Στο Eurogroup κρίνεται η συμφωνία μετά τη ψήφισή της στη Βουλή

Στο Eurogroup κρίνεται η συμφωνία μετά τη ψήφισή της στη Βουλή

Με την ελπίδα να επισφραγιστεί η συμφωνία – μνημόνιο, που ψηφίστηκε το πρωί της Παρασκευής στην Ολομέλεια της Βουλής, έπειτα από μια μαραθώνια συνεδρίαση, ένας νέος γύρος διαβουλεύσεων βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή τη φορά στις Βρυξέλλες. Εκεί η κυβέρνηση ελπίζει πως οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα την εγκρίνουν και θα δώσουν το «πράσινο φως» για το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας προς τη χώρα μας, απευχόμενη παράλληλα το ενδεχόμενο ενός δανείου – γέφυρας.

Αυτή την αγωνία την εξέφρασε νωρίτερα και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στη Βουλή όπου κάλεσε τους βουλευτές να ψηφίσουν τη συμφωνία και να μη δώσουν την ευκαιρία σε διάφορους κύκλους στην Ευρώπη και στη Γερμανία που θα ήθελαν να μας οδηγήσουν όπως είπε σε διαδοχικές συμφωνίες γέφυρες.

Για τον κίνδυνο μιας πιθανής συμφωνίας γέφυρας σε περίπτωση που δεν ψηφιζόταν στη Βουλή η συμφωνία προειδοποιούσε και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος μετά τη Βουλή προσήλθε στο Eurogroup για να υποστηρίξει το ελληνικό ζήτημα.

Τα πρώτα σημάδια από τις Βρυξέλλες είναι θετικά.

Εκτιμήσεις για άμεση εκταμίευση,5 δισ. ευρώ

Αρχικά θετικό ήταν για την ελληνική πλευρά το κλίμα που κυριάρχησε στη συνεδρίαση της Ομάδας Eργασίας του Eurogroup, που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής στις Βρυξέλλες για να προετοιμάσει την υπουργική σύνοδο.

Όπως ανέφεραν καλά πληροφορημένες ελληνικές διπλωματικές πηγές, που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο. καμία εθνική αντιπροσωπεία δεν έθεσε στη συνεδρίαση των εμπειρογνωμόνων των κρατών μελών θέμα προσωρινού δανεισμού της Ελλάδας σε βραχυπρόθεσμη βάση, ενώ ο βασικός άξονας των διαβουλεύσεων αφορούσε τη χρηματοδότηση της Ελλάδας επί τη βάσει του νέου προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η Ευρωζώνη δείχνει να προσανατολίζεται στην άμεση παροχή ενός ποσού της τάξεως των 12,5 δισ. ευρώ για την κάλυψη των άμεσων υποχρεώσεων του ελληνικού κράτος, στα οποία στη συνέχεια θα προστεθούν άλλα δέκα δισ. ευρώ που θα απορροφηθούν για την ενίσχυση του ελληνικού τραπεζικού τομέα.

Ως προς τα εκκρεμή ζητήματα, οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως το μεγαλύτερο αφορά τον τρόπο λειτουργίας και τον χαρακτήρα του Οργανισμού. Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι ο εν λόγω Οργανισμός θα πρέπει να έχει πρωτίστως επενδυτικό προσανατολισμό.

Στη συνέχεια και η Κομισιόν με δηλώσεις της εκπροσώπου της δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «είναι απολύτως εφικτό να επιτευχθεί συμφωνία στο Eurogroup» και ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ενθαρρυντική την τελεσίδικη ψήφο του ελληνικού Κοινοβουλίου.

Την ελπίδα ότι θα υπάρξει ένα θετικό αποτέλεσμα στο αποψινό Eurogroup εξέφρασε και ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ ο οποίος σχολίασε πως πρόκειται για ένα εκτενές κείμενο που χρήζει παρατηρήσεων.

Σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχουν αρκετά ερωτήματα και κάποια θέματα χρειάζονται διευκρίνιση όπως, για παράδειγμα, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων και το ζήτημα του χρέους.

Όσον αφορά στο ζήτημα του χρέους είπε ότι τον Οκτώβριο θα γίνει η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, καθώς όπως τόνισε είναι ένα σημαντικό ζήτημα για το ΔΝΤ, ενώ η συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα είναι σημαντική για όλους.

Πολύ αισιόδοξος ήταν ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν ο οποίος επισήμανε ότι έχει γίνει πολύ σημαντική δουλειά και προετοιμασία από την ελληνική κυβέρνηση και τους εκπροσώπους των θεσμών.

Όπως είπε, η απόφαση για το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας θα είναι ένδειξη αλληλεγγύης έναντι της υπευθυνότητας που επέδειξε τις τελευταίες εβδομάδες η ελληνική κυβέρνηση.

«Θα εξετάσουμε αν χρειάζονται περαιτέρω διευκρινίσεις», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ωστόσο πιο συγκρατημένος ήταν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε αν και για πρώτη φορά έπειτα από καιρό άφησε να φανεί μια ακτίνα αισιοδοξίας.

«Πιστεύω ότι θα καταλήξουμε σε αποτέλεσμα σήμερα» είπε και πρόσθεσε πως στη συνέχεια θα επιδιωχθεί η ξεκάθαρη συγκατάβαση του ΔΝΤ.

Όμως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εξέφρασε τον προβληματισμό του για μια σειρά ζητημάτων όπως το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και εξέφρασε τον προβληματισμό του για το πως οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, δεδομένου όπως είπε ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, θα επηρεάσουν την εφαρμογή του προγράμματος.

Έσπευσε να διευκρινίσει δε πως εάν δεν επιτευχθεί λύση σήμερα έχουν μελετηθεί όλα τα σενάρια που αφορούν σε μια συμφωνία – γέφυρα.

Η επίτευξη συμφωνίας για το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας είναι σήμερα εφικτή, εκτίμησε και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βλάντις Ντομπρόβσκις προσερχόμενος στο Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι υπάρχουν ακόμα ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα, σχετικά με τις προϋποθέσεις που θα συνοδεύουν το νέο πρόγραμμα και τα οποία αφορούν τον τραπεζικό τομέα, τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, το μέγεθος των δόσεων του νέου δανείου κ.ο.κ.

Καταλήγοντας, ο Βλ. Ντομπρόβσκις σημείωσε ότι οι τεχνικές διαπραγματεύσεις έγιναν σε στενή συνεργασία με το ΔΝΤ. Όπως είπε ο ίδιος, το ΔΝΤ έχει το δικό του πρόγραμμα και εξετάζει το ενδεχόμενο τριετούς προγράμματος με την Ελλάδα, ωστόσο δεν αναμένεται επίσημη απόφαση επ’ αυτού του ζητήματος πριν από τον Οκτώβριο.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) πίεσε την Ευρώπη να υποβάλλει πρόταση για ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, λέγοντας ότι το ίδιο θα λάβει απόφαση για περαιτέρω χρηματοδότηση για την Αθήνα μόνο αφού ληφθούν μέτρα για να καταστήσουν το χρέος της χώρας πιο βιώσιμο.

Δημοφιλή