ΚΟΙΝΩΝΙΑ
22/03/2020 13:00 EET

Ποια μέτρα θα έφερνε η απαγόρευση κυκλοφορίας

Σε ποιες περιπτώσεις θα επιτρέπεται η κυκλοφορία.

ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI

Το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας βρίσκεται τα τελευταία 24ωρα στο τραπέζι των συζητήσεων από τα αρμόδια στελέχη της κυβέρνησης, ύστερα από την αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού αλλά και τη μη συμμόρφωση μερίδας πολιτών στα μέτρα που εξαγγέλθηκαν για τον περιορισμό της πανδημίας.

Πως, όμως, θα γίνει η απαγόρευση της κυκλοφορίας; Πως δηλαδή θα εφαρμοστεί το έσχατο μέτρο για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού; Εάν τελικά η κυβέρνηση εφαρμόσει την απαγόρευση κυκλοφορίας, θα γίνει αναλυτική περιγραφή του τρόπου εφαρμογής της στον κόσμο. Η εφαρμογή αυτή θα θυμίζει παραδείγματα άλλων χωρών, όπως η Ιταλία και η Γαλλία.

Σύμφωνα με τα όσα εξετάζονται έως τώρα, το μέτρο θα απαγορεύει όλες τις άσκοπες μετακινήσεις των πολιτών.

Οι περιπτώσεις στις οποίες θα μπορούν να βγαίνουν από το σπίτι τους οι πολίτες θα αφορούν σε:

  • Μετακινήσεις από το σπίτι στο χώρο εργασίας εφόσον δεν είναι εφικτή η τηλεργασία.
  • Μετακινήσεις για ψώνια πρώτης ανάγκης από το σούπερ μάρκετ (μία φορά την ημέρα).
  • Μετακινήσεις από και προς νοσοκομεία, εάν παραστεί ανάγκη υποβολής σε ιατρικές εξετάσεις ή νοσηλείας.
  • Μετακινήσεις για θέματα που σχετίζονται με την ανάγκη βοήθειας ανθρώπων (για παράδειγμα ηλικιωμένων) που ζουν μόνοι τους και χρειάζονται βοήθεια για να εξυπηρετήσουν τις βασικές τους ανάγκες.
  • Μετακινήσεις σε κοντινή απόσταση από το σπίτι για ατομική αθλητική άσκηση (μία φορά την ημέρα) ή για τις ανάγκες των ζώων συντροφιάς (δύο με τρεις φορές την ημέρα).
  • Επίσης, από τον κανόνα θα εξαιρούνται όλοι οι πολίτες που εργάζονται στις υπηρεσίες των κρίσιμων υποδομών της χώρας.

Το «βάρος» της εφαρμογής του μέτρου θα πέσει στην Αστυνομία, όπως έγινε και στην περίπτωση της απαγόρευσης συναθροίσεων άνω των 10 ατόμων που εφαρμόστηκε την περασμένη εβδομάδα. Το τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης δεχόταν τις πρώτες ημέρες 150 κλήσεις πολιτών ανά οχτάωρο, για περιστατικά μη συμμόρφωσης στους περιορισμούς. Στην περίπτωση της απαγόρευσης κυκλοφορίας οι αστυνομικοί με συνεχείς ελέγχους θα επιβάλουν χρηματικά πρόστιμα στους «απείθαρχους». Επί τάπητος έχει πέσει και η πρόταση να εκδοθούν ειδικές κάρτες, που θα μοιραστούν στους πολίτες για τον έλεγχο των μετακινήσεών τους.