ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
06/06/2015 18:38 EEST | Updated 07/06/2015 04:23 EEST

Πως φτάσαμε στην πρόταση Γιούνκερ. Η απειλή του ΔΝΤ και το «παζάρι» με τη Μέρκελ

TOBIAS SCHWARZ via Getty Images
(From L) International Monetary Fund Managing Director Christine Lagarde and German Chancellor Angela Merkel address a press conference after talks at the chancellery in Berlin on March 11, 2015. AFP PHOTO / TOBIAS SCHWARZ (Photo credit should read TOBIAS SCHWARZ/AFP/Getty Images)

Καταλύτης για τη σύνταξη της πρότασης των δανειστών με τα σκληρά μέτρα λιτότητας που ήρθαν να σβήσουν την όποια πρόοδο είχε γίνει επί τέσσερις μήνες ήταν για μια ακόμη φορά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και οι απειλές τους προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της εφημερίδας «Το Βήμα» της Κυριακής το γνωστός Πόουλ Τόμσεν είχε προειδοποιήσει στο πλαίσιο του Eurogroup της Ρίγας, πριν ένα μήνα πως υπάρχει ο κίνδυνος να χάσουν την υποστήριξη του Ταμείου αν δεν διαγράψουν σημαντικό μέρος της χρέους της Ελλάδας- επιχειρηματολογώντας μάλιστα επί του ύψους και της πορείας του ελλείμματος.

Κοινοτικός αξιωματούχος, μιλώντας στην εφημερίδα, υποστηρίζει πως αν και δεν γνωρίζει εάν η δήλωση Τόμσεν ήταν μπλόφα, «ξέρω πως οι Γερμανοί τα έλαβαν πολύ σοβαρά υπ όψιν» καθώς το Βερολίνο δεν ήταν διατεθειμένο να διακινδυνεύσει την αποχώρηση του ΔΝΤ.

Το θέμα απασχόλησε και τη συνάντηση της περασμένης Δευτέρας μεταξύ της Άγκελα Μέρκελ, του Φρανσουά Ολάντ, του Ζαν Κλοντ Γιουνκερ, του Μάριο Ντράγκι και της Κριστίν Λαγκάρντ.

Ουσιαστικά, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, σε αυτή τη συνάντηση «παντρεύτηκαν» οι δύο γραμμές που έπρεπε να συμβιβαστούν και οι θέσεις στις οποίες κατέληξαν αποτυπώθηκαν και στο κείμενο που δόθηκε στον Αλέξη Τσίπρα.

«Το Βερολίνο κέρδισε την μη αναφορά στο κείμενο των λέξεων “ελάφρυνση της χρέους”. Την ίδια στιγμή όμως απεδέχθη τις σκληρές προτάσεις του ΔΝΤ».

Πάντως το Μαξίμου, όπως σημειώνει, η εφημερίδα υπογράμμιζε ότι η συνάντηση του Βερολίνου απετέλεσε επιτυχία της ελληνικής πλευράς που ανέβασε την υπόθεση στο υψηλότερο επίπεδο ενώ υπογράμμισαν πως στη συνάντηση τέθηκε και το θέμα του χρέους.