ΠΟΛΙΤΙΚΗ
22/05/2018 08:41 EEST

«Πόλεμος» στο εκκρεμές της βίας και του ακτιβισμού

Eurokinissi

Στα άκρα φαίνεται πως οδηγείται η πολιτική αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ μετα την επίθεση στο πρόσωπο του δημάρχου Θεσσαλονίκης.

Ήδη από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης χρεώνουν στον πρωθυπουργό προσπάθεια αποπροσανατολισμού, μετά τις αναφορές του στο υπουργικό συμβούλιο και την ευθεία διασύνδεση της ΝΔ με το χτύπημα κατά Μπουτάρη.

«Αν ο κ. Τσίπρας είχε ίχνος τσίπας θα έπρεπε να ντρέπεται που είπε ότι πίσω από την επίθεση είναι ένα τμήμα της ΝΔ. Αλλά τόσος είναι…» ήταν η αρχική αντίδραση από την οδό Πειραιώς στις αναφορές του κ.Τσιπρα, για να περάσουν στη συνέχεια στην αντεπίθεση τονίζοντας ότι «η πολιτική και ηθική νομιμοποίηση της βίας στην Ελλάδα φέρει τη δική του υπογραφή».

Σε αυτό το πνεύμα, τα γαλάζια στελέχη υπενθύμιζαν με νόημα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν το κόμμα που πρωτοστάτησε και υπέθαλψε τη βία το Δεκέμβριο του 2008, προαναγγέλλοντας κρεμάλες στο Σύνταγμα και μιλώντας στα συνθήματα τους για γερμανοτσολιάδες.

Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά από την οδό Πειραιώς, στα γεγονότα εκείνα το κυβερνών κόμμα μιλούσε για «δικαιολογημένη αγανάκτηση», προκειμένου να κρυφτεί πίσω από την πόλωση και την τοξικότητα την οποία τροφοδοτούσε στο παρασκήνιο και στο προσκήνιο.

Η ηγεσία της ΝΔ επιχειρεί να αναδείξει τον επιλεκτικό διαχωρισμό σε καλή και κακή βία που αποτελεί και το κεντρικό αφήγημα των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, φέρνοντας ως παράδειγμα την αποφυγή ευθείας καταδίκης - εκ μέρους της κυβέρνησης - της δράσης των μελών του Ρουβίκωνα, στην οποία ενίοτε στελέχη του τους σπεύδουν να αποδώσουν ακόμα και χαρακτηριστικά κοινωνικής αγανάκτησης.

«Δεν μπορεί να υπάρχει επιλεκτική ευαισθησία για την καταδίκη της βίας» σημείωναν με νόημα συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ και έφερναν ως παράδειγμα την χθεσινή νέα επίθεση μελών του Ρουβίκωνα στο Συμβούλιο της Επικράτειας, την δράση των οποίων κυβερνητικά στελέχη βαφτίζουν «ακτιβισμό».

Καλούν δε ανοιχτά τον ΣΥΡΙΖΑ, αντί να αρέσκεται στο να μιλάει για παρακράτος, να πάρει θέση και να ξεκαθαρίσει τι ρόλο διαδραματίζει μία οργάνωση που συστηματικά επιτίθεται όπου θέλει με την πλήρη ανοχή της κυβέρνησης.