Ποια είναι τα πιο βρώμικα σημεία σε ένα αεροπλάνο

Αν ταξιδεύετε συχνά με αεροπλάνο και αναρωτιέστε ποια σημεία του συγκεντρώνουν τα περισσότερα μικρόβια, την απάντηση δίνει έρευνα του καναδικού παρατηρητηρίου για τον καταναλωτή (CBS).

Τα μέλη του επιβιβάστηκαν σε 18 πτήσεις των εταιρειών Air Canada, WestJet και Porter, μεταξύ της πρωτεύουσας Οτάβα και του Μόντρεαλ, σε διαφορετικές ώρες της ημέρες. Για να σιγουρευτούν ότι «τεστάρουν» όσο το δυνατόν περισσότερο σημεία, συγκέντρωσαν πάνω από 100 δείγματα από ζώνες ασφαλείας, τραπεζάκια, μαξιλάρια θέσεων, θήκες πίσω από τα καθίσματα και πόμολα τουαλετών.

Οπως κατέδειξαν τα αποτελέσματα, τα πιο βρώμικα σημεία , δυστυχώς είναι εκείνα τα οποία οι επιβάτες δεν μπορούν να αποφύγουν, με πρώτα από όλα τα τα μαξιλάρια των θέσεων, όπου εντοπίστηκαν βακτήρια όπως ο σταφυλόκοκκος και το E. coli.

Ωστόσο και οι θήκες πίσω από τα καθίσματα, όπου φυλάσσονται τα περιοδικά και τα διάφορα έντυπα ασφαλείας δεν... πάνε πίσω, με τα ευρήματα να δείχνουν μούχλα και κολοβακτηρίδια.

Σύμφωνα με τους ερευνητές η υψηλή συγκέντρωση βακτηρίων μπορεί να οφείλονται στο γεγονός ότι το πλήρωμα δεν έχει αρκετό χρόνο μεταξύ των πτήσεων, ώστε να καθαρίζει σωστά το αεροσκάφος.

Ωστόσο, από την πλευρά τους, οι τρεις εταιρείες ισχυρίστηκαν πως ακολουθούν πιστά τόσο τους εγχώριους, όσο και τους διεθνείς κανόνες καθαρισμού. Πιο συγκεκριμένα, η WestJet τόνισε ότι τα αεροπλάνα της καθαρίζονται «ελαφρώς» μεταξύ των πτήσεων και «πλήρως» στο τέλος κάθε 24ωρου. Παράλληλα, είναι προγραμματισμένος ένας ολοκληρωτικός εσωτερικός καθαρισμός κάθε μήνα και ένας ακόμη μεγαλύτερος μια φορά τον χρόνο.

Σημειώνεται ότι η έρευνα δρομολογήθηκε μετά από καταγγελία αεροσυνοδού, η οποία προέτρεψε τους επιβάτες να μην πίνουν νερό βρύσης κατά τη διάρκεια των πτήσεων.

«Οι αεροσυνοδοί δεν πίνουν νερό βρύσης, αρά και ούτε νερό ή τσάι που να το περιέχει. Παρότι οι δεξαμενές του νερού καθαρίζονται, δεν γνωρίζουμε πότε ή πόσο συχνά αυτό συμβαίνει. Οπότε κανείς δεν είναι σίγουρος για το πόσο καθαρό είναι το νερό και πρέπει να αποφεύγεται, να προτιμάται το εμφιαλωμένο», είχε αναφέρει.

Πηγή: Independent