Ποιους αφορά η αυτόματη ακύρωση της δεύτερης δόσης εμβολίου για την Covid-19

Στο 20% του πληθυσμού έφτασε η πλήρης εμβολιαστική κάλυψη, πέντε μήνες μετά την έναρξη του προγράμματος,
LOUISA GOULIAMAKI via Getty Images

Η πλήρης εμβολιαστική κάλυψη έφτασε στο 20% του πληθυσμού ενώ σχεδόν 5.400.000 δόσεις όλων των εμβολίων έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί στη χώρα δήλωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Όπως έκανε γνωστό μιλώντας στον ΑΝΤ1 το δεύτερο ραντεβού θα ακυρωθεί αυτόματα από το σύστημα για όσους έχου νοσήσει με Covid-19 ενώ πρόσθεσε πως έξι μήνες μετά την ημερομηνία νόσησης ο κάθε πολίτης θα λάβει sms που θα του υπενθυμίζει να κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό.

Ανησυχίες Χαρδαλιά για την αύξηση ιικού φορτίου σε 5 περιοχές

Από την Κέρκυρα, όπου εγκαινιάστηκε μεγάλο εμβολιαστικό κέντρο, ο Νίκος Χαρδαλιάς, τόνισε ότι «αν για οποιονδήποτε λόγο ξεφύγει η κατάσταση, θα υπάρξει ένα τοπικό lock down ένας βαθμός μέτρων που περιλαμβάνουν κάποια συγκεκριμένα πράγματα που θα ισχύουν για ένα δεκαήμερο και, αν χρειαστεί, και δεύτερο δεκαήμερο».

Την ικανοποίηση του για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος, εξέφρασε από τη Σύρο, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, διαβεβαιώνοντας ότι “όποια εμβόλια έρχονται στο Πρόγραμμα «Ελευθερία», αμέσως διοχετεύονται μέσα από το μηχανισμό στις εμβολιαστικές γραμμές”.

Εως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, αναμένεται να έχουν εμβολιαστεί οι κάτοικοι 69 νησιών, κι έως το τέλος του μήνα, η πλειονότητα των κατοίκων των 16 μεγάλων νησιών, άνω των 10.000 κατοίκων.

Για τον εμβολιασμό στις ηλικίες 12 έως 15 ετών

Για τον εμβολιασμό στις ηλικίες 12 έως 15 ετών ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας τόνισε ότι έχει δοθεί το «πράσινο φως» και η χώρα μας θα ακολουθήσει τις οδηγίες των ειδικών για το εάν θα προγραμματιστούν τα ραντεβού πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Την επομένη της έγκρισης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για την χορήγηση του εμβολίου της Pfizer σε παιδιά ηλικίας 12 έως και 15 ετών, Έλληνες ειδικοί επισημαίνουν αναμένοντας και τη συνεδρίαση της Επιστημονικής Επιτροπής ότι:

“Υπάρχουν τα υπέρ και τα κατά. Ωστόσο στα υπέρ είναι η προστασία μεγαλύτερων εφήβων με υποκείμενα νοσήματα και παχυσαρκία, όπως δήλωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Μαρίζα Τσόλια.

“Τα παιδιά έχουν λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν αλλά να μην ξεχνάμε ότι είχαμε 3 θανάτους”, δήλωσε από την πλευρά του ο λοιμωξιολόγος Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Πηγές: ΕΡΤ, ΑΝΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή