Πού βρίσκονται τα λείψανα του Χριστόφορου Κολόμβου και γιατί τα διεκδικούν δυο χώρες

Σήμερα δύο πόλεις, η Σεβίλλη στην Ισπανία και το Σάντο Ντομίνγκο στην Δομινικανή Δημοκρατία ισχυρίζονται ότι έχουν τα λείψανα του μεγάλου εξερευνητή.
via Associated Press

Ο Χριστόφορος Κολόμβος ταξίδεψε περισσότερα μετά το θάνατο από ό, τι πολλοί άνθρωποι κάνουν στη ζωή.

Σήμερα δύο πόλεις, η Σεβίλλη στην Ισπανία και το Σάντο Ντομίνγκο στην Δομινικανή Δημοκρατία ισχυρίζονται ότι έχουν τα λείψανα του μεγάλου εξερευνητή.

Το 1504, μετά το τέταρτο ταξίδι του στον Νέο Κόσμο, ένας ηλικιωμένος και αδύναμος Κολόμβος επέστρεψε στην Ισπανία. Τον Μάιο του 1506 πέθανε στο Βαγιαδολίδ και αρχικά θάφτηκε εκεί.

Ωστόσο ο Κολόμβος ήταν μια ισχυρή προσωπικότητα και σύντομα προέκυψε το ερώτημα τι θα γίνει με τα λείψανα του. Ιστορικοί υποστηρίζουν ότι ο ίδιος είχε εκφράσει την επιθυμία να ταφεί στον Νέο Κόσμο, αλλά το 1506 δεν υπήρχαν κτίρια μεγαλοπρεπή για να στεγάσουν τα λείψανα μιας τόσο μεγάλης προσωπικότητας. Ετσι λοιπόν το 1509, τα λείψανά του μεταφέρθηκαν στο μοναστήρι στο Λα Καρτούα, ένα νησί σε ένα ποτάμι κοντά στη Σεβίλλη.

Το 1537, τα οστά του και εκείνα του γιου του Ντιέγκο στάλθηκαν από την Ισπανία στο Σάντο Ντομίνγκο για να βρεθούν εκεί στον καθεδρικό ναό. Με την πάροδο του χρόνου, το Σάντο Ντομίνγκο έγινε λιγότερο σημαντικό για την Ισπανική Αυτοκρατορία και το 1795 η Ισπανία παραχώρησε όλο το νησί της Ισπανιόλα, συμπεριλαμβανομένου του Σάντο Ντομίνγκο, στη Γαλλία ως μέρος μιας ειρηνευτικής συνθήκης.

Τα λείψανα του Κολόμβου κρίθηκαν πολύ σημαντικά για να πέσουν στα γαλλικά χέρια, οπότε στάλθηκαν στην Αβάνα. Αλλά το 1898, η Ισπανία πήγε σε πόλεμο με τις Ηνωμένες Πολιτείες, και τα λείψανα στάλθηκαν πίσω στην Ισπανία, για να μην πέσουν στους Αμερικανούς.

via Associated Press

Το 1877, οι εργάτες του καθεδρικού ναού του Σάντο Ντομίνγκο βρήκαν ένα βαρύ κουτί μολύβδου με τις λέξεις «Επιφανής και διακεκριμένος άντρας, Don Cristobal Colon». Μέσα ήταν ένα σύνολο ανθρώπινων λειψάνων και όλοι υποθέτουν ότι ανήκαν στον θρυλικό εξερευνητή. Ο Κολόμβος επέστρεψε στον τόπο ανάπαυσής του και οι Δομινικανοί ισχυρίστηκαν από τότε που οι Ισπανοί έσυραν το λανθασμένο σύνολο οστών από τον καθεδρικό ναό το 1795. Εν τω μεταξύ, τα λείψανα που στάλθηκαν πίσω στην Ισπανία μέσω Κούβας είχαν ενταχθεί σε έναν επιβλητικό τάφο στον καθεδρικό Σεβίλλη. Αλλά ποια πόλη είχε ο πραγματικός Κολόμβος;

Οι Ισπανοί έχουν δύο ισχυρά επιχειρήματα. Πρώτα απ ’όλα, το DNA που περιέχεται στα οστά της Σεβίλλης είναι μια πολύ στενή σχέση με εκείνη του γιου του Κολόμβου Ντιέγκο, ο οποίος επίσης είναι θαμμένος εκεί. Οι ειδικοί που έκαναν τη δοκιμή DNA πιστεύουν ότι τα απομεινάρια είναι αυτά του Χριστόφορος Κολόμβος. Η Δομινικανή Δημοκρατία αρνήθηκε να εγκρίνει τη δοκιμή DNA των λειψάνων τους. Το άλλο ισχυρό ισπανικό επιχείρημα είναι τα καλά τεκμηριωμένα ταξίδια των εν λόγω υπολειμμάτων. Εάν το μολύβι δεν είχε ανακαλυφθεί το 1877, δεν θα υπήρχε αντιπαράθεση.

Από την πλευρά τους οι Δομινικανοί αρνούνται να αναγνωρίσουν τη δοκιμή DNA που έγινε στα ισπανικά οστά και αρνούνται να επιτρέψουν τη διεξαγωγή ενός στα δικά τους. Μέχρι να το κάνουν, θα είναι αδύνατο να γνωρίζουμε με βεβαιότητα. Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ο Κολόμβος βρίσκεται και στα δύο μέρη.

Τόσο η Σεβίλλη στην Ισπανία και το Σάντο Ντομίνγκο στην Δομινικανή Δημοκρατία διεκδικούν τον μεγάλο εξερευνητή καθώς ο τουριστικός παράγοντας είναι από μόνος του τεράστιος. Πολλοί τουρίστες θα ήθελαν να τραβήξουν τη φωτογραφία τους μπροστά στον τάφο του Χριστόφορου Κολόμβου.

Δημοφιλή