ΔΙΕΘΝΕΣ
09/02/2021 13:43 EET

Πώς χάκερ προσπάθησε να δηλητηριάσει το νερό στη Φλόριντα

Μια απίστευτη ιστορία.

Kirill Kukhmar via Getty Images

Ένας δεξιοτέχνης χάκερ απέκτησε πρόσβαση στο σύστημα ύδρευσης μιας πόλης στη Φλόριντα και προσπάθησε να ρίξει μια «επικίνδυνη» ποσότητα χημικής ουσίας, όπως μεταδίδει το BBC

Ο χάκερ κατάφερε να αυξήσει την ποσότητα υδροξειδίου του νατρίου στο σύστημα επεξεργασίας του νερού του Ολντσμαρ. Ευτυχώς αυτό έγινε για λίγο, αφού ένας εργαζόμενος εντόπισε το πρόβλημα και τον σταμάτησε.

Το υδροξείδιο του νατρίου χρησιμοποιείται σε μικρές ποσότητες για τον έλεγχο της οξύτητας, αλλά μεγάλη ποσότητα θα μπορούσε να έχει προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στο νερό.

 Ακόμα ο δράστης παραμένει ασύλληπτος και οι αρχές δεν γνωρίζουν εάν ο χάκερ λειτούργησε από τις ΗΠΑ ή από κάποια χώρα του εξωτερικού.

Όπως έγινε γνωστό, την Παρασκευή κάποιος ξένος υπολογιστής απέκτησε πρόσβαση από απόσταση στο σύστημα επεξεργασίας νερού.

Ένας χειριστής είδε ότι κάποιος έκανε προσπάθεια να μπει στο σύστημα το πρωί, αλλά υπέθεσε ότι ήταν ο επόπτης του, ανέφερε η Tampa Bay Times.

Ωστόσο, μια ακόμη προσπάθεια έγινε νωρίς το απόγευμα και αυτή τη φορά ο χάκερ είχε πρόσβαση στο λογισμικό επεξεργασίας και μπόρεσε και αύξησε την περιεκτικότητα σε υδροξείδιο του νατρίου από 100 μέρη ανά εκατομμύριο σε 11.100. Ο χειριστής αμέσως μείωσε το επίπεδο στο κανονικό.

Το υδροξείδιο του νατρίου είναι το κύριο συστατικό των υγρών καθαριστικών. Είναι πολύ διαβρωτικό και μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στο δέρμα και τα μάτια, καθώς και προσωρινή απώλεια μαλλιών.

Η κατάποση μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο στόμα, στο λαιμό και στο στομάχι και να προκαλέσει έμετο, ναυτία και διάρροια.

Ο σερίφης της κομητείας είπε: «Δεν είμαι χημικός. Αλλά μπορώ να σας πω τι ξέρω... αν βάλετε αυτή την ποσότητα στο πόσιμο νερό, αυτό δεν είναι καλό».

Αλλά πρόσθεσε: «Σε καμία περίπτωση δεν υπήρξε σημαντική αρνητική επίδραση στο νερό. Το σημαντικό είναι ότι ο κόσμος δεν κινδύνευσε ποτέ».

Το εργοστάσιο του Ολντσμαρ παρέχει νερό σε επιχειρήσεις και περίπου 15.000 κατοίκους.

Πηγή:  BBC