Ποιες είναι οι χειρότερες θέσεις στο αεροπλάνο και γιατί πρέπει να τις αποφεύγουμε

Οι αναζητήσεις Google για τις «καλύτερες θέσεις αεροπλάνου» αυξήθηκαν κατά 297% αυτήν την εβδομάδα.
.
Peter Dazeley via Getty Images
.

(Μπορεί να μην έχουμε ξεμουδιάσει ακόμα από την Πασχαλινή περίοδο, αλλά), η περίοδος των καλοκαιρινών διακοπών δεν αργεί να έρθει, οπότε ήρθε η ώρα να κάνουμε ταξιδιωτική κράτηση και είναι τέχνη να ξέρουμε να επιλέγουμε καλές θέσεις. Οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες μας δίνουν την ευκαιρία να επιλέξουμε νωρίς τις θέσεις μας, άρα δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι αναζητήσεις Google για τις «καλύτερες θέσεις αεροπλάνου» αυξήθηκαν κατά 297% αυτήν την εβδομάδα.

Η θέση που επιλέγουμε για την πτήση μας μπορεί να φτιάξει ή να διαλύσει το ταξίδι μας. Το να διαλέξουμε την καταλληλότερη θέση έχει πολλά πλεονεκτήματα, μεταξύ των οποίων, περισσότερη άνεση, προσβασιμότητα, θέα, ασφάλεια κι ιδιωτικότητα.

Ο ειδικός Αντον Ραντχένκο από το AirAdvisor παραχωρεί τη λίστα με τις καλύτερες και τις χειρότερες θέσεις για να διαλέξουμε σε ένα αεροπλάνο.

Στο μπροστινό μέρος του αεροπλάνου

Η περιοχή με τις περισσότερες ανέσεις είναι στο μπροστινό μέρος του αεροπλάνου, σύμφωνα με τον Ραντχένκο, καθώς «επιβιβαζόμαστε κι αποβιβαζόμαστε πρώτοι κι ελαχιστοποιούμε τον χρόνο που αφιερώνουμε στην επιβίβαση». Επίσης, στο μπροστινό μέρος του αεροπλάνου έρχεται πρώτα φαγητό και ποτό, υπάρχουν λιγότερες αναταράξεις και τείνει να είναι πιο ήσυχο, προσθέτει.

Οι θέσεις δίπλα στο παράθυρο

Οι θέσεις δίπλα στο παράθυρο είναι οι πιο επιθυμητές κι αυτό είναι δικαιολογημένο. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το παράθυρο ως προσκέφαλο και οι άνθρωποι δεν θα μας ενοχλούν όταν θέλουν να πάνε στην τουαλέτα.

Εξτρα τιπ: «Η αριστερή πλευρά του αεροπλάνου παρέχει συνήθως περισσότερο χώρο στο προσκέφαλο από τη δεξιά λόγω της θέσης των παραθύρων, επομένως ας στοχεύσουμε στην αριστερή πλευρά», λέει ο Ραντχένκο.

Μεσαία καθίσματα πάνω στο φτερό

Ας είμαστε ειλικρινείς, κανείς δεν απολαμβάνει να κάθεται σε μεσαία θέση επειδή είναι τόσο στριμωγμένος. «Αλλά ας μάθουμε ότι το μεσαίο κάθισμα πάνω από το φτερό, είναι το πιο ομαλό σημείο», λέει ο Ραντχένκο. «Αυτό είναι χρήσιμο για όσους υποφέρουν από ναυτία ή προτιμούν την πιο ομαλή δυνατή βόλτα», προσθέτει.

Θέσεις στο διάδρομο

Εάν επιθυμούμε περισσότερο χώρο και να μην χάσουμε τη δυνατότητα να ξαπλώνουμε στο κάθισμά μας, τότε τα καθίσματα στο διάδρομο είναι για εμάς. «Τα καθίσματα στο διάδρομο μας επιτρέπουν να σηκώνουμε το υποβραχιόνιο για επιπλέον χώρο και μας δίνουν τη δυνατότητα να σηκωνόμαστε για να χρησιμοποιούμε την τουαλέτα ή να μετακινούμαστε κατά τη διάρκεια της πτήσης», αναφέρει επίσης.

Θέσεις που έχουν μπροστά διαχωριστικό τοίχο (Bulkhead Seats)

Ας είμαστε προσεκτικοί πριν διαλέξουμε θέση που έχει μπροστά διαχωριστικό τοίχο, επειδή ενδεχομένως να μην μπορούμε να αποθηκεύσουμε προσωπικά αντικείμενα δίπλα στα πόδια μας.

«Ωστόσο, εάν επιλέξουμε καθίσματα που έχουν μπροστά διαχωριστικό τοίχο, θα έχουμε επιπλέον χώρο και ιδιωτικότητα και θα είμαστε οι πρώτοι που θα λάβουμε ποτά. Επιπλέον, πολλά καθίσματα που έχουν μπροστά διαχωριστικό τοίχο διαθέτουν επιλογή μπανιέρας για μωρά. Ανάλογα με τις ανάγκες μας, θα μπορούσε να είναι το μέρος για εμάς», καταλήγει.

Ποιες θέσεις πρέπει να αποφεύγουμε

Καθίσματα στο πίσω μέρος του αεροπλάνου. Θα νιώσουμε περισσότερο τις αναταράξεις και είναι είναι συνήθως πιο θορυβώδη λόγω των κινητήρων και της βοηθητικής ισχύος του αεροπλάνου κοντά στο πίσω μέρος.

Καθίσματα κοντά στην κουζίνα. Οι κουζίνες μπορεί να βρίσκονται στο μπροστινό μέρος, στο πίσω μέρος ή στο μέσο του αεροσκάφους και έχουν περισσότερο θόρυβο επειδή εκεί μένει το πλήρωμα κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Καθίσματα κοντά στην τουαλέτα. Τα καθίσματα δίπλα στην τουαλέτα έχουν συνήθως έντονο θόρυβο για ευνόητους λόγους.

Καθίσματα δίπλα στις εξόδους. Είναι ιδανικά για επιπλέον χώρο για τα πόδια, αλλά με το κόστος να χάσουμε την ικανότητα να ξαπλώνουμε στο κάθισμά μας και να αποθηκεύσουμε τα υπάρχοντά μας δίπλα στα πόδια μας.