ΔΙΕΘΝΕΣ
24/05/2018 10:05 EEST

Πομπέο: Η Τουρκία πρέπει να «επανενταχθεί» στο ΝΑΤΟ

Tom Williams via Getty Images

Η Τουρκία είναι «σημαντικός εταίρος στο ΝΑΤΟ» δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, την Τετάρτη. «Θέλουμε η συμπεριφορά τους να αντικατοπτρίζει τους σκοπούς του ΝΑΤΟ, και αυτό ακριβώς είναι που προσπαθούμε να κάνουμε: Να τους κάνουμε να ”επανενταχθούν” στο ΝΑΤΟ, κατά κάποιον τρόπο, με τις πράξεις τους, σύμφωνα με αυτά που προσπαθούμε να πετύχουμε στο ΝΑΤΟ. Και να μην προβαίνουν σε ενέργειες που υπονομεύουν τις προσπάθειές του» δήλωσε, σύμφωνα με δημοσίευμα του Washington Examiner.

Ο Μάικ Πομπέο δέχθηκε βροχή ερωτήσεων για την Τουρκία, σε σχέση με τους Κούρδους, τις θρησκευτικές ελευθερίες, τους S-400 και τα F-35. Με αφορμή ερώτηση του Δημοκρατικού βουλευτή Νιου Τζέρσεϊ, Αμπιο Σίρες, που τον κάλεσε να πει αν σκέφτεται να άρει το εμπάργκο όπλων σε βάρος της Κύπρου, της οποίας ο λαός νιώθει να απειλείται από την Τουρκία, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είπε: «Δεν θέλω να απαντήσω εξειδικευμένα στο θέμα αυτό, αλλά μάλλον θα μιλήσω ευρύτερα για τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου. Συναντήθηκα τη Δευτέρα με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών. Υπάρχει πολλή δουλειά. Υπάρχουν απειλές και η Αμερική έχει τεράστιο συμφέρον. Πρέπει να υπολογίσουμε ακριβώς πως θα χειριστούμε κάθε μία από τις απειλές. Πρόκειται για περίπλοκη περιοχή».

Απαντώντας ταυτόχρονα και στον Ρεπουμπλικανό Ντάνα Ρορμπάχερ και άλλα μέλη που μνημόνευσαν την Τουρκία, ο κ. Πομπέο είπε πως έχουμε ένα σύμμαχο στο ΝΑΤΟ που αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολος. «Θα συναντηθώ στις αρχές της εβδομάδας με τον υπουργό Εξωτερικών τους για να προσπαθήσουμε να βρούμε μαζί ένα δρόμο για τη Συρία» ενημέρωσε.

Ο Ντάνα Ρορμπάχερ είχε ρωτήσει αν η αμερικανική κυβέρνηση προτίθεται να υπερασπιστεί τους Κούρδους, που χρειάζονται τη βοήθεια της Αμερικής. «Ο Ερντογάν δεν είναι φίλος μας, αλλά μετατρέπεται σε εχθρό μας» είπε ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής.

Λαμβάνοντας εκ νέου το λόγο ο βουλευτής Αμπιο Σίρες εξέφρασε την ελπίδα να μην δοθούν F-35 στην Τουρκία. «Τους δίνουμε συνεχώς και παίρνουμε χαστούκια όταν τους ζητούμε κάτι» πρόσθεσε.

Και ο βουλευτής Μπραντ Σέρμαν εξέφρασε την ελπίδα η κυβέρνηση να αντιταχθεί στην πώληση F-35 στην Τουρκία. «Δεν είναι ένα όπλο για να χρησιμοποιηθεί εναντίον τρομοκρατών. Είναι όπλο για να χρησιμοποιηθεί εναντίον της Ελλάδας» υπογράμμισε.

«Κακό παιδί του ΝΑΤΟ» αποκάλεσε την Τουρκία ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής του Τέξας Τεντ Πόε.

Για τους S-400 ο Πομπέο είπε πως οι ΗΠΑ συνεχίζουν να εργάζονται για να κρατήσουν την Τουρκία στο σημείο που να μην τους αποκτήσουν. «Πιστεύω ότι δεν τους έχουν ακόμη και ελπίζουμε ότι ποτέ δεν θα τους αποκτήσουν» σημείωσε. Όσο για τα F-35 είπε ότι ακόμη δεν έχει αποφασιστεί αν θα παραχωρηθούν.

(με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)