ΔΙΕΘΝΕΣ
13/05/2021 07:07 EEST

Πώς η Κίνα απέκτησε ξαφνικά δημογραφικό «πρόβλημα»

Μέχρι πρότινος δεν επιτρεπόταν στα ζευγάρια να κάνουν πάνω από ένα παιδί. Τώρα οι αρχές ανησυχούν για το αντίθετο.

PHILIP FONG via Getty Images

Στην πρόσφατη απογραφή του πληθυσμού της, που γίνεται μία φορά τη δεκαετία, η Κίνα κατέγραψε τον πιο αργό ρυθμό αύξησης του πληθυσμού από το 1950.

Οι αριθμοί δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα στην τελευταία έκθεση απογραφής της χώρας - αποκαλύπτοντας ότι ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης του κινεζικού πληθυσμού τα τελευταία δέκα χρόνια είχε μειωθεί σε 0,53%, πέφτοντας από το 0,57% της περιόδου 2000-2010.

Οι στατιστικολόγοι της χώρας απέδωσαν αυτή την πτώση του πληθυσμού σε ένα φθίνον ποσοστό γεννήσεων, καθώς τα ζευγάρια καθυστερούν να κάνουν οικογένεια ενώ όλο και περισσότερες γυναίκες επιλέγουν να μην έχουν παιδιά.

Ενώ ο συνολικός πληθυσμός της χώρας παραμένει σταθερός στα 1,41 δισεκατομμύρια ανθρώπους, το Reuters ανέφερε ότι η Κίνα έχασε τον στόχο που είχε θέσε το 2016 για να φτάσει τα 1,42 δισεκατομμύρια άτομα έως το 2020.

Ο καθορισμός αυτού του στόχου αύξησης του κινεζικού πληθυσμού συνέπεσε με την άρση της πολιτικής με το όριο τους ενός παιδιού - μια εντολή που τέθηκε σε ισχύ από την κινεζική κυβέρνηση το 1979 για τον περιορισμό του αναπτυσσόμενου πληθυσμού της χώρας, ο οποίος περιόριζε τις οικογένειες να κάνουν το πολύ ένα παιδί όλα αυτά τα χρόνια.

Τα ζευγάρια στην Κίνα μπορούν τώρα να έχουν δύο παιδιά, σύμφωνα με τη νέα πολιτική που εφαρμόστηκε το 2016. Σύμφωνα με μια έκθεση Guardian το 2019, τοπικοί Κινέζοι αξιωματούχοι άρχισαν ακόμη και να ενθαρρύνουν ενεργά τους νεόνυμφους να αναπαραχθούν, με επιδοτήσεις και μπόνους για νέους γονείς.

Αυτό φάνηκε να λειτουργεί. «Το ποσοστό των παιδιών αυξήθηκε ξανά, αποδεικνύοντας ότι η προσαρμογή της πολιτικής γονιμότητας της Κίνας έχει επιτύχει θετικά αποτελέσματα», δήλωσε ο Νινγκ Τσιζέ, επικεφαλής του Εθνικού Στατιστικού Γραφείου της Κίνας στην έκθεση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

Ωστόσο, σημείωσε ότι ο δυσανάλογος αριθμός των ηλικιωμένων Κινέζων «θα ασκήσει πίεση στη μακροπρόθεσμη ισορροπημένη ανάπτυξη του πληθυσμού την επόμενη περίοδο. Στο μέλλον, κάποια στιγμή, ο πληθυσμός της Κίνας θα αυξηθεί κάποια μέρα, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν αβεβαιότητες. Για αρκετό καιρό, ο συνολικός πληθυσμός της Κίνας θα διατηρηθεί σε πάνω από 1,4 δισεκατομμύρια», εκτίμησε ο Νινγκ, προσθέτοντας ότι η Κίνα θα συνεχίσει να έχει ένα ακμάζον εργατικό δυναμικό για το προβλέψιμο μέλλον.

Οι νέοι καθυστερούν να κάνουν παιδιά λόγω του υψηλού κόστους ανατροφής

Η επιλογή να μην έχουν παιδιά δεν είναι μια νέα τάση στην Κίνα. Καταγράφηκε ήδη από το 2002 ότι τα κινέζικα ζευγάρια επιλέγουν να ζήσουν τον τρόπο ζωής «διπλάσιου εισοδήματος χωρίς παιδιά».

Αλλά οι αυξανόμενες πιέσεις που αντιμετωπίζουν οι «μιλένιαλ» της Κίνας (σ.σ. όσοι έχουν γεννηθεί από το 1980 έως το 2000 χονδρικά) ενδέχεται να εντείνουν την απροθυμία τους να αναπαραχθούν. Η εφημερίδα South China Morning Post έγραψε ότι όλο και περισσότερα άτομα της συγκεκριμένης γενιάς αντιμετωπίζουν «βουνά» χρέους και υπερβολικό κόστος ζωής, γεγονός που τους κάνει διστακτικούς στην προοπτική να αποκτήσουν παιδιά και να αναλάβουν ένα μεγαλύτερο οικονομικό βάρος.

Το 2005, η ανατροφή ενός παιδιού έως την ηλικία 18 ετών κόστιζε σε μια οικογένεια 490.000 κινεζικά γουάν (62,780 ευρώ), σύμφωνα με το Reuters. Ωστόσο, σύμφωνα με ρεπορτάζ τοπικών μέσων ενημέρωσης από το 2020 το κόστος έχει ανέβει πλέον σε περίπου 1,99 εκατομμύρια γουάν (255.088 ευρώ).

Υπάρχει επίσης η ζημιά που προκύπτει από τα χαμένα εισοδήματα. Η Αννι Ζανγκ, μια 26χρονη ασφαλίστρια στη Σαγκάη που παντρεύτηκε τον περασμένο Απρίλιο, δήλωσε στο Reuters ότι το να έχεις ένα παιδί θα ήταν «καταστροφικό πλήγμα για την εξέλιξη της σταδιοδρομίας» για γυναίκες σαν αυτήν.

«Το κόστος της ανατροφής ενός παιδιού είναι εξωφρενικό», είπε. «Λες αντίο στην ελευθερία αμέσως μετά τον τοκετό»

Ο Γιονγκ Τσάι, καθηγητής κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, δήλωσε στο CNN ότι η Κίνα κινείται δημογραφικά από μια χώρα «υψηλής γονιμότητας, υψηλής θνησιμότητας» σε μοντέλο «χαμηλής γονιμότητας, χαμηλής θνησιμότητας».

«Η κινεζική κυβέρνηση το γνωρίζει πολύ καλά αυτό και συνεχίζεται μια διαρθρωτική προσαρμογή», είπε.

Πηγή: Insdider