Πούτιν: «Με την Τουρκία συνεργαζόμαστε πιο εύκολα παρά με την Ευρώπη»

Τι είπε ο Ρώσος πρόεδρος για την κατασκευή του αγωγού Nord Stream-2.
ASSOCIATED PRESS

Την ικανοποίησή του για το επίπεδο συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση εξέφρασε ο Ρώσος πρόεδρος, μετά το τέλος των συνομιλιών που είχε με τον πρόεδρο της Αυστρίας, Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν, επισημαίνοντας ωστόσο ότι θα ήταν καλύτερη αυτή η συνεργασία χωρίς τις κυρώσεις. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν στάθηκε στα προβλήματα που ανακύπτουν στην συνεργασία αυτή λόγω των καθυστερήσεων στην λήψη αποφάσεων εκ μέρους της ΕΕ.

Αναφερόμενος στις δυσκολίες αυτές, δεν παρέλειψε να επικαλεσθεί ως παράδειγμα αποτελεσματικής και μη χρονοβόρας συνεργασίας, την συνεργασία της Ρωσίας με την Τουρκία. «Με τους Τούρκους είναι πιο εύκολο να συνεργαζόμαστε παρά με τους Ευρωπαίους. Ο Ερντογάν αποφασίζει κάτι και το κάνει. Εδώ (σ.σ. στην ΕΕ) πρέπει να συμφωνήσουν 27 χώρες, επί χρόνια μασάμε την τσίχλα και τίποτα δεν συμβαίνει. Αυτό είναι θλιβερό» είπε ο Πούτιν. Παρόλα αυτά, υπογράμμισε ο Ρώσος πρόεδρος, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο μεγαλύτερος εταίρος της Ρωσίας καθώς οι εμπορικές συναλλαγές έφθασαν τα 300 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο Ρώσος πρόεδρος, τονίζοντας ότι η κατασκευή του αγωγού Nord Stream-2 εξυπηρετεί τα οικονομικά συμφέροντα όλη της Ευρώπης, εξέφρασε την βεβαιότητα για το ότι «το ζωτικής σημασίας ενδιαφέρον για έργα αυτού του είδους θα υπερισχύσει παρόλα αυτά».

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες θα αναλάβουν τις ευθύνες τους ενώπιον των οικονομιών των χωρών τους, καθώς από αυτό το έργο εξαρτάται όπως είπε η ανταγωνιστικότητα τους, χωρίς την οποία η ενέργεια θα κοστίζει πιο ακριβά.

Ο πρόεδρος Πούτιν αναφέρθηκε επίσης και στις προσπάθειες των ΗΠΑ να ακυρώσουν τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream-2 στην Ευρώπη, τις οποίες χαρακτήρισε ως «εκδήλωση αθέμιτου ανταγωνισμού», επισημαίνοντας ότι «τίποτα άλλο δεν βρίσκεται πίσω από αυτό».

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη έγινε γνωστό ότι ομάδα Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών γερουσιαστών ετοιμάζεται να καταθέσει νομοσχέδιο, με το οποίο θα ζητείται η επιβολή κυρώσεων στις ευρωπαϊκές εταιρείες και τους ιδιώτες που εμπλέκονται στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2.

Παράλληλα ο Ρώσος πρόεδρος διαβεβαίωσε τον πρόεδρο της Αυστρίας ότι η Ρωσία θα προχωρήσει μέχρι τέλους όσον αφορά στην κατασκευή του αγωγού, εξαίροντας την υποστήριξη της Αυστρίας προς το έργο αυτό.

Στήριξη από τον Αυστριακό πρόεδρο

Κατά την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στη Ρωσία, ο ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν διαμήνυσε την υποστήριξή του στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, που καταπολεμούν μία σειρά χωρών της Ανατολικής Ευρώπης και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

«Το φυσικό αέριο από τη Σιβηρία είναι σαφώς ευνοϊκότερο από το εισαγόμενο σε υγρή μορφή αέριο από τις ΗΠΑ», τόνισε ο Αυστριακός Πρόεδρος στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, διαβεβαιώνοντας πως «η Αυστρία δεν προτίθεται να αποσυρθεί από το εγχείρημα».

ASSOCIATED PRESS

Ο αγωγός, παρά την αντίσταση που προβάλλεται από ανατολικοευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ, πρόκειται να παραδοθεί σε λειτουργία στο τέλος του χρόνου, ενώ πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εμφανίστηκε «ανοικτή» για συνομιλίες με τον ρωσικό κρατικό όμιλο διαχείρισης του αμφιλεγόμενου αγωγού. Πρόσφατα πάντως υπήρξαν αλλαγές στις κοινοτικές προδιαγραφές ως προς το φυσικό αέριο, κατά τρόπο που θα μπορούσε να σημαίνει νέους όρους για τον Nord Stream 2.

Πρόκειται, όπως αναφέρεται σχετικά από ειδικούς, για νέους κοινοτικούς κανόνες που θα μπορούσαν να δυσκολέψουν τη λειτουργία του νέου αγωγού της Gazprom από τη Ρωσία προς τη Γερμανία, η οποία, από την πλευρά της, υποστηρίζει ωστόσο, την κατασκευή του, στην οποία αντιδρούν ανατολικοευρωπαϊκές χώρες και οι ΗΠΑ, επιχειρηματολογώντας οι ίδιες πως με τον αγωγό αυτό η ΕΕ καθιστά ακόμη μεγαλύτερη την εξάρτηση της από τη Ρωσία.

Πηγή: ΑΠΕ

Δημοφιλή