Οι μετανάστες του Ερντογάν, στρατηγική αποσταθεροποίησης για την Ελλάδα

Ο τουρκικός υβριδικός πόλεμος με «αιχμή του δόρατος» το μεταναστευτικό, αποσκοπεί να δημιουργήσει σημεία ισχυρών εντάσεων, σε περιοχές της Ελλάδας.
ASSOCIATED PRESS

Η μεταναστευτική κρίση κλιμακώνεται με την ελληνική κυβέρνηση να λαμβάνει μέτρα οχύρωσης των συνόρων, για την αποτροπή διείσδυσης παράτυπων μεταναστών σε ελληνικό έδαφος. Η εθνική ασφάλεια της χώρας απειλείται πλέον ανοιχτά από την Τουρκία, με χιλιάδες μετανάστες να έχουν συγκεντρωθεί στην ελληνο-τουρκική μεθόριο του Έβρου.

Ο υβριδικός πόλεμος του Ταγίπ Ερντογάν κατά της Eλλάδας φαίνεται να εισέρχεται σε κρίσιμη φάση και «χτυπάει καμπανάκια» στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία πρέπει να αντιλαμβάνεται, ότι η Ελλάδα είναι μόνη της, απέναντι στην Τουρκία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, φαίνεται να αποτελεί για την Άγκυρα, δεύτερη προτεραιότητα (εκβιασμός για περαιτέρω οικονομική βοήθεια).

Οι Βρυξέλλες έχουν αποδείξει ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να διαχειριστούν την μεταναστευτική κρίση, αντιμετωπίζουν τον Ταγίπ Ερντογάν με όρους γραφειοκρατίας και με απροθυμία για επιβολή αυστηρών οικονομικών κυρώσεων, ώστε να προβληματίσουν την κυβέρνηση της Άγκυρας.

Η στρατηγική του Ταγίπ Ερντογάν, αποβλέπει σε αποσταθεροποίηση της Ελλάδας μέσω του μεταναστευτικού. Η Θράκη θεωρείται σημαντική περιοχή για την τουρκική στρατηγική, επειδή διαμένει η ελληνική μουσουλμανική μειονότητα και γιατί η περιοχή έχει προκαλέσει το έντονο ενδιαφέρον των αμερικανών (λιμάνι Αλεξανδρούπολης, LNG).

Οι κάτοικοι των νησιών του Βορείου Αιγαίου, έχουν ήδη ξεπεράσει τα όρια τους, από τη συνύπαρξη με τους μετανάστες. Η κατάσταση παραμένει έκρυθμη, μετά το «ξεσηκωμό» των κατοίκων για την αποτροπή της δημιουργίας κλειστών δομών, στα οποία συνεχίζει να επιμένει η κυβέρνηση. Ο «εμφύλιος» των κατοίκων με την αστυνομία, ενδέχεται να κάνουν το Βόρειο Αιγαίο, επιρρεπή στους τουρκικούς σχεδιασμούς

Το άνοιγμα των τουρκικών συνόρων, με τη συσσώρευση χιλιάδων παράτυπων μεταναστών στις Καστανιές, έχει άμεσο στόχο τη Θράκη. Οι μετανάστες επιδιώκουν να εισέλθουν στη Θράκη για να μείνουν, καθώς δεν θα μπορέσουν να μετακινηθούν προς την Ευρώπη. Όπως μεταδίδουν ελληνικά ΜΜΕ, στην πλειοψηφία τους είναι άνδρες, ενώ υπάρχουν και οικογένειες. Εκτιμάται ότι ενδέχεται να συμπεριλαμβάνονται και τούρκοι πολίτες από εξαθλιωμένες επαρχίες. Παρά τις ενισχυμένες αστυνομικές και Ένοπλες Δυνάμεις στο Έβρο, εκατοντάδες μετανάστες, κατάφεραν σύμφωνα με τα ΜΜΕ, να περάσουν από περάσματα, με βάση χάρτες που τους υποδείκνυαν τούρκοι αξιωματικοί.

Οι επιπτώσεις του μεταναστευτικού στη Θράκη, αν καταφέρουν να διεισδύσουν οι παράτυποι μετανάστες, ενδεχομένως να είναι ολέθριες, καθώς έχουν τη δυνατότητα να διεισδύσουν στην ελληνική ενδοχώρα. Η Τουρκία μάλλον έχει αντιληφθεί ότι το χερσαίο πέρασμα του Έβρου, προσφέρει τους μετανάστες, ευκολότερη πρόσβαση από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Η μετανάστευση αποτελεί μια πλευρά του οργανωμένου εγκλήματος, με τους διακινητές να δραστηριοποιούνται χωρίς περιορισμούς στην Τουρκία και να μεταφέρουν παράτυπους μετανάστες στην Ελλάδα. Η σοβαρή περίπτωση ανάμεσα στους μετανάστες να βρίσκονται και τζιχαντιστές, σε συνδυασμό με τη διείσδυση τουρκικού μηχανισμού στη Θράκη και τις παράλληλες δομές δεν αφήνουν περιθώρια ολιγωρίας στις ελληνικές αρχές ασφαλείας.

Ο τουρκικός υβριδικός πόλεμος με «αιχμή του δόρατος» το μεταναστευτικό, αποσκοπεί να δημιουργήσει σημεία ισχυρών εντάσεων, σε περιοχές της Ελλάδας, για να αποπροσανατολίσουν τις αστυνομικές αρχές και τις Ένοπλες Δυνάμεις από τη βασική αποστολή τους, δηλαδή την προάσπιση της εσωτερικής ασφάλειας και την προστασία της ελληνικής επικράτειας από εξωτερικούς εχθρούς, αντίστοιχα.

Δημοφιλή