ΕΙΔΗΣΕΙΣ
27/08/2015 18:30 EEST | Updated 27/08/2015 19:22 EEST

«Ναυάγιο» στη συνεργασία ΠΑΣΟΚ – ΚΙΔΗΣΟ

eurokinissi

Σε «ναυάγιο» φαίνεται ότι οδεύει το ενδεχόμενο συνεργασίας μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου.

Με ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ, παγώνει ουσιαστικά τις όποιες προοπτικές συνεργασίας, έπειτα από τα αιτήματα τα οποία προέβαλε την Πέμπτη η πλευρά Παπανδρέου για την εκλογική συνεργασία. Από την άλλη ο Γιώργος Παπανδρέου υποστηρίζει ότι η Φώφη Γεννηματά του ζήτησε -προκειμένου να συνεργαστούν- να διαλυθεί το ΚΙΔΗΣΟ και να μην είναι ο ίδιος υποψήφιος.

«Η χθεσινή ανακοίνωση του ΚΙΔΗΣΟ περιλαμβάνει ανεδαφικούς όρους και ατελέσφορες διαδικασίες για τις συνεργασίες» αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, στην οποία προστίθεται πως «δυστυχώς φαίνεται ότι η ηγεσία του ΚΙΔΗΣΟ συμμετείχε στον διάλογο και τις συναντήσεις αυτές, ενώ είχε ήδη λάβει απόφαση για αυτόνομη πορεία».

Παράλληλα, η Χ.Τρικούπη καλεί τον Γιώργο Παπανδρέου να κάνει ο ίδιος την υπέρβαση που θα γεφυρώσει το ρήγμα που έφερε στο ΠΑΣΟΚ με τη δημιουργία του ΚΙΔΗΣΟ «χωρίς όρους και προαπαιτούμενα εκ μέρους του».

Η επιστολή Παπανδρέου

Από την πλευρά του ο κ. Παπανδρέου απέστειλε επιστολή προς την κ. Γεννηματά στην οποία επιρρίπτει ευθύνες για υπονόμευση της πιθανότητας συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών από στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αναφέρει επίσης ότι η τελική απόφαση για συνεργασία θα ληφθεί στη Συνδιάσκεψη του κόμματος που θα γίνει το Σάββατο 29 Αυγούστου.

Διαβάστε αναλυτικά την επιστολή Παπανδρέου:

«Αγαπητή Φώφη,

Είναι γνωστό ότι από καιρό το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών και εγώ προσωπικά, έχουμε επισημάνει την ανάγκη συνεργασίας των πολιτικών δυνάμεων που ανήκουν στο χώρο του δημοκρατικού σοσιαλισμού, για το καλό πρωτίστως της χώρας, αλλά και για τη σταθερότητα του πολιτικού συστήματος.

Με χαρά ακούσαμε να ανακοινώνεις την Κυριακή 23 Αυγούστου, ότι συμμερίζεσαι τις ίδιες απόψεις και βρίσκεις αναγκαία την συμπόρευση κομμάτων, κινήσεων και προσωπικοτήτων του προοδευτικού χώρου. Η έναρξη διαλόγου δημιούργησε εύλογες προσδοκίες σε ένα ευδιάκριτο τμήμα των πολιτών.

Διαπιστώσαμε, δυστυχώς, από την επόμενη ημέρα ότι σειρά στελεχών του ΠΑΣΟΚ τάχθηκαν δημοσίως εναντίον της θετικής αυτής προοπτικής, θέτοντας όρους που υπονομεύουν αυτή την προσπάθεια.

Παρά ταύτα επιμείναμε.  Στις μεταξύ μας επικοινωνίες διαπίστωσα ότι τους ίδιους όρους για τη διάλυση του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών και τον  δικό μου αποκλεισμό έθεσες και εσύ προσωπικά προκειμένου να συνεχιστεί το εγχείρημα.

Είναι προφανές ότι τέτοια  προαπαιτούμενα δεν βοηθούν  στην επιτυχία του διαλόγου,  τη στιγμή μάλιστα που σε αυτόν συμμετέχουν και άλλα κόμματα τα οποία δεν θα έπρεπε να τα αγνοούν.

Παρόλα αυτά, την τελική απόφαση του Κινήματος μας δεν θα λάβει ένα πρόσωπο, αλλά δημοκρατικά η Συνδιάσκεψη μας που συνέρχεται το Σάββατο 29 Αυγούστου.

Φιλικά

Γιώργος  Α. Παπανδρέου»