Πώς διαμόρφωσε τις εμπορικές πιάτσες η πανδημία

Συγκρατημένα τα «λουκέτα» στο πρώτο μισό της χρονιάς.
Eurokinissi

Κάθε κρίση επηρεάζει ευθέως τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων με αποτέλεσμα να μετράμε -πέρα από τα εγκαίνια- και τα λουκέτα, για να προσδιοριστεί η «ζωντάνια» της οικονομίας. Η αποτύπωση των κλειστών μαγαζιών και επιχειρήσεων στα μεγάλα αστικά κέντρα αποτελεί πρακτική από το 2010, τόσο για τους αναλυτές, όσο και για τους απλούς πολίτες. Μετά από τη δίμηνη καραντίνα που επιβλήθηκε λόγω πανδημίας, πολλοί αναρωτήθηκαν πόσες εκ των κλειστών επιχειρήσεων θα ξανανοίξουν και πως θα επηρεαστούν συγκεκριμένες περιοχές, όπως για παράδειγμα το αθηναϊκό κέντρο, εφόσον λείπει το τουριστικό ρεύμα.

Πρόσφατη καταγραφή του ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ, καταδεικνύει πως στο πρώτο εξάμηνο της χρονιάς, τα λουκέτα εμπορικών επιχειρήσεων και καταστημάτων εστίασης αυξήθηκαν οριακά – μόνον κατά 1,08%-, γεγονός που κρίνεται ως επιχειρηματική «αντίσταση» στη νέα κρίση.

Ωστόσο, αυτό το ποσοστό μείωσης δεν είναι καθολικό, αλλά παρουσιάζει διακυμάνσεις ανά αγορά. Έτσι, η Αθήνα παρουσιάζει οριακή βελτίωση τον Ιούλιο του 2020 σε σχέση με το Μάρτιο του 2019 (αν και στην πρωτεύουσα 1 στα 4 καταστήματα εξακολουθούν να είναι κλειστά, ως συνέπεια της δεκαετούς κρίσης, αλλά και των αλλαγών στην πόλη και τις καταναλωτικές συνήθειες).

Αντίθετα, στις σημαντικές αγορές του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας καταγράφονται αύξηση της τάξης του 1% στα κλειστά καταστήματα. Από τις περιφερειακές αγορές της Αττικής στη Νέα Ιωνία και την Κηφισιά, καταγράφεται επίσης αύξηση λουκέτων (3,32% και 2,35% αντίστοιχα).

Βελτιώθηκαν ωστόσο οι αγορές του Χαλανδρίου και της Καλλιθέας (που κατέγραψαν αύξηση της χρήσης καταστημάτων κατά +4% και κατά 1,5% αντιστοίχως).

Όπως προκύπτει στην Αθήνα η οριακή μείωση των κλειστών καταστημάτων οφείλεται κυρίως στην ενίσχυση της ενεργούς επιχειρηματικότητας στο Κολωνάκι αλλά και στο εμπορικό τρίγωνο. Οι αυξήσεις αυτές παρά το ότι είναι σημαντικές μετριάζονται από την κάμψη της επιχειρηματικής δραστηριότητας που καταγράφεται στις κεντρικές οδικές αρτηρίες (Πανεπιστημίου-Σταδίου-Ακαδημίας).

Οι μεταβολές που καταγράφονται δεν οφείλονται ωστόσο αποκλειστικά και μόνο στις επιπτώσεις της πανδημίας αλλά και στην έντονη κινητικότητα της επιχειρηματικότητας που καταγράφεται στα κέντρα των πόλεων. Από την έρευνα της ΕΣΣΕ προκύπτει ότι σχεδόν το 50% του συνόλου των «λουκέτων» της περιόδου είχε πραγματοποιηθεί πριν την καραντίνα και την υποχρεωτική αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Όπως παρατηρούν οι αναλυτές του ΙΝΕΜΥ, διαπιστώνεται ελαφρά υποχώρηση της παρουσίας του εμπορίου, η οποία εν πολλοίς αναπληρώνεται από την ενίσχυση της παρουσίας των λοιπών κλάδων οικονομικής δραστηριότητας. Η εστίαση, παρά τα όποια περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί φαίνεται να αντέχει και να ενισχύει οριακά την παρουσία της σε όλες σχεδόν τις τοπικές αγορές.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, παραγόντων της αγοράς και επιχειρηματιών, η αγορά τήρησε στάση αναμονής, προσδοκώντας αυξημένο τζίρο λόγω τουριστικών ροών, οι οποίες ωστόσο δεν επιβεβαιώθηκαν. Υπό αυτό το πρίσμα, αλλά και το φόβο μιας νέας έξαρσης της πανδημίας, οι παρατηρητές της αγοράς συνομολογούν ότι το δεύτερο μισό της χρονιάς θα είναι κρίσιμο για την εξέλιξη και της βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

Δημοφιλή