ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
02/09/2015 08:06 EEST | Updated 02/09/2015 08:06 EEST

Οι πολιτικές εξελίξεις «καθυστερούν» την επόμενη δόση αλλα και τη συζήτηση για την ελάφρυνση τους χρέους

ASSOCIATED PRESS
Pedestrian walks past the Greek parliament in central Athens, on Wednesday, Jan. 7, 2015. Greeks go to the polls to elect a new Parliament on Jan. 25, in an early snap general election triggered after lawmakers failed to agree on who will replace the country’s president when his 5-year tenure expires in March. The elections, which the left-wing opposition Syriza party is tipped to win, albeit without enough votes to govern alone, come as the bailed-out country is edging out of a crippling

Οι πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας, καθορίζουν για μια ακόμη φορά τη στάση των δανειστών αφού ανάλογα με το πόσο γρήγορα θα τρέξουν οι διεργασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις κάλπες της 20ης Σεπτεμβρίου, θα εξαρτηθεί και ο χρόνος πραγματοποίησης της αξιολόγησης και κατά συνέπεια της εκταμίευσης μέρους της πρώτης δόσης, από το νέο δάνειο των 86δισ ευρώ. Ακόμη πιο σημαντικό όμως είναι ίσως το γεγονός πως η όποια καθυστέρηση προκαλείται εξαιτίας εκλογών, μεταθέτει και την έναρξη των συνομιλιών για την ελάφρυνση τους χρέους .

Πρώτος σταθμός σε κάθε περίπτωση θα είναι το Eurogroup της 12ης Σεπτεμβρίου στο οποίο οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα αξιολογήσουν τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα αλλά είναι και πολύ πιθανό οι όποιες αποφάσεις να ληφθούν μετά τις εκλογές.

Σημειώνεται πως η επόμενη αξιολόγηση έχει προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο αλλά ήδη οι δανειστές δεν αποκλείουν να μετατεθεί για τον Νοέμβριο αφού εφόσον δεν υπάρχει αυτοδύναμη κυβέρνηση- που κρίνεται στην παρούσα φάση ως εξαιρετικά πιθανό- τότε θα απαιτηθεί ενδεχομένως περισσότερος χρόνος για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνεργασίας.

Φυσικά, καθυστέρηση της αξιολόγηση ισοδυναμεί και με χρονική μετάθεση της εκταμίευσης της υπο-δόσης που εγκρίθηκε στα μέσα Αυγούστου, ύψους 3 δισ. ευρώ. Παράλληλα όμως θα επιφέρει και την μετάθεση των συζητήσεων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Αυτές οι καθυστερήσεις πρακτικά σημαίνουν δύο πράγματα: πιθανή καθυστέρηση της εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τους προμηθευτές του ή της αποπληρωμή υποχρεώσεών προς το ΔΝΤ (τον Δεκέμβριο πρέπει να εξοφληθούν δάνεια 1,2 δισ. ευρώ) ενώ επίσης το Ταμείο δεν θα μπορέσει να λάβει αποφάσεις για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα αφού προϋπόθεση για αυτό αποτελεί η λήψη αποφάσεων, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για την ελάφρυνση του χρέους.

Σημειώνεται πάντως πως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών κινείται ανεξάρτητα με την αξιολόγηση και εκτιμάται πως η προεργασία θα έχει ολοκληρωθεί έως τις 25 Οκτωβρίου.