Νίκος Φίλης: Έως τις 10 Οκτωβρίου οι προσλήψεις 11.000 αναπληρωτών εκπαιδευτικών

Νίκος Φίλης: Έως τις 10 Οκτωβρίου οι προσλήψεις 11.000 αναπληρωτών εκπαιδευτικών
Sooc

Την 10η Οκτωβρίου θέτει ως προθεσμία το υπουργειο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για την πρόσληψη των πρώτων 11.000 αναπληρωτών σε σχολεία γενικής και ειδικής αγωγής, ενώ παράλληλα μέχρι τέλος Νοεμβρίου το αργότερο, θα εχει λυθεί και το ζήτημα του 23% ΦΠΑ στην εκπαίδευση, συμφωνα με δηλώσεις που έκανε νωρίτερα ο υπουργος, Νίκος Φίλης σε δημοσιογράφους.

Ειδικότερα, ο κ. Φίλης επεσήμανε ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη δεύτερη φάση προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών, κάτι που μεταφράζεται σε 4.000 πιστώσεις για προσλήψεις μέσω του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, τη στιγμή που κατα την πρώτη φάση, προσλήφθηκαν 3.700 αναπληρωτές, κυρίως απο πιστώσεις του ΕΣΠΑ. «Νομιζω ότι θα κερδίσουμε αυτή τη μάχη, να προχωρήσουμε στην πιο εύρυθμη λειτουργία των σχολείων μεσα στον Οκτώβρη», δήλωσε ο υπουργος.

Όσον αφορά τον ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση, ο κ. Φίλης δεσμεύτηκε ότι μέχρι τις 31 Νοεμβρίου θα υπάρξει οριστική απάντηση για το ζήτημα, το οποίο, όπως επεσήμανε, δεν αφορά μόνο το υπουργειο, αλλα ειναι «θέμα μιας συνολικής κυβερνητικής απόφασης».

«Είναι ένα θέμα το οποίο θέλουμε να αντιμετωπίσουμε ως κυβέρνηση στο πλαίσιο των ισοδυνάμων. Δεν είναι θέμα που αφορά μόνο το Υ.Π.Ε.Θ., είναι θέμα συνολικής κυβερνητικής απόφασης. Δεν θέλουμε να καταφύγουμε στην εύκολη λύση μετακύλισης σε άλλους τομείς του βάρους μίας φορολογίας. Μπορούμε π.χ. να πετύχουμε το ισοδύναμο από την ολοκλήρωση των ελέγχων σε μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής. Ξέρουμε ότι ο ΦΠΑ 23% είναι ένα ζήτημα που πλήττει όχι τους εύπορους συμπολίτες μας, αλλά τη λαϊκή οικογένεια, τα φροντιστήρια στις γειτονιές και ένα σύνολο φορέων που συγκροτούν το πλαίσιο της παράλληλης ιδιωτικής εκπαίδευσης στη χώρα μας».

Τέλος, ο κ. Φίλης ρωτήθηκε για το θέμα που προέκυψε με την απεικόνιση στο βιβλίο της Γ´ λυκείου γενικής παιδειας ενός χάρτη, στον οποίο αναφέρεται η ΠΓΔΜ ως Μακεδονία. «Δεν θέλω να κάνω δηλώσεις που αφορούν την εκπαιδευτική διαδικασία», απάντησε ο υπουργος και πρόσθεσε: «υπάρχουν απο το νόμο εκπαιδευτικά όργανα, τα οποία θα αντιμετωπίζουν τέτοια ζητήματα. Ειναι, πάντως σαφές ότι η ΠΓΔΜ ιστορικά δεν συγκροτούσε το χώρο της Μακεδονιας και γεωγραφικά σίγουρα επίσης δεν συγκροτεί τον χώρο της Μακεδονίας απο μόνη της».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή