Πούτιν: Μήνυμα στην Δύση τα πυρηνικά που αναπτύξαμε στην Λευκορωσία, προειδοποίηση για τα F16

”Είναι μια αποτρεπτική κίνηση, ώστε όλοι όσοι σκέφτονται να μας επιφέρουν μια στρατηγική ήττα να μην αγνοούν τα δεδομένα...Έχουμε περισσότερα πυρηνικά από από τις χώρες του ΝΑΤΟ".
SPUTNIK via Reuters

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η ανάπτυξη ρωσικών τακτικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία, την οποία για πρώτη φορά επιβεβαίωσε, είναι μία υπενθύμιση στη Δύση ότι δεν μπορεί να επιφέρει στρατηγική ήττα στη Ρωσία.

Μιλώντας στο εμβληματικό οικονομικό φόρουμ της Ρωσίας στην Αγία Πετρούπολη, ο Πούτιν είπε ότι οι ρωσικές τακτικές πυρηνικές κεφαλές έχουν ήδη παραδοθεί στη στενή σύμμαχο Λευκορωσία, αλλά τόνισε ότι δεν βλέπει προς το παρόν ανάγκη η Ρωσία να καταφύγει σε πυρηνικά όπλα.

″Όπως γνωρίζετε, διαπραγματευόμασταν με τον σύμμαχό μας τον Πρόεδρο της Λευκορωσίας Λουκασένκο, ότι θα μεταφέρουμε ένα μέρος αυτών των τακτικών πυρηνικών όπλων στο έδαφος της Λευκορωσίας - αυτό συνέβη...Οι πρώτες πυρηνικές κεφαλές παραδόθηκαν στο έδαφος της Λευκορωσίας. Αλλά μόνο οι πρώτες, το πρώτο μέρος. Θα ολοκληρωθεί η όλη μεταφορά μέχρι το τέλος του καλοκαιριού ή μέχρι το τέλος του έτους”.

Αυτή η κίνηση αποτελεί την πρώτη ανάπτυξη πυρηνικών όπλων μικρότερου βεληνεκούς που θα μπορούσαν ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν στο πεδίο της μάχης εκτός Ρωσίας από την περίοδο της Σοβιετικής Ένωσης και αποσκοπεί να στείλει ένα μήνυμα, μια προειδοποίηση και απάντηση προς τη Δύση για τον εξοπλισμό και την υποστήριξη της Ουκρανίας.

”...Είναι μια αποτρεπτική κίνηση, ώστε όλοι όσοι σκέφτονται να μας επιφέρουν μια στρατηγική ήττα να μην αγνοούν τα δεδομένα” είπε ο Πούτιν, χρησιμοποιώντας έναν διπλωματικό όρο για μια ήττα τόσο σοβαρή που η ρωσική ισχύς θα υποβιβαζόταν στην παγκόσμια σκηνή για δεκαετίες.

Ο Λουκασένκο, πιστός σύμμαχος του Πούτιν, είχε δηλώσει την Τρίτη ότι η χώρα του είχε αρχίσει να παραλαμβάνει ρωσικά τακτικά όπλα που ήταν περίπου τρεις φορές ισχυρότερα από τις ατομικές βόμβες που έριξαν οι ΗΠΑ στην Ιαπωνία το 1945.

Ο Ρώσος ηγέτης ανακοίνωσε τον Μάρτιο ότι είχε συμφωνήσει να αναπτύξει τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία, επισημαίνοντας την ανάπτυξη τέτοιων όπλων από τις ΗΠΑ σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες εδώ και πολλές δεκαετίες.

″Έχουμε περισσότερα”

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέκριναν την απόφαση του Πούτιν, αλλά δήλωσαν ότι δεν έχουν πρόθεση να αλλάξουν τη δική τους στάση σχετικά με τα στρατηγικά πυρηνικά όπλα και δεν έχουν δει σημάδια ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα.

Ωστόσο, η κίνηση της Μόσχας παρακολουθείται στενά από την Ουάσιγκτον και τους συμμάχους της καθώς και από την Κίνα, η οποία έχει επανειλημμένα τοποθετηθεί κατά της χρήσης πυρηνικών όπλων στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Πούτιν είπε ότι η Δύση έκανε ό,τι μπορούσε για να επιφέρει μια στρατηγική ήττα στη Ρωσία στην Ουκρανία, όπου η Μόσχα βρίσκεται εγκλωβισμένη στον μεγαλύτερο χερσαίο πόλεμο στην Ευρώπη από τον Β′ Παγκόσμιο Πόλεμο, αφού εισέβαλε στη γείτονά της πέρυσι.

Αλλά η Ρωσία δεν είχε καμία ανάγκη να καταφύγει στα πυρηνικά όπλα προς το παρόν, είπε ο Πούτιν, σηματοδοτώντας πως δεν εισάγει καμία αλλαγή στην πυρηνική στάση της Μόσχας, η οποία προβλέπει μια τέτοια κίνηση μόνο εάν διαπιστωθεί υπαρξιακή απειλή για την χώρα.

″Τα πυρηνικά όπλα κατασκευάστηκαν για να διασφαλίσουν την ασφάλειά μας με την ευρεία έννοια της λέξης και την ύπαρξη του ρωσικού κράτους, αλλά δεν έχουμε ανάγκη (να τα χρησιμοποιήσουμε)”, είπε ο Πούτιν.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες με τη Δύση για τη μείωση του τεράστιου πυρηνικού οπλοστασίου της Ρωσίας, το μεγαλύτερο στον κόσμο, δεν είναι στα σχέδια της Μόσχας.

”Έχουμε περισσότερα (πυρηνικά) από τις χώρες του ΝΑΤΟ και θέλουν να μειώσουν τον αριθμό μας”, είπε ο Πούτιν που ακούστηκε αρκετά προκλητικός καθώς απευθυνόταν στην πολιτική και επιχειρηματική ελίτ της χώρας του.

Προειδοποίηση και για F-16

Είπε επίσης ότι μια ουκρανική αντεπίθεση κατά των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία δεν είχε μέχρι στιγμής καμία ουσιαστική επιτυχία. Οι δυνάμεις του Κιέβου υπέστησαν μεγάλες απώλειες και δεν έχουν ”καμία πιθανότητα” εναντίον του ρωσικού στρατού, όπως υποστήριξε.

Εκτίμησε πως η Ουκρανία σύντομα θα εξαντλούσε τον δικό της στρατιωτικό εξοπλισμό, και θα ήταν πλήρως εξαρτημένη από το υλικό που προμηθεύεται από τη Δύση, κάτι που θα υπονομεύσει την επιχειρησιακή της ικανότητά.

Υπενθυμίζοντας τους δηλωμένους στόχους του κατά την έναρξη του πολέμου περί ”αποστρατιωτικοποιήσει” και να «αποναζιστικοποίηση” της Ουκρανίας ο Πούτιν είπε: ”Όσον αφορά την αποστρατικοποίηση, σύντομα η Ουκρανία θα σταματήσει να χρησιμοποιεί εντελώς τον δικό της εξοπλισμό. Δεν έχει μείνει τίποτα. Με ό,τι πολεμούν και ό,τι χρησιμοποιούν έρχεται από το εξωτερικό. Λοιπόν, δεν μπορείς να πολεμάς έτσι για πολύ”.

Ο Πούτιν είπε ακόμη ότι ο εξοπλισμός που προμηθεύεται η Ουκρανία από την Δύση όπως τα γερμανικής κατασκευής άρματα μάχης Leopard, καταστρέφονταν συνεχώς από τον ρωσικό στρατό και εάν το Κίεβο έπαιρνε μαχητικά αεροσκάφη F-16 αμερικανικής κατασκευής από τους συμμάχους του, θα τυλίγονταν επίσης στις φλόγες. ″Τα F-16 θα καούν επίσης, δεν υπάρχει αμφιβολία. Αλλά εάν σταθμεύσουν εκτός Ουκρανίας και χρησιμοποιηθούν σε επιχειρήσεις μάχης, θα πρέπει να δούμε πώς και που θα εμπλακούμε εάν αυά χρησιμοποιηθούν εναντίον μας”. ”Κάτι τέτοιο”, είπε θα συνιστούσε ”σοβαρό κίνδυνο” παράσυρσης του ΝΑΤΟ περαιτέρω στη σύγκρουση.

Δημοφιλή