ΕΙΔΗΣΕΙΣ
22/02/2016 17:19 EET | Updated 22/02/2016 18:20 EET

Τσακαλώτος στη Βουλή για ανακεφαλαιοποίηση: Δεν είμαι απαισιόδοξος ότι θα χάσει το δημόσιο

sooc

Κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης ξέσπασε στη Βουλή κατά την διάρκεια της συζήτησης για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, έπειτα από ερώτηση που κατέθεσαν 73 βουλευτές της ΝΔ.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος υπογράμμισε πως το Δημόσιο δεν θα χάσει από την ανακεφαλαιοποίηση και υποστήριξε πως σε μια δεκαετία οι συστημικές τράπεζες θα έχουν σημαντική παρουσία στα Βαλκάνια.

«Δεν είμαι απαισιόδοξος ότι θα χάσει το δημόσιο από την ανακεφαλαιοποίηση» τόνισε ο κ. Τσακαλώτος και συμπλήρωσε πως «οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα είναι με σημαντική παρουσία στα Βαλκάνια αν τα πράγματα πάνε καλά σε μία δεκαετία. Έχω κάθε προσδοκία ότι θα ξεπεράσουμε τα έσοδα των 5,7 δισ.».

Ο κ. Τσκαλώτος ανέφερε επίσης πως η κυβέρνηση δεν θριαμβολογεί και υποστήριξε πως «Δέχουμε το πλαίσιο για να επαναφέρουμε την οικονομία στην ανάπτυξη και να παρεμβαίνουμε με διαφορετικές πολιτικές στις ευρωπαϊκές δομές με δίκαιο τρόπο και με αναδιανομή» ανέφερε. 

Ο κ. Τσακαλώτος παραδέχτηκε επίσης πως η κυβέρνηση έχει κάνει συμβιβασμό με τους πιστωτές στο τραπεζικό σύστημα.

«Δεν ήταν αυτή η θέση μας» ανέφερε.

Για τη Finansbank

Απαντώντας στην ερώτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέα Λοβέρδου, για την Finansbank, ο κ. Τσακαλώτος είπε πως «μάλλον η πώληση ήταν συμφέρουσα», επισήμανε ωστόσο ότι στα «δύσκολα ερωτήματα», «δεν παίρνει ισχυρή θέση» διότι – όπως είπε χαρακτηριστικά - «νομίζω ότι υπάρχουν καλά επιχειρήματα και από τις δύο πλευρές».

«Νομίζω πάντως ότι το τίμημα που πήραμε ήταν αρκετά καλό, δεδομένου του φόβου που θα μπορούσε να έχει κανένας και τις προοπτικές της τουρκικής οικονομίας γενικότερα και της προοπτικής μιας υποτίμησης της τουρκικής λίρας», τόνισε

Σφοδρή επίθεση από Δένδια και Βορίδη

Από την πλευρά του ο βουλευτής της ΝΔ, Νίκος Δένδιας κατηγόρησε τον κ. Τσακαλώτο ότι δεν απάντησε στο ερώτημα του κατά πόσο ήταν συμφέρουσα ή ασύμφορη η ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών.

«Δεν απαντήσατε αν ήταν συμφέρουσα ή ασύμφορη η ανακεφαλαιοποίηση και να μας πείτε και για τα υποκαταστήματα των ελληνικών τραπεζών στο εξωτερικό – γιατί υφίστανται βίαιο αποκεφαλισμό» τόνισε.

Ο βουλευτής της ΝΔ, Μάκης Βορίδης χαρακτήρισε επίσης τον κ. Τσακαλώτο ως Μνημονιακό υπουργό

Νωρίτερα, ο βουλευτής της ΝΔ Μάκης Βορίδης χαρακτήρισε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ως «μνημονιακό υπουργό» και επέμεινε στην ανάγκη σύστασης εξεταστικής επιτροπής για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών.

Sponsored Post