Σε ποιες χώρες οι εργαζόμενοι δουλεύουν πιο συχνά από το σπίτι (και τι γίνεται στην Ελλάδα)

Τι δείχνουν τα στοιχεία σε βάθος 10ετίας.
10'000 Hours via Getty Images

Πόσες και πόσες φορές δεν σκεφτήκατε πόσο καλύτερα θα ήταν εάν μπορούσατε να εργαστείτε από το σπίτι, εφόσον η φύση της δουλειάς σας το επιτρέπει. Λιγότερες μετακινήσεις και ταλαιπωρία με ΜΜΕ ή μποτιλιαρίσματα στους δρόμους, σαφώς λιγότερα έξοδα, συχνά δυνατότητα προσαρμογής του ωραρίου ανάλογα και με άλλες υποχρεώσεις (π.χ παιδιά) και ούτε λόγος για το ποσό πιο παραγωγικοί είμαστε όταν δουλεύουμε σε ένα ήσυχο, οικείο περιβάλλον χωρίς συναδέλφους, προϊστάμενους να μας αποσπούν την προσοχή για μικροπράγματα ή να προκαλούνται εντάσεις.

Δυστυχώς όμως αυτή τη χαρά έχουν λίγοι εργαζόμενοι στην Ευρώπη όπως δείχνουν τα στοιχεία της Εurostat και φαίνεται ξεκάθαρα και στο infographic του Statista που εστιάζει στο ποσοστό όσων τακτικά δουλεύουν από το σπίτι.

Το 2018, σε επίπεδο ΕΕ αυτό το προνόμιο είχε κατά μέσο όρο μόνο το 5,2% των εργαζόμενων, ηλικίας 15 έως 64 ετών ενώ και καθ′ όλη την περασμένη δεκαετία το ποσοστό όσων εργάζονταν από το σπίτι παρέμενε στα ίδια περίπου επίπεδα.

Η Ολλανδία παρουσιάζει το υψηλότερο ποσοστό εργαζόμενων που δηλώνουν ότι εργάζονται συχνά από το σπίτι, φτάνοντας το 14% και ακολουθεί η Φινλανδία με 13,3%.

Η εικόνα είναι πολύ διαφορετική στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης όπου τα ποσοστά είναι εξαιρετικά χαμηλά και η εργασία από το σπίτι είναι μάλλον κάτι άγνωστο σε Ρουμανία και Βουλγαρία αφού μόλις ένα 0,3% και ένα 0,4% αντίστοιχα εργάζεται από το σπίτι.

Στη Ελλάδα το ποσοστό είναι επίσης μικρό αφού το προνόμιο να εργάζεται κανείς συχνά από το σπίτι δηλώνει πως απολαμβάνει μόνο ένα 2%.

Επίσης όπως αναφέρει η Eurostat οι ηλικιωμένοι τείνουν να εργάζονται από το σπίτι τους συχνότερα από τους νέους. Το 2018, 1,8% των ατόμων ηλικίας 15-24 ετών δούλεψαν από το σπίτι τους στις χώρες της ΕΕ, έναντι 5% εργαζόμενων ηλικίας 25-49 ετών και 6,4% ατόμων ηλικίας 50-64 ετών.

Infographic: Where Europeans Get To Work From Home | Statista You will find more infographics at Statista

Σίγουρα βέβαια κάποιοι-και δικαιολογημένα- θα υποστηρίξουν πως και ακόμη και γι αυτούς που εργάζονται συχνά από το σπίτι δεν είναι όλα ρόδινα. Ουδείς θα διαφωνήσει, αλλά σίγουρα η δυνατότητα εργασίας από το σπίτι κατά διαστήματα είναι κάτι που μάλλον θα ήθελαν πολύ εργαζόμενοι γραφείου.

Δημοφιλή