ΤΟ BLOG
03/08/2018 10:08 EEST | Updated 03/08/2018 10:08 EEST

Ποιος υποβαθμίζει την Κυπριακή Δημοκρατία σε συνιστών κρατίδιο;

Yiannis Kourtoglou / Reuters

Στις 27.5.2018 δημοσιεύτηκε στην εφ. «Φιλελεύθερος» ότι η «εξοικείωση των Τουρκοκυπρίων με το ευρωπαικό κεκτημένο» ξεκίνησε με υποβολή δικοινοτικού αιτήματος προς την Ευρωπ. Επιτροπή του Γιούνκερ.Τόσο πριν, όσο και μετά, η Κυπριακή Κυβέρνηση τηρεί σιωπή κατά πόσον υπήρξε τέτοιο έγγραφο, αλλά επαναλαμβάνει ότι «στόχος είναι να καταστεί η λύση λειτουργική με βάση το κοινοτικό κεκτημένο από την πρώτη μέρα». Όντως, ακούγεται τόσο ορθό, αλλά επιμελώς δεν εξηγεί γιατί η έναρξη της «εξοικείωσης των Τουρκοκυπρίων με το κεκτημένο» έπρεπε να γίνει με γραπτό «δικοινοτικό αίτημα» προς την Ευρ. Επιτροπή. Πολλοί δεν πίστεψαν ότι υπήρξε τέτοιο ατόπημα αφού στην ΕΕ συμμετέχουν κράτη-μέλη. Δεν συμμετέχουν κοινότητες, ούτε κατοχικά καθεστώτα! 

Τις προάλλες, η Ευρ. Επιτροπή - ανταποκρινόμενη σε ερώτησή μου - επιβεβαίωσε την υποβολή του «δικοινοτικού» εγγράφου από τους διαπραγματευτές της Ε/κ κοινότητας Ανδρέα Μαυρογιάννη και της Τ/κ κοινότητας Οζντίλ Ναμί (Φθινόπωρο του 2015) «με αίτημα την ενημέρωση και προετοιμασία της Τουρκοκυπριακής κοινότητας σε θέματα κοινοτικού κεκτημένου». Στην απάντησή της αναφέρεται επίσης στην «δικοινοτική adhoc επιτροπή προετοιμασίας για την ΕΕ» ώστε το μελλοντικό τουρκοκυπριακό συνιστών κράτος (!) να προετοιμαστεί καλύτερα για την εφαρμογή του κεκτημένου της ΕΕ [σε ορισμένους τομείς] κατά την έναρξη ισχύος της συμφωνίας διευθέτησης του Κυπριακού ζητήματος. Το έργο της δικοινοτικής adhoc επιτροπής ανεστάλη κατόπιν της διάσκεψης για την Κύπρο στο CransMontana τον Ιούλιο του 2017.»

Επαναλαμβάνουμε, στην ΕΕ συμμετέχουν κράτη-μέλη όπως η Κυπριακή Δημοκρατία. Δεν συμμετέχουν κοινότητες, ούτε συνιστώντα κρατίδια.Οτιδήποτε αφορά τα κατεχόμενα, αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία της οποίας τα κατεχόμενα αποτελούν έδαφος βάσει του πλαισίου ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ. Η Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς είχαν διαφορετική άποψη κατά την ένταξή μας τότε, αλλά σήμερα το «επίτευγμα» γίνεται με δική μας συναίνεση ή πρωτοβουλία. Η ενέργεια αυτή αντιβαίνει στην έννομη τάξη της ΕΕ και εύλογα εξωθεί την τουρκική πλευρά σε αδιανόητα αιτήματα που δεν θα επέτρεπε άλλο κράτος της ΕΕ, ούτε θα ανεχόταν. Εντός Κύπρου, η Κυβέρνηση ανακυκλώνει σκόπιμα την επιδίωξη για εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου και όποιος αποκαλύπτει την πραγματικότητα θεωρείται εχθρός της … λύσης. Στην πράξη όμως, με τέτοια «διορατικά μυαλά» μας έμεινε η «δικοινοτική επιστολή» και ο Ναμί που θεωρεί δικαίωμά του να επικοινωνεί απευθείας με την Ευρ. Επιτροπή ως εκπρόσωπος συνιστώντος κρατιδίου.

Ο παραγκωνισμός της Κυπριακής Δημοκρατίας έγινε με δική μας πρωτοβουλία ή συναίνεση, όπως το επιβεβαιώνει η ΕΕ, αλλά στην Κύπρο επικρατεί σιωπή! Θα ήταν ενδιαφέρον να μάθουμε ποια «διορατικά μυαλά» προώθησαν τέτοια ενέργεια και αφού η Ευρ. Επιτροπή δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημά μου «να μας παραδώσει το προαναφερθέν έγγραφο», ας το δημοσιεύσει το Προεδρικό ώστε να φανεί το νέο … επίτευγμα.