Αγορά ακινήτου εξ αποστάσεως με ένα «κλικ»

H νέα startup εταιρεία Prosperty προσφέρει ένα πακέτο υπηρεσιών που στοχεύει σε συναλλαγές ανέπαφες, γρήγορες και εξασφαλισμένες.
DEA / ARCHIVIO J. LANGE via Getty Images

Νέα προσέγγιση σε ότι αφορά την αγοραπωλησία ή ενοικίαση ακινήτων επιχειρεί η νεοφυής Prosperty, μια εταιρεία που αντιλαμβάνεται με τεχνοκρατικό τρόπο μια παραδοσιακή αγορά όπως αυτή του real estate.

Αν έως πρότινος το ψηφιακό κανάλι αφορούσε την παρουσίαση αγγελιών, είτε από τις εξειδικευμένες σελίδες είτε από εκείνες που διατηρούν τα μεσιτικά γραφεία της χώρας, η Prosperty αντιμετωπίζει ολιστικά την υπόθεση αγοράς ή ενοικίασης ακινήτων, προσφέροντας υπηρεσίες μέχρι τη στιγμή που κάτοχος του ακινήτου βρεθεί με το «κλειδί στο χέρι».

Σύμφωνα με τον Αντώνη Μαρκόπουλο, μέλος της ιδρυτικής ομάδας της Prosperty, η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα προσφέρει υπηρεσίες που μειώνουν το κόστος και το χρόνο μιας συναλλαγής, προσφέροντας ταυτόχρονα ασφάλεια και έλεγχο σε όλη τη διαδικασία.

Εν πολλοίς κάθε ενδιαφερόμενο μέρος είτε πωλητής, είτε αγοραστής είτε ενοικιαστής μπορεί να πραγματοποιήσει μέσω της Prosperty όχι μόνο την έρευνα αγοράς αλλά και το τελικό συμβόλαιο. Η δυνατότητα αυτή, σύμφωνα με τον Α. Μαρκόπουλο αποκτά άλλη αξία εν μέσω πανδημίας και της κοινωνικής αποστασιοποίησης, ωστόσο, οι υπηρεσίες της εταιρείας σχεδιάστηκαν προς αυτή την κατεύθυνση, απευθυνόμενες και σε αγοραστές από το εξωτερικό.
Συγκεκριμένα, το νέο market place ακινήτων προσφέρει πολύ αναλυτική παρουσίαση, που περιλαμβάνει τόσο την φυσική κατάσταση αλλά και τη νομική απεικόνιση της ιδιοκτησίας (έλεγχος 300 σημείων), ενώ ταυτόχρονα επιτρέπει την απευθείας διαπραγμάτευση των ενδιαφερομένων μερών, χωρίς τη μεσολάβηση μεσίτη.

Επίσης μέσω των εφαρμογών της πλατφόρμας επιτρέπεται η εξ αποστάσεως «ζωντανή» παρουσίαση του ακινήτου, και γενικώς οργανώνεται η virtual αλλά αναλυτική επικοινωνία είτε στο αρχικό στάδιο, είτε στη φάση καταληκτικής συμφωνίας των μελών.

Η Prosperty σχηματίζει επίσης δωρεάν τον νομικό φάκελο των ακινήτων (σε συνεργασία με δικηγορικά γραφεία και συμβολαιογράφους) και εγγυάται την πλήρη επιστροφή του κόστους αγοράς, στην περίπτωση που το ακίνητο τελικώς εμφανιστεί με πολεοδομικά ή νομικά προβλήματα. Επίσης, όλος ο φάκελος του ακινήτου ψηφιοποιείται πλήρως έτσι ώστε ο ιδιοκτήτης να έχει καλύτερη διαχείριση της περιουσίας του.

Για το σύνολο των υπηρεσιών ο ιδιοκτήτης πληρώνει ένα λογικό εφάπαξ εκ των προτέρων είτε αργότερα με την πώληση του ακινήτου.

Σύμφωνα με τον Α. Μαρκόπουλο, οι παραπάνω υπηρεσίες δεν είναι «υποχρεωτικές» εφόσον κάποιος ενδιαφερόμενος θελήσει να αξιοποιήσει δικούς του συνεργάτες για την ολοκλήρωση μιας συναλλαγής. Επίσης, σημειώνει πως η Prosperty δεν λειτουργεί στη βάση αποκλειστικής ανάθεσης ακινήτου, ούτε περιορίζεται σε συγκεκριμένες κατηγορίες, παρουσιάζοντας οικιστικά και εμπορικά ακίνητα είτε για αγορά είτε για ενοικίαση. Προσφέρει ωστόσο προώθηση του ακινήτου τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.
Σε ότι αφορά το χρόνο ολοκλήρωσης μιας συναλλαγής, εκτιμάται ότι μέσω της Prosperty μειώνεται από 8-12 μήνες (που κατά μέσω όρο διαρκεί η διαδικασία εύρεσης και αγοράς ακινήτου) στο μισό, ενώ και το κόστος από 5%-8% «προσγειώνεται» για το premium πακέτο υπηρεσιών κάτω από 4%.
H πλατφόρμα της εταιρείας (theprosperty.com) ουσιαστικά βγήκε στον «αέρα» τον Ιούλιο του 2020, ωστόσο αποτελεί προσπάθεια 18μηνης προετοιμασίας, η οποία έχει λάβει και χρηματοδότηση «σποράς» ύψους 1,1. ευρώ από τα funds Velocity.Partners και Metavallon καθώς και από angel investors.\

Στοχεύει τόσο στο εγχώριο κοινό, σε ομογενείς αλλά και ξένους υποψήφιους αγοραστές και επενδυτές ενώ προσεγγίζει και θεσμικούς φορείς, όπως τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης, προκειμένου να εισέλθει και στην αγορά ακινήτων που βγαίνουν σε πλειστηριασμούς.

Πέραν της ελληνικής αγοράς, η ομάδα της Prosperty ήδη σχεδιάζει τη μεταφορά του μοντέλου της στην Κύπρο αλλά και σε αγορές της Κεντρικής Ευρώπης (Τσεχία, Ουγγαρία, κ.α.).

Δημοφιλή