ΕΙΔΗΣΕΙΣ
14/05/2015 18:42 EEST | Updated 14/05/2015 19:22 EEST

Στόχος η συμφωνία με τους δανειστές έως τις 5 Ιουνίου

Sooc
Greek Prime Minister Alexis Tsipras waits to greet the CEO of Russian gas giant Gazprom prior to their meeting in Athens on April 21, 2015. Gazprom CEO Alexei Miller arrived in Athens to discuss energy issues, after reports that the two parties are set to sign a pipeline deal in which Russia would make billions in an advance payment to cash-strapped Greece. AFP PHOTO / LOUISA GOULIAMKI (Photo credit should read LOUISA GOULIAMAKI/AFP/Getty Images)

Κομβικής σημασίας για την πορεία των διαπραγματεύσεων θεωρείται η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο συνέδριο του Economist. Ο πρωθυπουργός θα δώσει το στίγμα της διαπραγματευτικής τακτικής της κυβέρνησης την ώρα που όλοι οι παράγοντες συμφωνούν πως βρισκόμαστε κοντά στην ημέρα που θα πρέπει να λήξει - είτε επιτυχώς είτε με ρήξη. Πάντως η Αθήνα, λένε οι κυβερνητικοί παράγοντες, έχει αποδείξει ότι «θέλει ειλικρινώς την λύση, και όχι μία απλή συμφωνία που θα παρατείνει τις αβεβαιότητες του μνημονίου».

Η ελληνική οικονομία έχει αντοχή και για τον Ιούνιο, αλλά η κυβέρνηση δεν θέλει να την εξαντλήσει. Στο σχεδιασμό της Αθήνας οι κρίσιμες ημέρες είναι το δεκαήμερο 25 Μαΐου – 5 Ιουνίου.

Κρίσιμη είναι και η συνάντηση στη Ρίγα την επόμενη Παρασκευή. Αν και στις συναντήσεις αυτές οι συζητήσεις μένουν αποκλειστικά στην επίσημη ατζέντα, πολλές συζητήσεις γίνονται στο περιθώριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προγραμματίζονται συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα με Μέρκελ Ολάντ και άλλους, παρά το ότι οι φήμες για τηλεφωνικές επικοινωνίες διαψεύδονται. Στο σημείο αυτό κυβερνητικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι ο πρωθυπουργός «πήρε επάνω του» την διαπραγμάτευση.

Τούτων δοθέντων ο πρωθυπουργός την Παρασκευή στον Economist θα προσδιορίσει τις ελληνικές θέσεις αποτυπώνοντας τις «κόκκινες» γραμμές. Στην Αθήνα αναμένουν τις επόμενες ημέρες οι δανειστές να σκληρύνουν την στάση τους και να αποστείλουν τελεσίγραφα. «Ο Σόιμπλε θέλει από τον Τσίπρα να σπάσει μία από τις «κόκκινες» γραμμές του», εκτιμούν παρατηρητές.

Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις, συνεχίσθηκαν και την Πέμπτη στο Brussels Group με βάση την θεματική ατζέντα που έχει συμφωνηθεί. Οι δανειστές έχουν τις δικές τους απαιτήσεις για τα εργασιακά και το ασφαλιστικό. Μάλιστα στα θέματα αυτά η αντίθεσή τους είναι κάθετη και κοινή και στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι θα συνεχίσουν να απαιτούν να μπει ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και στις κύριες συντάξεις.

Για τον ΦΠΑ η Αθήνα έχει δεχθεί τους δύο συντελεστές και προτείνει ο χαμηλός να είναι στο 7% και ο υψηλός στο 18% ή στο 19%. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, ενώ αυτό που πραγματικά θέλει η κυβέρνηση είναι να μπουν στον χαμηλό συντελεστή τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ και τα είδη βασικής ανάγκης, όπως τα τρόφιμα.

Στο διάστημα αυτό η κυβέρνηση ετοιμάζει τα νομοσχέδιά της. Είναι σημαντικό και για τη διαπραγμάτευση ότι στο κυβερνητικό Συμβούλιο υπήρξε ομοφωνία για το φορολογικό. Επισημαίνεται πως οι δανειστές θέλουν τα νομοσχέδια να ψηφιστούν για να υπάρξει συμφωνία, ενώ η κυβέρνηση θα έχει έτοιμα καταγράφοντας όλα τα σημεία που συμφωνούνται, αλλά θέλει να νομοθετήσει μετά την συμφωνία.