Πόλη δίνει 2.300 ευρώ επίδομα σε όσους κάνουν παιδί - Αλλά δεν φτάνουν ούτε για το νοίκι

Αντιμετωπίζει τεραστιο πρόβλημα υπογεννητικότητας, όμως οι μέθοδοι που επιλέγει δεν λύνουν το πρόβλημα, υποστηρίζουν ειδικοί.
d3sign via Getty Images

Το πρόβλημα της υπογεννητικότητας προσπαθεί να λύσει το Χονγκ Κονγκ δίνοντας στους νέους γονείς επίδομα 2.500 δολαρίων (2.373 ευρώ) για να σκεφτούν να φέρουν στον κόσμο ένα παιδί.

Όμως η «καλή πρόθεση» της κυβέρνησης φαίνεται ότι είναι σταγόνα στον ωκεανό καθώς με τα χρήματα αυτά, οι νέοι δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε το ενοίκιο ενός μήνα.

Η κυβερνήτης του Χονγκ Κονγκ, John Lee Ka-chiu, ανακοίνωσε τα νέα κίνητρα στην ετήσια ομιλία της, λέγοντας ότι θα δίνονται στο εξής 20.000 δολάρια Χονγκ Κονγκ (2.556 δολάρια) στους γονείς για κάθε μωρό που γεννιέται από τώρα έως το 2026, σε μια προσπάθεια να αυξηθούν οι γεννήσεις που βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών.

Παράλληλα, υποσχέθηκε φορολογικές απαλλαγές στους γονείς που έχουν πάνω από ένα παιδί και ακόμη μεγαλύτερες σε όσους αποφασίσουν από τώρα και στο εξής να κάνουν παιδιά.

Στην Ασία οι νέοι δεν κάνουν παιδιά

Στη Νότια Κορέα όπου η υπογεννητικότητα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα, το κράτος δίνει επίδομα 518 δολάρια το μήνα για κάθε παιδί για τους πρώτους 12 μήνες της ζωής του, ποσό που θα αυξηθεί στα 740 δολάρια το επόμενο έτος.

Όμως και στην Ιαπωνία, όπου η εικόνα είναι καλύτερη, οι γονείς λαμβάνουν μηνιαίο επίδομα 107 δολαρίων για κάθε νεογέννητο μέχρι την ηλικία των δύο ετών.

Όμως, με τις τιμές των κατοικιών στις χώρες αυτές να είναι μεταξύ των πιο ακριβών στον κόσμο, τα υψηλά επιτόκια που κάνουν απαγορευτικά τα δάνεια για απόκτηση κατοικίας και την ακρίβεια σε προϊόντα όπως γάλατα για μωρά, πάνες κτλ, πολλά ζευγάρια αισθάνονται ήδη μεγάλο το βάρος της δικής τους διαβίωσης.

″Για όσους ξέρουν μαθηματικά, είναι οφθαλμοφανές ότι αυτό με τα επιδόματα δεν λειτουργεί”, υποστηρίζει η Κιμ Γιουνγκ, μια μητέρα πλήρους απασχόλησης.

Πανάκριβοι οι παιδικοί σταθμοί και οι νταντάδες

Όπως αναφέρει, αδυνατεί να κάνει δεύτερο παιδί, καθώς το επίδομα που υπόσχεται η κυβέρνηση θα κάλυπτε τα χρήματα του παιδικού σταθμού για μόλις τρεις μήνες ξκαθώς κάθε μήνας σε έναν μέσο σταθμό κοστίζει από 766 έως και 1.500 δολάρια.

Το Χονγκ Κονγκ επιδοτεί την εκπαίδευση από το νηπιαγωγείο έως το Λύκειο, αλλά ο παιδικός σταθμός, που είναι ένα ή δύο χρόνια πριν από το νηπιαγωγείο, συνήθως δεν καλύπτεται.

Στο Χονγκ Κονγκ και σε άλλες κινεζικές πόλεις είναι επίσης σύνηθες να προσλαμβάνουν μια νταντά για τον πρώτο μήνα της γέννησης των παιδιών ώστε να έχει η νέα μητέρα χρόνο να αναρρώσει από τον τοκετό και να ασχοληθεί αποκλειστικά με το νεογέννητο. Όμως και σε αυτή την περίπτωση το κόστος για μια νταντά φτάνει τα 2.556 δολάρια το μήνα.

Ο καθηγητής Paul Yip Siu-fai, ο οποίος μελετά την υγεία του πληθυσμού στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, είπε ότι ένα εφάπαξ επίδομα δεν θα αντιμετωπίσει τις μακροπρόθεσμες οικονομικές ανησυχίες των γονέων.

«Υπάρχουν τρία μέρη που πρέπει να λάβει κανείς υπόψη όταν γεννιέται ένα παιδί. Τα έξοδα της γέννας, την ανατροφή του και φυσικά το κόστος της εκπαίδευσή του», υπογραμμίζει

«Το Χονγκ Κονγκ πρέπει να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει τους γονείς και στα τρία στάδια. Θα πρέπει για παράδειγμα, οι επιχειρήσεις να προσφέρουν ευέλικτα ωράρια εργασίας στους γονείς.

«Ο τοκετός δεν πρέπει να είναι μόνο θέμα των γονιών. Θα πρέπει να είναι μια ευθύνη που μοιράζεται η κοινωνία», είπε ο Yip.

Ο Sze Lai-shan, αναπληρωτής διευθυντής της Society for Community Organisation, μιας ΜΚΟ που εξυπηρετεί μερικούς από τους φτωχότερους πολίτες της πόλης, είπε ότι πολλοί άνθρωποι με χαμηλότερο εισόδημα αδυνατούν να κάνουν παιδιά γιατί δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τη φροντίδα τους, ενώ παράλληλα δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πάρουν άδεια από την εργασία τους για να προσέχουν το παιδί τους.

Ο Σαμ κάλεσε την κυβέρνηση να παράσχει στεγαστικά επιδόματα και γενναίες επιδοτήσεις σε βρεφονηπιακούς σταθμούς ώστε να είναι προσιτές οι υπηρεσίες ημερήσιας φροντίδας των παιδιών.

Πηγή: CNN

Δημοφιλή