ανέφερε εξάλλου ότι οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις στην Ανατολική Ευρώπη, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή έχουν επιδεινώσει τις επιλογές για ασθενείς που αναζητούν διάγνωση και θεραπεία φυματίωσης.

Η Ουκρανία αντιμετωπίζει μια από τις χειρότερες επιδημίες φυματίωσης στον κόσμο, ακόμη και πριν η Ρωσία εισβάλει στη χώρα τον Φεβρουάριο. Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας φοβούνται ότι η αδυναμία των ασθενών να λάβουν θεραπεία θα μπορούσε να πυροδοτήσει την άνοδο της πιο ανθεκτικής στα φάρμακα φυματίωσης σε ολόκληρη την χώρα.

Δημοφιλή