Τζανακόπουλος: Ο Σόιμπλε να προσέχει πώς εκφράζεται, να μην προσβάλλει τον ελληνικό λαό

Τζανακόπουλος: Ο Σόιμπλε να προσέχει πώς εκφράζεται, να μην προσβάλλει τον ελληνικό λαό
Eurokinissi

«Ο κ. Σόιμπλε θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικός στις εκφράσεις του, να μην προσβάλει ούτε την ελληνική κυβέρνηση, ούτε τον πολύπαθο ελληνικό λαό», δηλώνει μεταξύ άλλων ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αγορά»

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Αρκετά στελέχη, ευρωβουλευτές συγκεκριμένα, υποστηρίζουν ότι η αξιολόγηση δεν θα κλείσει λόγω των πολιτικών παιχνιδιών της σκληρής πλευράς των δανειστών. Ξέρουν κάτι που δε γνωρίζουμε;

Προφανώς λέγοντας «αρκετά στελέχη» εννοείτε μάλλον ένα και μόνο στέλεχος. Εν πάση περιπτώσει ο καθένας φυσικά δικαιούται να έχει τις απόψεις του και να τις εκφράζει. Επί της ουσίας, όμως, στο ερώτημα σας. Είναι φυσικό στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων όλες οι πλευρές να σκληραίνουν τη στάση τους και να εντείνουν τις πιέσεις προς πάσα κατεύθυνση ώστε να κερδίσουν ό,τι περισσότερο μπορούν. Πιστεύω, όμως, ότι κανείς σε αυτή τη φάση δεν επιθυμεί να οδηγήσει την διαπραγμάτευση για τη β΄ αξιολόγηση σε αδιέξοδο.

Μια αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης, και μάλιστα τεχνητή, καθώς δεν δικαιολογείται από τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, θα δημιουργούσε μια ακόμη εστία αβεβαιότητας στην ΕΕ, που ήδη έχει να διαχειριστεί το ιταλικό τραπεζικό πρόβλημα, την κρίση ασφάλειας, την προσφυγική κρίση αλλά και την κλιμακούμενη επιθετική ρητορική της Τουρκίας.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να βρεθεί ένα σημείο ισορροπίας μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων και να έχουμε σύντομα μια θετική εξέλιξη. Να σημειώσω, όμως, ότι για το οριστικό ξεπέρασμα της πολύπλευρης κρίσης που ταλανίζει το σύνολο της Ευρώπης χρειάζεται μια ριζική πολιτική στροφή σε όλα τα επίπεδα: απαιτούνται η υπέρβαση της λιτότητας, μια ανοιχτή και αλληλέγγυα διαχείριση του προσφυγικού αλλά πάνω από όλα η συνολική αναδόμηση της αρχιτεκτονικής της Ευρωζώνης η οποία, για να μην κρυβόμαστε, μέχρι σήμερα λειτουργεί ως πεδίο που ευνοεί τον οικονομικό ανταγωνισμό μεταξύ των κυρίαρχων τάξεων των εθνών κρατών που συμμετέχουν σε αυτή.

Ναι, αλλά ο κ. Κούλογλου εμφανίστηκε βέβαιος...

Σας είπα ότι σε τέτοιες περιόδους θα ήταν καλό να αποφεύγουμε τις βεβαιότητες. Ξέρετε, οι ρεαλιστές και οι απαισιόδοξοι έχουν πάντοτε δίκιο, εκτός από την τελευταία φορά.

Το θέμα, λοιπόν, δεν είναι να κάνουμε προβλέψεις, αλλά να εργαστούμε σκληρά ώστε να βρούμε το σημείο ισορροπίας εκείνο που θα οδηγήσει στο κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης χωρίς νέα μέτρα, αλλά και με αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Μετά και την παρέλευση της 5ης Δεκεμβρίου, που είχε τεθεί ως ορόσημο από την κυβέρνηση, εκτιμάτε ότι στις 26/1 θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση;

Την 5η Δεκεμβρίου στη συνεδρίαση του Eurogroup αναγνωρίστηκε η μεγάλη πρόοδος που έχει γίνει στις διαπραγματεύσεις ενώ λήφθηκε και η απόφαση για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Δεν έκλεισε βεβαίως η αξιολόγηση, ωστόσο πλέον το ζήτημα είναι καθαρά πολιτικό και όχι τεχνικό, καθώς η βασική διαφορά αφορά τις παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ.

Σε κάθε περίπτωση δουλειά της ελληνικής κυβέρνησης δεν είναι ούτε να ελπίζει ούτε να μην ελπίζει. Η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται σκληρά, σε συνεργασία με όλους τους δανειστές, ώστε να υπάρξει συμφωνία και να έχουμε σύντομα θετική εξέλιξη. Εξάλλου, να σας θυμίσω ότι δεν είναι η ελληνική κυβέρνηση που έθεσε στο τραπέζι ημερομηνίες, αλλά ο ίδιος ο αρμόδιος Επίτροπος, ο κος Πιερ Μοσκοβισί.

Κατά την επίσκεψη στο Βερολίνο, η καγκελάριος Μέρκελ, ζήτησε να "πέσουν οι τόνοι" στις δημόσιες τοποθετήσεις, οι οποίες στην Ελλάδα κατά κύριο λόγο προσωποποιούνται στον κ. Σόιμπλε. Τι άλλαξε και το ένα μετά το άλλο τα κυβερνητικά στελέχη στρέφουν τα πυρά τους εναντίον του;

Δεν γνωρίζω από πού έγινε γνωστό αυτό. Στη συζήτηση που είχαν στο Βερολίνο ο Έλληνας Πρωθυπουργός και η Γερμανίδα Καγκελάριος συζητήθηκαν τα θέματα του ελληνικού προγράμματος, του Κυπριακού αλλά και του Προσφυγικού σε πολύ θετικό κλίμα και υπήρξε αμοιβαία κατανόηση παρά τις διαφορετικές οπτικές. Τώρα σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις στις οποίες αναφέρεστε, νομίζω ότι είναι κατανοητό πως ο κ. Σόιμπλε θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικός στις εκφράσεις του, να μην προσβάλει ούτε την ελληνική κυβέρνηση, ούτε τον πολύπαθο ελληνικό λαό.

Να μην επιχειρεί, δηλαδή, να πολώσει την κατάσταση για εσωτερική κατανάλωση. Δεν βοηθά ούτε τον ίδιο, ούτε φυσικά την υπόθεση της ενωμένης Ευρώπης η στάση του εδώ και αρκετά χρόνια. Διότι είναι ακριβώς αυτή η στάση η οποία έχει οδηγήσει την Ευρώπη στα πολλαπλά σημερινά της αδιέξοδα.

Πολλοί χαρακτηρίζουν "πράξη υποτέλειας" την επιστολή Τσακαλώτου. Πού πήγε η θέση το πρωθυπουργού ότι είναι πράξη κυριαρχίας το να επιλέγει η κυβέρνηση πού θα μοιράζει το πλεόνασμα;

Ξέρετε, δεν ήταν μόνο ο Έλληνας Πρωθυπουργός που αναφέρθηκε σε πράξη κυριαρχίας, αλλά και ο ίδιος ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, καθώς και ο κ. Μοσκοβισί. Εξάλλου με την επιστολή του υπουργού Οικονομικών η ελληνική κυβέρνηση δεν δεσμεύεται σε τίποτα περισσότερο από ό,τι ήδη έχει δεσμευτεί με την υπογραφή της συμφωνίας του 2015. Αυτός που σήμερα είναι έκθετος είναι ο κ. Μητσοτάκης, καθώς και η παροχή προς τους χαμηλοσυνταξιούχους έγινε και τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα υλοποιηθούν κανονικά.

Για άλλη μια φορά, λοιπόν, η αξιωματική αντιπολίτευση με τη στάση της προσπάθησε να κάνει κακό στη διαπραγμάτευση και στη χώρα, αλλά ευτυχώς για άλλη μια φορά απέτυχε.

Η ΝΔ είναι που τώρα σας τοποθετεί στην ίδια πλευρά με τον Σόιμπλε και με όσους εκ των δανειστών εκφράζουν τη σκληρή γραμμή. Πώς απαντάτε;

Νομίζω ότι απαντά η ίδια η πραγματικότητα για λογαριασμό μας. Ήταν η ΝΔ που με την στάση της στην ψηφοφορία στη Βουλή, αλλά και με την σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε κατά του μέτρου στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων, λειτούργησε ως εσωτερικός εκφραστής της πιο τιμωρητικής και επιθετικής πτέρυγας των δανειστών. Αντί να υπερασπιστεί την πρωτοβουλία στο εξωτερικό, επέλεξε να παίξει τον ρόλο της εμπροσθοφυλακής του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. Ο λαός παρακολουθεί και κρίνει...

Δημοφιλή