ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
05/02/2018 12:36 EET

«Πόλεμος» κατά του Bitcoin; Βρετανικές τράπεζες απαγορεύουν την αγορά κρυπτονομισμάτων με πιστωτικές κάρτες

Συντονισμένες ενέργειες καθώς τα κρυπτονομίσματα έχουν ξεφύγει εντελώς από τον έλεγχο του παραδοσιακού οικονομικού συστήματος

Dado Ruvic / Reuters

Ο πόλεμος κατά των κρυπτονομισμάτων συνεχίζεται με τον όμιλο Τραπεζών Lloydsνα ανακοινώνει πως απαγορεύει πλέον στους πελάτες των τραπεζών που ανήκουν σε αυτόν να αγοράσουν Bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα με τις πιστωτικές τους κάρτες.

Η απαγόρευση που τίθεται σε ισχύ από σήμερα 5 Φεβρουαρίου αφορά περί τα 8εκατ πελάτες των τραπεζών Lloyds Bank, Bank of Scotland, Halifax και ΜΒΝΑ που είναι κάτοχοι πιστωτικών καρτών αλλά ο περιορισμός δεν αφορά τους κατόχους χρεωστικών καρτών.

«Διαρκώς αναθεωρούμε [την πολιτική μας] για προϊόντα και διαδικασίες και αυτή η κίνηση εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο», εξήγησε ο εκπρόσωπος του ομίλου, όπως αναφέρει το BBC. 

Στο μεταξύ το Υπουργείο Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου, έχει δηλώσει πως σκοπεύει να επικαιροποιήσει τους κανονισμούς που αφορούν την νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και την χρηματοδότησης της τρομοκρατίας ώστε να υπόκεινται σε αυτούς και οι πλατφόρμες εικονικών νομισμάτων. 

Μόλις την περασμένη Πέμπτη, η αξία του Bitcoin κατέγραψε μεγάλη βουτιά μετά την επίσημη ανακοίνωση της Ινδίας πως προωθεί συγκεκριμένες παρεμβάσεις τον τερματισμό της χρήσης των κρυπτονιμισμάτων αφού, όπως εκτιμάται τα κρυπτονομίσματα δεν μπορεί να θεωρούνται νόμιμο μέσο συναλλαγών. Σημειώνεται πως οι τιμές στα ινδικά ανταλλακτήρια ήταν σημαντικά υψηλότερες από αυτές που ισχύουν διεθνώς.  Παράλληλα το Facebook ανακοίνωσε πως διακόπτει την προώθηση διαφημίσεων για την αγορά κρυπτονομισμάτων.

Οι εξελίξεις αυτές γεννούν φόβους πως η πτώση της των κρυπτονομισμάτων- που πιο πριν είχε εκτοξευθεί σε ύψη- μπορεί να δημιουργήσει τεράστια χρέη στους κατόχους τους και ο όμιλος τραπεζών Lloyds φαίνεται πως ανησυχεί πως εάν η πτώση συνεχιστεί οι τράπεζες μπορεί να βρεθούν χρεωμένες με υπέρογκα ποσά από πελάτες -χρήστες πιστωτικών καρτών που είναι και κάτοχοι κρυπτονομισμάτων.

Η μείωση της αξίας του Bitcoin την περασμένη εβδομάδα, έφθασε το 30% (8.291.87 δολάρια ΗΠΑ), που ήταν και η χειρότερη εβδομάδα σε ό,τι αφορά τις αποδόσεις του, από τον Απρίλιο του 2013 και σίγουρα κινείται πολύ χαμηλότερα από τα 19.000 δολάρια ΗΠΑ που είχε φτάσει κάποια στιγμή μόλις τον περασμένο Νοέμβριο.

Ουσιαστικά οι τράπεζες ανησυχούν πως αυτή τη στιγμή έχει δημιουργηθεί μια «φούσκα» η οποία μοιραία θα σκάσει και πιθανότατα οι συνέπειες από κάτι τέτοιο- που σαφώς θα επηρεάσει μερίδα των πελατών τους- θα έχει αρνητικές συνέπειες για τις ίδιες. Βέβαια υπάρχει και ένας άλλος βασικός παράγοντας της επιθετικότητας που καταγράφεται τελευταία προς τα κρυπτονομίσματα και αφορά το γεγονός πως οικονομικό σύστημα, δεν μπορεί να τα ελέγξει...

Η αστυνομία στο Ηνωμένο Βασίλειο στο μεταξύ, ακολουθεί την ίδια ρητορική και επιχειρηματολογία όπως αυτή που ανέπτυξε η ινδική κυβέρνηση, τονίζοντας πως τα κρυπτονομίσματα είναι δημοφιλή μεταξύ των εγκληματιών καθώς μπορούν να τα χρησιμοποιούν για τις συναλλαγές τους αποφεύγοντας τα «παραδοσιακά» χρήματα, διευκολύνοντας έτσι την διαδικασία «ξεπλύματος» και άλλους κανονισμούς που αφορούν την διακίνηση κεφαλαίων.